Máte
otázku?

Pracovná pohotovosť doma


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Pracovná pohotovosť doma

Pracujem ako servisný technik plynových horákov v veľkých kotolniach. Na pracovisku nás pôvodne pracovalo piatich. V tej dobe sme sa dohodli so zamestnávateľom, že budeme držať pracovnú pohotovosť doma na telefóne. Vtedy mi pripadala pohotovosť každý štvrtý týždeň. Zostali sme však len dvaja pracovníci na zariadeniach, ktoré predtým servisovalo piatich z nás. Nadriadený návrh na zvýšenie práce a tým aj zodpovednosti neakceptuje a s úsmevom na tvári hovorí: Veď dlhšie nebudete pracovať! Je to ironické. Ako som už spomínal, zostali sme len dvaja, a teda na mňa teraz pripadá pracovná pohotovosť každý druhý týždeň. Podľa môjho názoru je to už značný zásah do osobného života. Dohodli sme sa, že v prípade potreby budem do dvadsiatich minút doma, kde ma vyzdvihne vozidlo dispečingu a odvezie na pracovisko. Teraz však máme parkovať služobné vozidlá doma a v prípade potreby okamžite ísť na servisný zákrok. Toto mi už vôbec nesedí. Môže mi to zamestnávateľ nariadiť príkazom a podľa ktorého zákona? Kolegovi zvýšili plat, mne nie, hoci robím identickú prácu. Predstavuje to nepriamu diskrimináciu? A ako postupovať v takom prípade? Vopred ďakujem za skorú a jasne formulated odpoveď. Ešte by som rád podotkol, že tento problém sa netýka len našej profesie, ale aj mnohých ďalších, ktorí držia pohotovosť.

Odpoveď: Pracovná pohotovosť doma

Dobrý deň, pracovnú pohotovosť upravuje priamo Zákonník práce, najme v paragrafe 96. 

Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti na pracovisku podľa odseku 2 patrí zamestnancovi mzda vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej však vo výške minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodnú na poskytnutí náhradného voľna za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti na pracovisku, patrí zamestnancovi mzda podľa prvej vety a za hodinu tejto pracovnej pohotovosti hodina náhradného voľna; za čas čerpania náhradného voľna zamestnancovi mzda nepatrí.

Čas, počas ktorého sa zamestnanec zdržiava na dohodnutom mieste mimo pracoviska a je pripravený na výkon práce, ale prácu nevykonáva, je neaktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa nezapočítava do pracovného času.

Za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska patrí zamestnancovi náhrada najmenej 20 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu.

Čas, keď zamestnanec počas pracovnej pohotovosti vykonáva prácu, je aktívna časť pracovnej pohotovosti, ktorá sa považuje za prácu nadčas.

Pracovnú pohotovosť môže zamestnávateľ nariadiť najviac v rozsahu osem hodín v týždni a najviac v rozsahu 100 hodín v kalendárnom roku. Nad tento rozsah je pracovná pohotovosť prípustná len po dohode so zamestnancom.

Trápi vás "Pracovná pohotovosť doma" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pracovná pohotovosť doma (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, od ktorého dátumu nadobudol platnosť nový zákon o zvýšení príplatku za pracovnú pohotovosť. Mám informáciu, že od 1. 1. 2018. Náš šéf nám však tvrdí, že od júna 2018. Ak zákon platí už od 1. 1. 2018, musí nám to vyplatiť spätne? Ide o spoločnosť s ručením obmedzeným. Ďakujem.

Odpoveď: Pracovná pohotovosť doma

(odpoveď odoslaná: 03.08.2018)

Dobrý deň, 

predmetná novela Zákonníka práce je účinná od 01.05.2018, teda týka sa len nárokov od uvedeného dátumu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pracovná pohotovosť doma (Pracovné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či sa odmeňovanie neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska odvíja aj od kategórie náročnosti práce. Ak vykonávam prácu piatej kategórie náročnosti, počíta sa 20 % z minimálnej mzdy pre prvú kategóriu alebo pre piatu? Ďakujem.

Odpoveď: Pracovná pohotovosť doma

(odpoveď odoslaná: 25.01.2018)

Dobrý deň,

ak pracujete ako zamestnanec vykonávajúci práce vo verejnom záujme, vzťahuje sa na Vaše odmeňovanie zákon č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

Podľa ustanovenia § 21 tohto zákona:

Náhrada za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti mimo pracoviska

(1) Ak je zamestnancovi nariadená alebo s ním dohodnutá pracovná pohotovosť mimo pracoviska, patrí mu za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti

a) náhrada v sume 15 % hodinovej sadzby jeho funkčného platu alebo 25 % tejto sumy, ak ide o deň pracovného pokoja,

b) s možnosťou použitia pridelených mobilných prostriedkov spojenia, náhrada v sume 5 % hodinovej sadzby jeho funkčného platu alebo 10 % tejto sumy, ak ide o deň pracovného pokoja.

(2) Náhrada za neaktívnu časť pracovnej pohotovosti nepatrí za čas, v ktorom došlo počas jej trvania k vykonávaniu práce; takéto vykonávanie práce je prácou nadčas.

Predmetná suma sa počíta z tzv. funkčného platu. Podľa § 4 ods. 4 zákona 

Funkčný plat na účely tohto zákona je súčet tarifného platu, zvýšenia tarifného platu podľa § 7 ods. 78 a príplatkov určených mesačnou sumou podľa odseku 1 písm. c) až j), l), u) a v). Funkčný plat je aj plat pri vykonávaní inej práce alebo funkčný plat poskytovaný podľa § 30 ods. 3§ 32a ods. 1 a § 32b ods. 1 a 2.

(funkčný plat = tarifný plat +  nasledujúce prípadné príplatky: príplatok za riadenie, príplatok za zastupovanie, osobný príplatok, platová kompenzácia za sťažený výkon práce, príplatok za prácu v krízovej oblasti, príplatok za zmennosť, príplatok za výkon špecializovanej činnosti, kreditový príplatok, príplatok za starostlivosť a vedenie služobného motorového vozidla, príplatok začínajúcemu pedagogickému zamestnancovi a začínajúcemu odbornému zamestnancovi, príplatok za prácu so žiakmi so zdravotným znevýhodnením a zo sociálne znevýhodneného prostredia.)

Z výslednej sumy si môžete podľa § 21 vypočítať príplatok. Tarifný plat sa určuje zaradením do platovej triedy a stupňa. Ak ste zaradená do 5. triedy, potom sa pri výpočte vychádza zo sumy zodpovedajúcej tejto triede.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pracovná pohotovosť doma" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.