Máte
otázku?

Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham

Obdržal som toto oznámenie od polície za spáchanie krádeže, ktorej hodnota presahuje 266 eur. Čo mám robiť? Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham

Dobrý deň, pokiaľ ste dostali uznesenie podľa paragrafu 206 odsek 1, znamená to, že Vám bolo vznesené obvinenie. Proti uzneseniu o vznesení obvinenia je možné podať sťažnosť v lehote do troch dní od oboznámenia sa s uznesením.

Určite túto sťažnosť podajte a bráňte sa. Niekedy, keď škoda len tesne presahuje sumu 266 eur, sa oplatí brániť sa a namietať výšku spôsobenej škody.

Po právoplatnosti uznesenie o vznesení obvinenia budete opätovne vypočutý, pokiaľ by sa Vaša sťažnosť zamietla.

Trápi vás "Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham (Trestné právo)

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím vysvetliť, čo znamená paragraf 206, odsek 1, písmeno 2 Trestného poriadku?

Odpoveď: Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham

(odpoveď odoslaná: 20.09.2022)

Dobrý deň,
podľa ustanovenia § 206 ods. 1 a 2 Trestného poriadku platí:

(1) Ak je na podklade trestného oznámenia alebo zistených skutočností po začatí trestného stíhania dostatočne odôvodnený záver, že trestný čin spáchala určitá osoba, policajt bez meškania vydá uznesenie o vznesení obvinenia, ktoré ihneď oznámi obvinenému a doručí najneskôr do 48 hodín prokurátorovi a ak je obvineným súdny exekútor, notár, znalec, tlmočník alebo prekladateľ, aj ministrovi spravodlivosti, a ak je obvineným advokát, aj Slovenskej advokátskej komore; o tomto úkone upovedomí bez meškania oznamovateľa a poškodeného. Ak bolo uznesenie o vznesení obvinenia oznámené jeho vyhlásením, je policajt povinný vydať obvinenému rovnopis tohto uznesenia bez meškania.

(2) O začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia možno rozhodnúť jedným uznesením, ktoré policajt oznámi bez meškania obvinenému a doručí ho najneskôr do 48 hodín prokurátorovi. O tomto úkone upovedomí oznamovateľa a poškodeného. Ak bolo začatie trestného stíhania a vznesenie obvinenia oznámené vyhlásením uznesenia, policajt je povinný vydať obvinenému jeho rovnopis.

Ide o ustanovenie, podľa ktorého sa vznesie konkrétnej osobe obvinenie. Ak Vám bolo doručené a nesúhlasíte máte 3 pracovné dni na podanie sťažnosti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham (Trestné právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať na situáciu svojho švagra. Dostal toto oznámenie od polície a chcem vedieť, čo to znamená a čo nasleduje. Je možné, že pôjde do väzenia? Pokiaľ áno, čo môže nasledovať po tomto kroku? Uznesenie je nasledovné: "Podľa § 206 ods. 1 Trestného poriadku vznášam obvinenie. Je obvinený z prečinu nezaplatenia dane a poistného podľa §278 ods. 1 Trestného zákona, pretože na základe zistených skutočností je dostatočne odôvodnený záver, že nesplnil svoje povinnosti. (v sume 3218 eur) podal daňové priznania, ale neplatil poistné podľa nich." Čo teraz môžeme očakávať? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham

(odpoveď odoslaná: 15.06.2020)

Dobrý deň,
v prvom rade je možné proti tomuto uzneseniu v lehote 3 pracovných dní podať sťažnosť. Odporúčame mu čo najskôr si nájsť obhajcu, ktorý túto sťažnosť podá, najmä ak by výpočet sumy nebol správny, prípadne už časť bol zaplatil dobrovoľne.

Nasledovať bude vyšetrovanie v tejto veci, treba počítať s tým, že bude predvolaný, aby vypovedal ako obvinený.

Samotná skutočnosť, že je voči nemu začaté trestné stíhanie ešte nemusí automaticky znamenať, že bude aj odsúdený na trest odňatia slobody. V prvom rade je možné trestné stíhanie ukončiť aj inými spôsobmi ako podaním obžaloby. Musíte však počítať s tým, že dlžnú sumu bude musieť v každom prípade uhradiť.


Podotázka: Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham (Trestné právo)

Potrebujem presné znenie paragrafu 199 odsek 1 trestného poriadku a presné znenie paragrafu 206 odsek 1 trestného poriadku. Ďakujem.

Odpoveď: Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham

(odpoveď odoslaná: 13.02.2018)


V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podľa 206 odsek1 trestného poriadku stíham" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.