Máte
otázku?

Osoba blízka podľa § 116 OZ


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Osoba blízka podľa § 116 OZ

Dobrý deň, prosím o jasné vysvetlenie problému týkajúceho sa blízkej osoby. Moja priateľka plánuje darovať mi všetky svoje spoluvlastnícke podiely na nehnuteľnostiach, a to na poľnohospodárskej pôde, ktorú vlastní, vrátane podielov z pozemkov s rozlohou viac než 2000 m2. Rád by som sa teda informoval, na základe akých kritérií môže mesto vydávať potvrdenia o tom, že sme si blízkymi osobami podľa §116 Občianskeho zákonníka. Stačilo by, keby som na mestský úrad priniesol čestné prehlásenie s overeným podpisom mojej priateľky, ktoré uvádza, že sme si blízkymi osobami podľa §116 a na jeho základe by mesto mohlo vystaviť príslušné potvrdenie? Oznámiť by som mal, že nie sme príbuzné osoby. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Osoba blízka podľa § 116 OZ

Dobrý deň, v prípade, že potrebujete potvrdenie od mesta o tom, že ste si navzájom blízkymi osobami, malo by mestu stačiť Vaše čestné vyhlásenia. Mesto by ste túto skutočnosť mohli ešte oznámiť osobne na mestskom úrade. Túto skutočnosť nemá mesto ako preverovať a overovať, preto bude vychádzať z Vašich čestných vyhlásení a potvrdenie Vám vydá. Niektoré mestá majú dokonca k dispozícii i formulár žiadosti o vydanie potrebného potvrdenia. Skúste sa informovať na mestskom úrade Vášho mesta.

Trápi vás "Osoba blízka podľa § 116 OZ" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Osoba blízka podľa § 116 OZ (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Môžu pracovať dve osoby, švagriny, na jednom pracovisku?

Odpoveď: Osoba blízka podľa § 116 OZ

(odpoveď odoslaná: 28.09.2022)

Dobrý deň, na vami uvedenú otázku uvádzame, že Zákonník práce túto problematiku vôbec nerieši. V otázke uvádzate, že ide o švagriné na jednom pracovisku, v tomto prípade však ide z hľadiska právneho v podstate o cudzie osoby a je len na zamestnávateľovi a samotnej pracovnej zmluve či tieto osoby budú alebi nebudú  pracovať na jednom pracovisku.


Táto otázka rodinného príslušníka by mohla byť aktuálna z hľadiska pracovného práva len v prípade, že by si jedna z nich uplatňovala nárok na paragraf z titulu sprevádzania na vyšetrenie alebo ošetrenie v zmysle ust. §  141 Zákonníka práce. Rodinného príslušníka definuje ust. § 40 ods. 5  Zákonníka práce :
"Rodinný príslušník na účely tohto zákona je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Osoba blízka podľa § 116 OZ (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať ohľadom splnomocnenia jedného z rodičov, ktorý má striedavú starostlivosť o dieťa. V rozsudku je stanovené, že tento rodič má právo stretávať sa s maloletým dieťaťom v určenom čase a zároveň je oprávnený chodiť za dieťaťom do predškolského zariadenia. Otca by však zaujímalo, či má možnosť splnomocniť iné osoby na vyzdvihnutie dieťaťa z predškolskej inštitúcie, aj keď s tým matka nesúhlasí. Ďakujem.

Odpoveď: Osoba blízka podľa § 116 OZ

(odpoveď odoslaná: 14.12.2020)

Dobrý deň,

 

zákon takéto situácie výslovne nerieši. Ak ale vychádzame zo striktného výkladu rozsudku, tak právo patrí otcovi a nie iným osobám, a preto by mal výkon starostlivosti, resp. vyzdvihnutia realizovať priamo on. Viem si ale predstaviť aj protiargument, ktorý by vychádzal z toho, že po praktickej stránke nie je vylúčené, aby rodič zabezpečil vyzdvihnutie dieťaťa zo školského zariadenia aj inou - treťou osobou, ktorá by bola schopná zabezpečiť tento úkon riadne, bezpečne a v záujme dieťaťa.

 


Podotázka: Osoba blízka podľa § 116 OZ (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či sa pri priamom predaji obecného pozemku za blízku osobu podľa paragrafu 116 Občianskeho zákonníka pokladá aj sestra poslanca? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Osoba blízka podľa § 116 OZ

(odpoveď odoslaná: 14.11.2020)

Dobrý deň,
ust. § 116 Obč. zák. znie :
"Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu."


Trápi vás "Osoba blízka podľa § 116 OZ" a chcete pomôcť?

Podotázka: Osoba blízka podľa § 116 OZ (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň.
Môj bratranec mi chce predať svoj podiel na pozemku. Problém je, že najskôr musí dať ponuku spoluvlastníkom. Ak sa nikto neozve alebo neukáže záujem, potom môže predať svoj podiel tretej osobe. Otázka znie: Je právne akceptovateľné čestné prehlásenie nás oboch, že sme si blízki? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Osoba blízka podľa § 116 OZ

(odpoveď odoslaná: 22.10.2019)

Dobrý deň prajem,

podľa § 116 Občianskeho zákonníka Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.

Keďže nejde o príbuzenstvo v priamom rade, museli by ste ujmu, ktorá by nastala jednému z Vás pociťovať ako vlastnú (akoby sa stala Vám). Vždy to treba skúmať individuálne a poznať rodinné pomery. Neviem, aký je medzi Vami vzťah, no teoreticky to nie je vylúčené. Môžete to urobiť aj čestnými prehláseniami. No ak to niektorému so spoluvlastníkov bude prekážať, tak sa môže na súde domáhať neplatnosti prevodu. Tam by však musel on preukázať to, že nie ste osoby blízke, čo by nebolo jednoduché.


Podotázka: Osoba blízka podľa § 116 OZ (Spoluvlastníctvo)

Mám právo na byt? Dobrý deň, žijem so svojou priateľkou už 11 rokov v spoločnej domácnosti. Byt patrí jej, kúpila si ho ešte predtým, ako sme sa spoznali. Nie sme manželia, ani druh a družka, ani nič podobné. Zaujímalo by ma, či by som mal nejaké právo bývať naďalej v jej byte, pokiaľ by sa jej niečo stalo - napríklad, boh nech chráni, keby zomrela. Musel by som sa potom vysťahovať, alebo by ste vedeli poradiť, ako postupovať, aby som sa nemusel odsťahovať? Nemá súrodencov, iba bratrancom a sesternice, a jej matka, ktorá má svoj vlastný byt, je ešte nažive. Som rozvedený a mám dve dospelé deti, s ktorými nie som v kontakte a ktoré už pracujú. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Osoba blízka podľa § 116 OZ

(odpoveď odoslaná: 18.04.2019)

Dobrý deň, najistejšie z Vášho pohľadu by bolo, keby Vaša partnerka zriadi závet, ktorým odkáže tento byt Vám a zvyšok svojej mame, prípadne všetko odkáže Vám. Nakoľko nie je z otázky zrejmé, že by ste mali deti, týmto závetom by nevynechala z dedenia neopomenuteľných dedičov a bol by v celom rozsahu platný. Tým by ste dosiahli, že v prípade jej smrti sa po nej nebude dediť zo zákona alebo zo závetu. Zdedíte byt a budete ho môcť naďalej užívať. Ak by závet nezriadila, dedili by ste ako zákonný dedič spolu s jej matkou v druhej dedičskej skupine. V tej dedia rodičia poručiteľa a osoby, ktoré s poručiteľom žili v spoločnej domácnosti aspoň jeden rok pred smrťou a boli na neho odkázané výživou alebo sa spoločne podieľali na úhrade nákladov.  V tomto prípade by Váš dedičský podiel predstavoval podiel 1/2 a podiel jej matky 1/2. Ak by ste chceli žiť ďalej v nehnuteľnosti, zrejme by ste ju museli vyplatiť z jej podielu alebo sa s ňou dohodnúť ako podieloví spoluvlastníci, že nehnuteľnosť budete užívať výlučne Vy a jej platiť za to určitú náhradu, na ktorú má ako podielový spoluvlastník nárok.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Osoba blízka podľa § 116 OZ (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, vieme, čo zákon § 116 a § 117 definujú ako "blízke osoby", avšak máme problém presne určiť, či vnuk sa do tejto kategórie zaradí. Matka vlastní polovicu bytu, zatiaľ čo jej dcéry vlastnia štvrtinu. Matka svoj podiel darovala svojmu vnukovi (synovi jednej z dcér) na základe darovacej zmluvy. Dcéry teraz chcú uplatniť porušenie predkupného práva, pretože matka neoznámila svoj zámer voči nim o uzavretí darovacej zmluvy pre vnuka, čím by im poskytla možnosť odkúpiť podiel od matky. Vnuk s matkou však ani nežil ani nebýval, a preto nie je zákonom jasne definované, či sa vnuk môže považovať za "blízku osobu". Podľa zákona je pri predkupnom práve pre blízke osoby povinnosť oznámenia zámeru nepovinná (§ 140 Občianskeho zákona). Mohli by ste mi, prosím, na základe týchto informácií poskytnúť nejaké právne rady? Mali by sa dcéry pustiť do právnej cesty, alebo by riskovali neúspech z dôvodu nejednoznačnej interpretácie termínu "blízka osoba"? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Osoba blízka podľa § 116 OZ

(odpoveď odoslaná: 09.01.2019)

Dobrý deň,  na Vašu otázku predkladáme odpoveď :
Podľa ust. Občianskeho zákonníka platí : 
"§ 116 :  Blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu. 
§ 117 : Stupeň príbuzenstva dvoch osôb sa určuje podľa počtu zrodení, ktorými v priamom rade pochádza jedna od druhej a v pobočnom rade obidve od najbližšieho spoločného predka."

Ak vychádzame z textu otázky, vzťah stará mama a vnuk je vzťahom príbuzenstva v priamej rade a druhom stupni (v priamom rade sa stupeň príbuzenstva určuje počtom zrodení osôb, ktorými priamo pochádzajú od seba resp. počtom zrodení, ktoré treba, aby sa žijúci jedinec dostal do príbuzenského vzťahu s iným, avšak nezapočítava sa narodenie tej osoby, o ktorej v príbuzenskom vzťahu ide /OZ Beck str. č. 728).

Nie je podstatné, že stará mama  a vnuk nežili v spoločnej domácnosti, resp. mama a jej syn - vnuk nežili v spoločnej domácnosti.

To, či jedna osoba pociťuje ujmu spôsobenú inej osobe, ako vlastnú, súd skúma nie podľa duševných stavov určitej osoby, ale z hľadiska objektívneho.

Poznamenávame, že stará mama  nebola povinná Vás informovať o tom, že chce časť nehnuteľnosti darovať vnukovi.  Vaše predkupné právo trvá naďalej aj voči novému spoluvlastníkovi. Riešením resp. možnosťou pre Vás je odkúpiť podiel vnuka za dohodnutú cenu. 

Za tohto stavu /vnuk - stará mama/ neodporúčame napadnúť darovaciu zmluvu cestou súdu. 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Osoba blízka podľa § 116 OZ" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.