Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Nárok na nábytok z bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Nárok na nábytok z bytu

Dobrý deň, môj brat pred pár rokmi zrekonštruoval byt, ktorý v tom čase patril otcovi. Otec tento rok zomrel, byt som zdedila ja, nakoľko brat počas života dostal od otca nemalý obnos peňazí a bola vykonaná kolácia. Brat teraz odo mňa žiada, aby som mu vrátila všetok nábytok z bytu, pretože ho kupoval on. Má na to nárok?

Odpoveď: Nárok na nábytok z bytu

Dobrý deň,

situácia s nárokom vášho brata na nábytok, ktorý kúpil a použil v byte zrekonštruovanom za života vášho otca, je právne zložitejšia a závisí na viacerých faktoroch. Váš brat má základné právo požadovať vrátenie vecí, ktoré sú jeho vlastníctvom – teda ak preukáže, že kúpil a vlastní nábytok, má právo ho žiadať späť.

Je dôležité preskúmať, či sa jednalo o darovanie alebo akúsi vypôžičku, prípadne dar. Ak brat dokáže, že kúpil nábytok do otcovi byt s tým, že zostáva jeho majetkom (bratovým), mal by mať nárok na vrátenie týchto vecí. Avšak, ak nábytok kúpil bez takýchto záväzkov a otcovi ho daroval, právne by sa mohlo považovať, že sa jednalo o dar, ktorý by už teraz bol majetkom zosnulého otca, a teraz teda súčasťou dedičstva.

Určite odporúčam konzultovať túto situáciu s advokátom, ktorý vám pomôže s podrobnosťami a overením potrebných dokumentov, aby ste vedeli ako v tomto prípade postupovať. 

Trápi vás "Nárok na nábytok z bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nárok na nábytok z bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.