Máte
otázku?

Osobný bankrot nepoctivý zámer dlžníka


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trenčín

Otázka: Osobný bankrot nepoctivý zámer dlžníka

Dobrý deň, v priebehu mesiacov január, marec a apríl som poskytol známemu finančnú "pomoc", aby sa dostal z dlhov. Na každú sumu, ktorú som mu požičal, sme spísali zmluvu o pôžičke. Bohužiaľ, prvú aj druhú pôžičku už má v rukách exekútor, keďže ich známy nesplácal. Keďže má veľké dlhy, v hodnote približne 25000 €, obávam sa, že podá návrh na osobný bankrot. Môžem v prípade jeho podania podať návrh na zastavenie oddlženia z dôvodu nepoctivého zámeru? Viackrát si odo mňa požičal peniaze, nesplácal ich a následne podal osobný bankrot. Je takáto situácia zákonom nejako ošetrená? Dotyčný je zamestnaný. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Osobný bankrot nepoctivý zámer dlžníka

Dobrý deň,

podľa § 166f ods. 1 zákona o konkurze a reštrukturalizácii Veriteľ, ktorý bol dotknutý oddlžením, má právo domáhať sa zrušenia oddlženia návrhom na zrušenie oddlženia podaným voči dlžníkovi alebo jeho dedičom do šiestich rokov od vyhlásenia konkurzu alebo určenia splátkového kalendára na súde, ktorý rozhodol o oddlžení, ak preukáže, že dlžník nemal pri oddlžení poctivý zámer. Ak je takýchto návrhov viac, súd ich spojí na spoločné konanie. Vo veci samej rozhoduje súd rozsudkom.

To, kedy má dlžník poctivý zámer upravuje § 166g ZKR 

Dlžník má poctivý zámer, ak z jeho správania po podaní návrhu možno usudzovať, že vynaložil úprimnú snahu riešiť svoj dlh v medziach svojich možností a schopností, najmä ak poskytoval správcovi a veriteľom potrebnú súčinnosť, vynaložil snahu získať zamestnanie, zamestnal sa alebo si zabezpečil iný zdroj príjmov, v prípade nie nepatrného dedenia, daru alebo výhry zo stávky alebo hry ponúkol aspoň polovicu takéhoto zdroja dobrovoľne veriteľom na uspokojenie nevymáhateľného dlhu, prípadne vynaložil snahu o zaradenie sa do spoločnosti alebo sa do spoločnosti opätovne zaradil.

Návrh môžete podať až po právoplatnom vyhlásení konkurzu a museli by ste preukázať, že konanie dlžníka bolo nepoctivé a v čom vidíte nepoctivý zámer. To, či dlžník mal alebo nemal vo Vašom prípade poctivý zámer, by musel posúdiť súd. 

Trápi vás "Osobný bankrot nepoctivý zámer dlžníka" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Osobný bankrot nepoctivý zámer dlžníka" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.