POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Otec sa nestará o dcéru a neplatí výživné


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Otec sa nestará o dcéru a neplatí výživné

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadom určenia výživného. V septembri 2013 som odišla od ex-partnera, otca našej spoločnej dcéry, ktorý ma týral všetkými možnými spôsobmi. V októbri 2013 som na súd podala žiadosť o určenie výživného na dcéru. Momentálne je január 2016 a riadne výživné stále nebolo určené. V auguste 2015 sme mali pojednávanie, kde sa sudkyňa spýtala, či nepotrebujem advokáta, kedy idem do práce a trvala na znaleckom posudku na dvojročné dieťa. Avšak otec dcéry nejavil o nený žiaden záujem ani počas tehotenstva, ani po jej narodení. Chcela by som vedieť, ako mám ďalej postupovať. Môžem podať sťažnosť na Ústavný súd? Dcéra bude mať už tri roky a o jej výchovu sa starám sama. Napriek tomu, že som trikrát podala trestné oznámenie za neprispievanie na výživu a potreby maloletého dieťaťa, neprihodilo sa nič. Teraz, podľa posledných informácií, môj ex-partner kontaktoval sudkyňu, ktorá rieši moju žiadosť o výživné. Ako mám postupovať ďalej? Ďakujem.

Odpoveď: Otec sa nestará o dcéru a neplatí výživné

Dobrý deň. Ak ešte nebolo súdom určené výživné, pričom otec dieťaťa neprispieva na jeho výživu, môžete podať na súd návrh na nariadenie predbežného opatrenia, ktorým by súd predbežne určil výšku výživného až do právoplatného skončenia konania vo veci samej. Vyživovacia povinnosť vyplýva priamo zo zákona, pričom výživné pre dieťa má prednosť pred ostatnými výdavkami povinného rodiča.

Pokiaľ ide o prípadnú sťažnosť na Ústavný súd SR pre prieťahy v konaní, tejto by musela najskôr predchádzať sťažnosť na prieťahy podaná predsedovi príslušného súdu.

Trápi vás "Otec sa nestará o dcéru a neplatí výživné" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Otec sa nestará o dcéru a neplatí výživné (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Otec našej dcéry sa o ňu od jej dvoch rokov nezaujímal. No keď som ho nahlásila na polícii, začal prejavovať záujem o svoju dcéru. Vyhrážal sa mi, že mi ju odoberie a že ju už nikdy neuvidím. Situáciu som nahlásila na polícii a od tohto roka neplatí výživné. Je možné upraviť kontakty otca s dcérou tak, aby si ju nemohol odniesť bez môjho dozoru? Ani mimo mesta? Bohužiaľ, obávam sa, že je schopný mi ju odoberať len aby sa mi pomstil. Ďakujem.

Odpoveď: Otec sa nestará o dcéru a neplatí výživné

(odpoveď odoslaná: 08.11.2018)

Dobrý deň, súdy rozhodujú o úprave styku otca s maloletými deťmi za prítomnosti matky vo dvoch prípadoch. 1/ ak je maloleté dieťa útleho veku a je matkou kojené, prípadne bez matky nebolo dlhšie ako len pár minút. 2/ ak maloleté dieťa nemá vybudovaný žiadny citový vzťah s otcom, prípadne otca vôbec nepozná. Vo Vašom prípade by bolo možné uplatniť práve druhý dôvod, ak maloleté dieťa 4 roky nevidelo svojho otca, je pre neho prakticky neznáma osoba. Z pohľadu záujmu dieťaťa potom nie je vyhovujúce a žiaduce, aby sa dieťa stretávalo s touto osobou bez prítomnosti matky. Je však potrebné počítať s tým, že plynutím času raz nastane taká situácia, že sa dieťa bude samo stretávať s otcom, a to bez toho, aby ste ich mohli obmedzovať miestom stretávania. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Otec sa nestará o dcéru a neplatí výživné" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.