POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Obmedzenie osobnej slobody


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Obmedzenie osobnej slobody

Dobrý deň, potreboval by som poradiť s touto situáciou: ako ďalej postupovať, čo by som mal spraviť? Dostal som sa do situácie, že po iba ústnej výmene názorov, ktorej dôvod zatiaľ nebudem upresňovať, ma majiteľ malého obchodu (kde som nájomcom jednej predajne) zamkol, aby som čakal na jeho známeho, ktorý si so mnou chcel "dačo" vybaviť. Na moje výzvy k odomknutiu ma však nepočúval a neuposlúchol, tak som bol nútený zavolať hliadku mestskej polície, ktorá prišla na miesto v priebehu niekoľkých minút. Po príchode mestských policajtov ma majiteľ odomkol, policajti skontrolovali stav a vysporiadali sa s vysvetlením, načo ma majiteľ uzamkol. V rámci toho zaznamenali iba naše čísla občianskych preukazov. Chcel by som sa spýtať, či mám právo tento incident nahlásiť na štátnej polícii za obmedzovanie osobnej slobody, keďže som bol držaný proti vôli? Ako mám postupovať, aby sa takáto situácia znova neopakovala? Ďakujem vopred za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Obmedzenie osobnej slobody

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

Podľa ústavy SR sa sloboda pohybu a pobytu zaručuje. Sloboda pohybu a pobytu je jedným základných ľudských práv, pričom osobnou slobodou sa rozumie voľný, ničím neobmedzený pohyb človeka, ktorý sa môže podľa vlastného rozhodnutia zdržiavať na určitom mieste alebo z tohto miesta odísť.

Situácia, ktorá popisujete by podľa môjho názoru mohla napĺňať znaky skutkovej podstaty trestného činu obmedzovania osobnej slobody. Podľa ustanovenia § 183 Trestného zákona, podľa ktorého:

(1) Kto inému bez oprávnenia bráni užívať osobnú slobodu, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.

(2) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) závažnejším spôsobom konania,

b) z osobitného motívu,

c) ako verejný činiteľ,

d) na chránenej osobe, alebo

e) a spôsobí ním väčšiu škodu.

(3) Odňatím slobody na sedem rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, alebo

b) a spôsobí ním značnú škodu.

(4) Odňatím slobody na dvanásť rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním smrť viacerých osôb,

b) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu, alebo

c) ako člen nebezpečného zoskupenia.

 

Osobná sloboda môže byť obmedzená len v presne, zákonom vymedzených prípadoch. Ide napríklad o väzbu, výkon trestu odňatia slobody, zatknutie, zadržanie podozrivej osoby. Zadržať podozrivú osobu možno za podmienok podľa § 85 ods. 2 Trestného poriadku, podľa ktorého:

Osobnú slobodu osoby, ktorá bola pristihnutá pri trestnom čine alebo bezprostredne po ňom, môže obmedziť ktokoľvek, ak je to potrebné na zistenie jej totožnosti, zabránenie úteku, zabezpečenie dôkazov alebo na zabránenie ďalšiemu páchaniu trestnej činnosti. Je však povinný takú osobu bezodkladne odovzdať útvaru Policajného zboru, útvaru Vojenskej polície alebo útvaru Colnej správy.

Za situácie, kedy by Vás dotyčný prichytil pri trestnom čine a zamkol by Vás, by mohlo teoreticky byť považované za zákonné, avšak v tomto momente je to len hypotéza.

Ak dotyčný nemal zákonný dôvod, aby obmedzil Vašu osobnú slobodu, je možné objektívne predpokladať, že sa dopustil trestného činu.

Odporúčam Vám podať na neho trestné oznámenie. Pri jeho formulácii a výrokoch odporúčam vážiť výber slov a rešpektovať prezumpciu neviny. To, či sa skutok stal a či ho spáchal dotyčný bude predmetom dokazovania a vine, či nevine rozhodne až súd. Ak by ste niekoho obvinili a vyšlo by najavo, že ste tak urobili úmyselne s cieľom privodiť mu trestné stíhanie, by ste sa mohli dopustiť trestného činu krivého obvinenia, podľa § 345 Trestného zákona Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov. Pri podávaní trestného oznámenia je vhodné voliť formulácie ako myslím si, domnievam sa, a pod.

Ustanovenia o podaní trestného oznámenia, resp. o inom podaní obsahuje § 62 Trestného poriadku:

(1) Podanie sa posudzuje vždy podľa obsahu, aj keď je nesprávne označené. Možno ho urobiť písomne, ústne do zápisnice, telegraficky, telefaxom, elektronickými prostriedkami podpísané so zaručeným elektronickým podpisom podľa osobitného zákona alebo bez zaručeného elektronického podpisu. Podanie urobené telegraficky, telefaxom alebo elektronickými prostriedkami bez zaručeného elektronického podpisu treba potvrdiť písomne alebo ústne do zápisnice do troch pracovných dní, inak sa o podaní nekoná.

(2) Ak sa oznámenie o skutočnostiach, že bol spáchaný trestný čin (ďalej len „trestné oznámenie“) podáva ústne, treba oznamovateľa poučiť o zodpovednosti za uvedenie vedome nepravdivých údajov vrátane následkov krivého obvinenia, o možnosti a podmienkach poskytnutia ochrany pred neoprávneným postihom v pracovnoprávnom vzťahu podľa osobitného predpisu a vypočuť o okolnostiach, za ktorých bol čin spáchaný, o osobných pomeroch toho, na koho sa oznámenie podáva, o dôkazoch a výške škody a iných následkoch, ktoré boli spôsobené trestným činom; ak je oznamovateľ súčasne poškodeným alebo jeho splnomocnencom, musí sa vypočuť aj o tom, či žiada, aby súd rozhodol o jeho nároku na náhradu škody v trestnom konaní. Výsluch osoby, ktorá podáva oznámenie, sa má vykonať tak, aby sa získali podklady na ďalšie konanie. Na žiadosť oznamovateľa sa v trestnom oznámení neuvedú údaje o jeho totožnosti. Materiály, ktoré umožňujú zistenie totožnosti takého oznamovateľa, sa ukladajú na prokuratúre. Do spisu sa zakladajú len s jeho súhlasom.

Zhrnutie

Ak Vás dotyčná osoba obmedzila na osobnej slobode bez právneho dôvodu, porušila zákon a základné ľudské právo. To, že ste privolali hliadku polície bolo správne rozhodnutie a odporúčam tak postupovať aj v budúcnosti. Máte možnosť podať trestné oznámenie a orgány činné v trestnom konaní následne tento skutok vyšetria a posúdia. Súd rozhodne, či došlo k spáchaniu trestného činu, či ho spáchala dotyčná osoba a aký trest mu prípadne uloží.

Trápi vás "Obmedzenie osobnej slobody" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Obmedzenie osobnej slobody (Trestné právo)

Dobrý deň,
rada by som sa spýtala. Mám čoskoro 21 rokov, žijem stále s matkou, ktorá pravidelne dostáva moje výživné stanovené súdom. Rodičia sa rozviedli pred 3 rokmi a výživné ma ísť do rúk matky pokiaľ sme neplnoletý a bývame u nej. Vo veku 18 rokov mi prišiel mail od otcovej právnický, či chcem, aby mi otec posielal výživné, ja som to zamietla takže doteraz ho prijíma moja matka. Deje sa ale už niekoľko rokov, presnejšie asi už 6 rokov, že obmedzuje moju slobodu pohybu ako napríklad, keď poviem, že išla by som von s kamarátkou, prespať k príbuznému, kamarátke, priateľovi je vždy s tým problém, lebo jej sa to nepáči, moje rozhodnutie, nápad. Vždy si vtedy vymyslí nejaké domáce povinnosti pre mňa, ktoré dovtedy nespomenula, keď som sa jej spýtala. Aj, keď som sa spýtala prv, či treba pomôcť povedala, že netreba, a keď za tým poviem, že chcem ísť niekam, už je ich zrazu niekoľko na liste. Ja jej vždy poviem, že nemám ich problém spraviť, ale nech mi ich dá dopredu vedieť, stanoví časový limit dokedy ich mám splniť a podobne. Nikdy sa také nič ale nedeje, robí ich za mňa a potom mi ich vyčíta. Prosím ju, aby ich za mňa nerobila, aj tak sa nič nezmení. Veľmi ťažko spolu komunikujeme, je žiarlivá, hádže na mňa stále povinnosti svoje alebo aj môjho brata a pritom ja ich vždy spravím, keď o nich viem bez problémov alebo prípadne s pripomienkou, že ja robím viac ako brat. Pripadá jej stále, že musíme mať ten istý názor ako ona inak sú moje myšlienky, nápady hlúpe, detinské a to len si užívam život ako akýkoľvek dospelý človek čo chce žiť a byt šťastný.
Prosím pomôžete mi? Keby som mala dosť financí odstahujem sa ale nie je to také ľahké.

Ďakujem za hocijakú pomoc

Alica.

Odpoveď: Obmedzenie osobnej slobody

(odpoveď odoslaná: 02.08.2022)

Dobrý deň,
požiadajte otca, ktorý platí výživné matke, aby výživné posielal priamo vám na váš účet. Otec na posielanie výživného priamo vám a nie vašej matke, nepotrebuje súhlas súdu, ani súdne rozhodnutie, posielaním výživného priamo vám neporuší žiaden zákon.

Na problémy, ktoré uvádzate v otázke by bola skôr lepšia osobná konzultácia s advokátom, prípadne kontaktujte Centrum právnej pomoci vo vašom meste.

Uvažujte tiež nad podnájmom ak pracujete, prípadne sa môžete presťahovať aj k otcovi, v tomto vám matka zabrániť nemôže a následne budete od nej žiadať výživné ak študujete  na vysokej škole.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Obmedzenie osobnej slobody (Trestné právo)

Dobrý deň, rada by som požiadala o radu. Predstavuje obmedzenie osobnej slobody opakované upozorňovanie, keď daná osoba neustále vyvíja nátlak a písomný kontakt, rôznymi formami pôsobí na psychiku a nerešpektuje osobnú slobodu a život človeka? Je možné takéto správanie nahlásiť na políciu? Ďakujem vopred.

Odpoveď: Obmedzenie osobnej slobody

(odpoveď odoslaná: 25.02.2022)

Dobrý deň,
áno toto je možné ohlásiť na polícii. Pravdepodobne, vychádzajúc z Vášho opisu sa však nejedná o trestný čin obmedzovania osobnej slobody, ale o trestný čin nebezpečného prenasledovania. Ak totiž daná osoba napriek upozorneniu, že si to neželáte neustále vyhľadáva kontakt s Vami a tým Vás obťažuje, môže sa dopustiť spáchania trestného činu.


Podotázka: Obmedzenie osobnej slobody (Trestné právo)

Dobrý večer. Chcem sa opýtať, či je obmedzenie domovej slobody, keď sa mi opité osoby vyhrážajú zabitím a búchajú oraz kopia do dverí a okien. Ďakujem.

Odpoveď: Obmedzenie osobnej slobody

(odpoveď odoslaná: 11.11.2020)

Dobrý deň,
právna kvalifikácia skutku prináleží orgánom činným v trestnom konaní a súdu. Vami opísaný skutok mohol naplniť znaky niekoľkých trestných činov.

Odporúčame Vám podať o tomto skutku trestné oznámenie a právnu kvalifikáciu skutku nechať na orgánov činných v trestnom konaní.


Trápi vás "Obmedzenie osobnej slobody" a chcete pomôcť?

Podotázka: Obmedzenie osobnej slobody (Trestné právo)

Dobrý deň. Postavili sme si dom na novej ulici, ktorá ešte nemá ani názov. Náš dom je úplne na konci, kam sa už ďalej nedá dostat. Financovanie inžinierskych sietí sme museli zvládnuť sami. Nie všetky pozemky sú však zastavané alebo sa na nich momentálne stavia. Medzi posledným domom a nami sú tri prázdne veľké pozemky. Ich majitelia neboli ochotní prispieť ani jediným eurom, keď sme kopali kanál. Prácu sme si zvládli sami a už rok tu žijeme. Cca 110 metrov cesty prekonávame iba po makadame. Jeden z majiteľov týchto pozemkov sa teraz konečne rozhodol niečo urobiť po naliehaní ostatných susedov, pretože kým nevybuduje cestu až po "otočisko", nebudeme môcť kolaudovať. Kopanie kanála si zabezpečil sám, ale neporadil sa s nami, kde máme rozvody, ani nám nepovedal, že ide kopať. Takto nás "odrezal" od "sveta". Kanál našťastie dokončil, no nič viac. Terén neupravil, neužaboval. Jednoducho tam autom nedá prejsť. Skúšala som cestu cez kopec, ale naša auto nie je na taký terén stavane a poškodila som ho. Môžete mi poradiť, ako postupovať v takej situácii, aby bola táto osoba co najskôr prinútená dokončiť cestu? Obmedzuje ma to v mojej osobnej slobode. S autom sa nemôžem dostať nikam - s deťmi k lekárke či na nákup. Ďakujem vám vopred za odpoveď.

Odpoveď: Obmedzenie osobnej slobody

(odpoveď odoslaná: 10.07.2019)

Dobrý deň, 

z otázky usudzujeme, že vo Vašom prípade ide o stavebné pozemky rozparcelované, pričom nie na všetkých pozemkoch bola realizovaná výstavba.

Píšete, že vo Vašej stavbe aj bývate, potom z kolaudačného rozhodnutia má vyplávať, že je zabezpečený prístup k stavbe.

Podľa § 81b/  stavebného poriadku platí, že "kolaudačné rozhodnutie sa nevydá okrem iných aj v prípade,  ak nie je zaistený bezpečný prístup a príchod k stavbám,

Pokiaľ sused začal s výstavbou na svojom pozemku, potom podľa ust. § 59 stavebného poriadku ste mali byť účastníkom stavebného konania a možnosť vzniesť námietky proti plánovanej výstavbe. V tomto ohľade Vás preto musíme odkázať na prísl. stavebný úrad /obec/.

V otázke realizácie riadnej prístupovej cesty Vás musíme odkázať opätovne na obec, ktorá je oprávnená vo svojom územnom pláne o tejto otázke rozhodnúť. Poznamenávame, že obci nie je možné súdnym rozhodnutím uložiť povinnosť vybudovania prístupovej cesty.

Ak sused urobil na svojom pozemku také úpravy, resp. je sťažený prístup k Vášmu pozemku z dôvodu ním vykonávaných stavebných prác, čím Vám vznikajú škody na aute, je treba písomne požiadať suseda, aby pozemok upravil do takého stavu, aby tieto škody a obmedzenia pre Vás nevznikali.

V prípade, že nedôjde k náprave v súlade s ust. § 417 ods. 2 Obč. zák. platí, že ak ide o vážne ohrozenie, má ohrozený, teda Vy, právo sa domáhať, aby súd uložil susedovi vykonať vhodné a primerané opatrenia na odstránenie hroziacej škody. V prípade vážneho ohrozenia škodou teda priznáva Občiansky zákonník v rámci prevenčných povinností ohrozenému právo domáhať sa návrhom na začatie konania na súde, aby ohrozovateľovi bola uložená povinnosť vykonať určité vhodné opatrenia na odvrátenie hroziacej škody, teda v takej úprave jeho pozemku, aby škody nevznikali.  

 

 


Podotázka: Obmedzenie osobnej slobody (Trestné právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Prednedávnom nám v neskorých večerných hodinách neznámy muž rozbil vchodové dvere bytu. Mal pri sebe rozbitú sklenenú fľašu a vyhrážal sa nám. S bratom sme držali dvere, aby sa nedostal dnu, a volali sme políciu. Spôsobil nám škodu v hodnote 150 eur, pričom výmena dverí nás stála 300 eur. Môžem na neho podať trestné oznámenie za obmedzovanie osobnej slobody? Dotyčný sa vyjadril, že škodu zaplatí, ale popravde, nejde mi tak veľmi o peniaze, ako o to, že sa v noci bojím ísť sama domov. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Obmedzenie osobnej slobody

(odpoveď odoslaná: 02.07.2019)

Dobrý deň,

Páchateľ by mohol svojím konaním v zmysle § 194 Trestného zákona naplniť skutkovú podstatu trestného činu Porušovania domovej slobody a v zmysle § 360 Trestného zákona skutkovú podstatu trestného činu Nebezpečného vyhrážania. 

Pri trestnom čine porušovania domovej slobody by mohla byť konaním páchateľa naplnená aj kvalifikovaná skutková podstata, dôsledkom čoho sa zvyšuje horná hranica trestu odňatia slobody.

Máte právo podať trestné oznámenie, ktoré môžete podať na konkrétneho alebo neznámeho páchateľa. V zmysle príslušných trestnoprávnych predpisov môžete podať trestné oznámenie na príslušnom obvodnom oddelení policajného zboru alebo na príslušnej prokuratúre.

Orgány činné v trestnom konaní sú povinné začať trestné stíhanie a ďalej postupovať aj samostatne, ak z podaného trestného oznámenia je zrejmé, že sa skutok stal, je trestným činom a poprípade z neho vyplýva, kto predmetný trestný čin spáchal. Ako oznamovateľ trestného činu môžete byť predvolaný aj na výsluch, poprípade k doplneniu trestného oznámenia.  


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Obmedzenie osobnej slobody (Trestné právo)

Mám otázku. Moju priateľku už dlho sleduje jeden chlapec, ktorý si myslí, že ju miluje. Na Facebooku si vytvoril mnoho účtov, aby jej mohol písať pod iným menom. Ona však tieto účty blokuje. Chlapec ju sleduje, monitoruje kam chodí a sleduje ju aj pri jej dome. Snažil som sa s ním hovoriť, avšak bezvýsledne. Čo môžem v takom prípade urobiť?

Odpoveď: Obmedzenie osobnej slobody

(odpoveď odoslaná: 30.05.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku odporúčame :

Zabezpečiť dôkazy - fotodokumentácia, výpovede svedkov, komunikáciu cez FB a vec postúpiť orgánom polície podaním trestného oznámenia. 

Musíte vo veci vedieť predložiť dôkazy, čo však vzhľadom na situáciu v sledovaní nie je jednoduché, možno je to človek trpiaci chorobou resp. duševnou poruchou. 

Chcelo by to poradu resp. osobnú konzultáciu s advokátom za účelom posúdenia možností resp. možností legálnou cestou zabezpečiť dôkazy.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Obmedzenie osobnej slobody" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.