Máte
otázku?

Odobratie živnostenského oprávnenia pre spáchanie trestného činu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Trenčín

Otázka: Odobratie živnostenského oprávnenia pre spáchanie trestného činu

Pri rozšírení živnosti na Živnostenskom úrade zistili z registra trestov, že som mal minulý rok podmienku, a preto rozšírenie sa nekonalo. No nastal iný problém - odobrali mi aj tú živnosť, ktorú som mal ešte pred podmienkou. Tá živnosť bola mojim chlebom a teraz som nezamestnaný. Mohli mi v skutočnosti vziať aj tú starú živnosť?

Odpoveď: Odobratie živnostenského oprávnenia pre spáchanie trestného činu

Dobrý deň,

jednou zo všeobecných podmienok prevádzkovania živnosti fyzickou osobou, stanovených v § 6 ods. 1 písm. c) zákona č. 455/1991 Zb. živnostenský zákon v účinnom znení (ďalej len "živnostenský zákon") je bezúhonnosť tejto fyzickej osoby.

Za bezúhonného sa podľa § 6 ods. 2 živnostenského zákona nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za trestný čin hospodársky, trestný čin proti majetku alebo iný trestný čin spáchaný úmyselne, ktorého skutková podstata súvisí s predmetom podnikania, ak sa naňho nehľadí, akoby nebol odsúdený. Za bezúhonného sa nepovažuje osoba, ktorá vo vzťahu k predmetu podnikania nespĺňa ani podmienky bezúhonnosti podľa osobitného predpisu.

Tieto všeobecné podmienky prevádzkovania živnosti pritom musíte spĺňať počas celého obdobia prevádzkovania živnosti.

Ak podnikateľ už nespĺňa podmienku bezúhonnosti zaniká jeho živnostenské oprávnenie (ako celok) a živnostenský úrad ho v takom prípade podľa § 57 písm. d) v spojení s § 58 ods. 1 písm. a) živnostenského zákona zruší.

Živnostenský úrad však môže namiesto zrušenia živnostenského oprávnenia z dôvodu nespĺňania podmienky bezúhonnosti namiesto zrušenia živnostenského oprávnenia živnostenské oprávnenie pozastaviť až do času, kým podnikateľ opätovne začne túto podmienku spĺňať.

Ak teda v danom prípade živnostenský úrad zrušil Vaše živnostenské oprávnenie (ako celok) pre to, že nespĺňate podmienky bezúhonnosti, živnostenský úrad postupoval v súlade so živnostenským zákonom.

Trápi vás "Odobratie živnostenského oprávnenia pre spáchanie trestného činu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odobratie živnostenského oprávnenia pre spáchanie trestného činu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.