Máte
otázku?

Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?

Dobrý deň! Moja manželka pracuje v Rakúsku ako opatrovateľka. Agentúra, ktorá ju zamestnáva, od nej každý rok vyžaduje poplatok 600 eur za sprostredkovanie práce. Už štvrtý rok u nich pracuje a za každý rok platila 600 eur, bez ohľadu na to, či zostala v rovnakej rodine alebo jej našli inú. Rád by som sa informoval o zákone, ktorý bol prijatý už v roku 2013, podľa ktorého agentúry nemajú právo vyberať peniaze od svojich klientov. Dokonca jej sľúbili, že dostane faktúru, no okrem prvého doloženého poplatku žiadny doklad neobdržala. Tento rok od nej opäť chcú peniaze, ale keďže sa dozvedela o tomto zákone, ktorý bol publikovaný aj v médiách, chcela by sa brániť a už poplatok neplatiť.

Odpoveď: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 25 zákona č. 5/2004 Z.z o službách zamestnanosti platí v prvom rade, že sprostredkovanie zamestnania za úhradu môže vykonávať len právnická osoba alebo fyzická osoba za podmienok ustanovených týmto zákonom, ak má na túto činnosť podnikateľské oprávnenie. Sprostredkovateľ (agentúra) môže vyberať poplatok za služby súvisiace so sprostredkovaním zamestnania za úhradu len od právnickej osoby alebo fyzickej osoby, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca. Výšku poplatku preto dojednáva sprostredkovateľ s právnickou osobou alebo fyzickou osobou, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca. Agentúra, ktorá sprostredkúva zamestnanie, je povinná s osobou, pre ktorú sprostredkúva zamestnanie, uzatvoriť písomnú dohodu, ktorá musí obsahovať zákonnom určené obsahové náležitosti. V opačnom prípade hrozia pre agentúru sankcie za porušenia ustanovení zákona.

Trápi vás "Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce? (Pracovné právo)

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať na situáciu, v ktorej sa momentálne nachádzam. Hľadám si prácu cez agentúru, no zatiaľ nemám informácie o tom, ktorú firmu a na akú pozíciu ma prijali. Agentúra ma zároveň požiada o podpisovanie dohody o sprostredkovaní zamestnania a dohody o poskytovaní služieb. V poslednej uvedenej dohode je požadovaný poplatok. Ďalšie informácie, ktoré by som podľa môjho názoru mala už dostať, mi agentúra sľúbila poskytnúť až po podpísaní týchto dokumentov. Pokúsila som sa získať viac informácií prostredníctvom e-mailu, v ktorom som sa okrem iného opýtala, v akej firme budem pracovať a kde budem ubytovaná. Na moje otázky mi agentúra namiesto odpovede zavolala, pričom mi oznámila, že nemá čas odpisovať a informáciu o firme nájdem v dohode o sprostredkovaní zamestnania. Je tam však uvedená len názov firmy a bez úplnej adresy, ktorá sa mi nepodarila vyhľadať. Z uvedených dôvodov by som sa rada poradila, ako by som mala ďalej postupovať. Mám obavy, že mi agentúra nechce poskytnúť všetky potrebné informácie. Za radu vopred ďakujem, Kata

Odpoveď: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?

(odpoveď odoslaná: 22.10.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že skutočnosť, či agentúra má oprávnenie na sprostredkovanie zamestnania za úhradu, čo môžete zistiť na stránke Ústredia úradu práce, soc. vecí a rodiny.

Uvádzame, že v zmysle ust. § 25 ods. 3 zákona o službách zamestnanosti môže sprostredkovateľ /agentúra/ zamestnania za úhradu vyberať poplatok za služby súvisiace so sprostredkovaním zamestnania za úhradu len od právnickej osoby alebo fyzickej osoby, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca. Výšku poplatku podľa dojednáva sprostredkovateľ s právnickou osobou alebo fyzickou osobou, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca a teda nie od Vás ako záujemcu o zamestnanie. Sprostredkovateľ zamestnania je povinný Vás informovať o budúcom zamestnávateľovi, čím si aj Vy môžete overiť informáciu, či konkrétny zamestnávateľ hľadá zamestnanca na konkrétnu pozíciu.
Predloženú dohodu nepodpisujte a kontaktujte Ústredie práce, soc. vecí a rodiny s dopytom na konkrétnu agentúru.    
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce? (Pracovné právo)

Dobrý deň, agentúra odo mňa žiada uhradiť sprostredkovateľský poplatok. Povedala som, že ho uhradím až vtedy, keď mi pošlú složenku alebo zaplatím na účet. Povedali mi, že s tým majú zlé skúsenosti, preto chcú inkaso vykonať osobne a dajú mi len potvrdenie so sprostredkovateľským poplatkom, pečiatkou agentúry a podpisom. Je to správne? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?

(odpoveď odoslaná: 10.04.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Podľa ust. zákona o službách zamestnanosti platí (citujeme) :

" § 25 Sprostredkovanie zamestnania za úhradu
(1) Sprostredkovanie zamestnania za úhradu môže vykonávať právnická osoba alebo fyzická osoba za podmienok ustanovených týmto zákonom, ak má na túto činnosť oprávnenie vydané podľa osobitného predpisu (ďalej len „sprostredkovateľ“).
(2) Sprostredkovateľ môže vykonávať sprostredkovanie zamestnania za úhradu, ak má skončené vysokoškolské vzdelanie najmenej prvého stupňa. U právnickej osoby musí podmienku skončenia vysokoškolského vzdelania najmenej prvého stupňa spĺňať zodpovedný zástupca podľa osobitného predpisu.
(3) Sprostredkovateľ môže vyberať poplatok za služby súvisiace so sprostredkovaním zamestnania za úhradu len od právnickej osoby alebo fyzickej osoby, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca. Výšku poplatku podľa prvej vety dojednáva sprostredkovateľ s právnickou osobou alebo fyzickou osobou, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca.
(4) Sprostredkovateľ, ktorý sprostredkuje zamestnanie za úhradu, uzatvorí s občanom písomnú dohodu o sprostredkovaní zamestnania za úhradu.

Dohoda o sprostredkovaní zamestnania za úhradu obsahuje najmä
a) názov, adresu, identifikačné číslo zamestnávateľa a druh ekonomickej činnosti zamestnávateľa,
b) dĺžku trvania zamestnania,
c) druh práce, mzdu alebo plat a ďalšie pracovné podmienky,
d) spôsob a podmienky zdravotného poistenia a sociálneho poistenia,
e) rozsah zodpovednosti sprostredkovateľa za nedodržanie podmienok dohody.
(5) Sprostredkovateľ je povinný informovať občana, ktorému sprostredkúva zamestnanie za úhradu v zahraničí, o jeho právach a povinnostiach, ktoré súvisia so zamestnaním v zahraničí.

§ 28 Povinnosti sprostredkovateľa
Sprostredkovateľ je povinný
a) viesť evidenciu občanov, ktorým sprostredkoval zamestnanie za úhradu, ktorá obsahuje najmä
1. meno, priezvisko a dátum narodenia, ulicu, obec alebo mestskú časť trvalého pobytu občana, ktorému bolo sprostredkované zamestnanie za úhradu,
2. názov, adresu, identifikačné číslo zamestnávateľa a druh ekonomickej činnosti zamestnávateľa, u ktorého bolo sprostredkované zamestnanie za úhradu,
3. štát, do ktorého bolo sprostredkované zamestnanie za úhradu,
4. dátum sprostredkovania zamestnania za úhradu a dĺžku trvania sprostredkovaného zamestnania za úhradu,
b) poskytovať ústrediu
1. údaje o rozsahu a štruktúre sprostredkovaných zamestnaní za úhradu a údaje podľa písmena a) prvého bodu bez súhlasu osoby, ktorej bolo sprostredkované zamestnanie za úhradu na účely kontrolnej činnosti; údaje sa poskytujú so stavom k poslednému dňu kalendárneho mesiaca najneskôr do desiateho dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca na formulároch, ktorých obsah a spôsob predkladania určí ústredie,
2. správu o svojej činnosti za uplynulý kalendárny rok v termíne do 31. marca nasledujúceho kalendárneho roka,
c) zabezpečovať ochranu osobných údajov podľa osobitného predpisu,
d) vytvoriť podmienky na výkon kontroly dodržiavania právnych predpisov v oblasti služieb zamestnanosti a poskytovať informácie a doklady orgánom kontroly.

Nepoznáme text Vašej zmluvy, či bola uzatvorená podľa cit. zákona o službách zamestnanosti, prípadne podľa Občianskeho alebo Obchodného zákonníka, ale odporúčame neplatiť žiadne poplatky v hotovosti ani vkladom na účet.

Ako vyplýva z ust. § 25 ods. 3 cit. zákona sprostredkovateľ môže v vyberať poplatok len od PO alebo FO, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca.
V prípade, že máte pochybnosti o agentúre , odporúčame pozrieť stránku
https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/nestatne-sluzby-zamestnanosti/sprostredkovanie-zamestnania-za-uhradu.html?page_id=13025, kde je uvedený aktuálny zoznam agentúr.

 


Podotázka: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce? (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Spolu s priateľkou sme sa cez agentúru vydali do Rakúska pracovať. Na začiatku sme agentúre zaplatili 150€ na osobu. Zmluvu sme mali na úplne iný hotel a situácia nezodpovedá tomu, čo bolo uvedené v zmluve. Teraz agentúra žiada ďalšiu splátku za sprostredkovanie práce, 230€ na osobu. Sme povinní to zaplatiť?

Odpoveď: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?

(odpoveď odoslaná: 08.03.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku uvádzame odpoveď :

Podľa ust. § 25 zákona o službách zamestnanosti sprostredkovanie zamestnania za úhradu môže vykonávať právnická osoba alebo fyzická osoba za podmienok ustanovených týmto zákonom, ak má na túto činnosť oprávnenie vydané podľa  živ. zákona.
Zo zákona o službách zamestnanosti vyplýva, že sprostredkovateľ môže vyberať poplatok za služby súvisiace so sprostredkovaním zamestnania za úhradu len od právnickej osoby alebo fyzickej osoby, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca, t.j. vo Vašom, prípade nie od Vás ako zamestnanca, ale od zamestnávateľa /hotel/.

Sprostredkovateľ,  ktorý sprostredkuje zamestnanie za úhradu, uzatvorí s občanom písomnú dohodu o sprostredkovaní zamestnania za úhradu. Dohoda o sprostredkovaní zamestnania za úhradu obsahuje najmä 
a) názov, adresu, identifikačné číslo zamestnávateľa a druh ekonomickej činnosti zamestnávateľa, 
b) dĺžku trvania zamestnania, 
c) druh práce, mzdu alebo plat a ďalšie pracovné podmienky, 
d) spôsob a podmienky zdravotného poistenia a sociálneho poistenia, 
e) rozsah zodpovednosti sprostredkovateľa za nedodržanie podmienok dohody. 
(5) Sprostredkovateľ je povinný informovať občana, ktorému sprostredkúva zamestnanie za úhradu v zahraničí, o jeho právach a povinnostiach, ktoré súvisia so zamestnaním v zahraničí. 

Teda pokiaľ ste mali uzatvorenú zmluvu s agentúrou na sprostredkovanie zamestnania ako záujemca o zamestnanie v pracovnom pomere, agentúra nie je oprávnená do Vás pýtať poplatok podľa citovaného zákona.

Ak ste mali uzatvorenú zmluvu o sprostredkovaní zamestnania ako SZČO /podnikateľ/, predmetný zákon o službách zamestnanosti sa na Vás nevzťahuje, zmluva medzi Vami a agentúrou nemohla byť uzatvorená podľa zákona o službách zamestnanosti.

AK je Vaša zmluva vymedzená ako zmluva o sprostredkovaní zamestnania za úhradu, odporúčame zistiť na stránke Ústredia úradu práce, soc. vecí a rodiny Bratislava zistiť, či predmetná agentúra má oprávnenie na vykonávanie tejto činnosti a či plní povinnosti voči Ústrediu.

Podľa § 28 zákona o službách zamestnanosti sprostredkovateľ /agentúra/ je povinný 
a)  viesť evidenciu občanov, ktorým sprostredkoval zamestnanie za úhradu, ktorá obsahuje najmä 
1. meno, priezvisko a dátum narodenia, ulicu, obec alebo mestskú časť trvalého pobytu občana, ktorému bolo sprostredkované zamestnanie za úhradu, 
2. názov, adresu, identifikačné číslo zamestnávateľa a druh ekonomickej činnosti zamestnávateľa, u ktorého bolo sprostredkované zamestnanie za úhradu, 
3. štát, do ktorého bolo sprostredkované zamestnanie za úhradu, 
4. dátum sprostredkovania zamestnania za úhradu a dĺžku trvania sprostredkovaného zamestnania za úhradu, 
b) poskytovať ústrediu 
1. údaje o rozsahu a štruktúre sprostredkovaných zamestnaní za úhradu a údaje podľa písmena a) prvého bodu bez súhlasu osoby, ktorej bolo sprostredkované zamestnanie za úhradu na účely kontrolnej činnosti; údaje sa poskytujú so stavom k poslednému dňu kalendárneho mesiaca najneskôr do desiateho dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca na formulároch, ktorých obsah a spôsob predkladania určí ústredie, 
2. správu o svojej činnosti za uplynulý kalendárny rok v termíne do 31. marca nasledujúceho kalendárneho roka, 

Alebo inakšie, agentúra bola povinná Ústrediu oznámiť to, že Vám sprostredkovala zamestnanie.

Zoznam agentúr, ktoré majú prísl. povolenia na sprostredkovanie zamestnania, rovnako nájdete na stránke Ústredia (link : https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/nestatne-sluzby-zamestnanosti/sprostredkovanie-zamestnania-za-uhradu.html?page_id=13025 ).

Odporúčame preto oboznámiť sa s oprávnenosťou činnosti predmetnej agentúry na sprostredkovanie zamestnania na stránke Ústredia a pokiaľ  ste mali sprostredkované zamestnanie podľa cit. zákona o službách zamestnanosti ako uchádzač o zamestnanie v prac. pomere, poplatok, ktorý žiada od Vás agentúra 230 € neplatiť a žiadať aj vrátenie poplatku už zaplateného 150 €.

 


Trápi vás "Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce? (Pracovné právo)

Dobrý deň, môže mi agentúra sprostredkujúca opatrovateľskú činnosť prideliť IČO, ktoré je zhodné s číslom uvedeným na dohode o sprostredkovaní? Neprideľuje IČO výhradne Štatistický úrad?

Odpoveď: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?

(odpoveď odoslaná: 09.07.2017)

Dobrý deň. 

V žiadnom prípade sprostredkovateľská agentúra Vám nemôže prideliť IČO, pretože to prideľuje len Štatistický úrad SR pri vydávaní živnostenského povolenia, či už ako živnostníkovi alebo právnickej osobe. Štatisticky úrad SR môže prideliť IČO aj na základe žiadosti, ak by ste vykonávali činnosť, na ktorú sa nevzťahuje živnostenský zákon ale iné zákony, v zmysle ktorých musíte mať vydanú licenciu, napr. ide o slobodné povolania ako advokát, lekár a pod. 


Podotázka: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce? (Pracovné právo)

Dobrý deň, má agentúra sprostredkujúca opatrovateľskú činnosť právo žiadať úhradu poplatku z Dohody o sprostredkovaní v plnej výške, ak sprostredkovala prácu, pri ktorej zatajila skutočný stav pacienta, vrátane hlavnej diagnózy? Mám na mysli, že nepodala pravdivé a úplné informácie, na základe ktorých bola uzavretá Dohoda? 

Odpoveď: Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?

(odpoveď odoslaná: 09.07.2017)

Dobrý deň. 

Odpoveď na Vašu otázku závisí od znenia dohody o sprostredkovaní, ktorú ste podpísali. Preto odporúčam si dohodu preštudovať a zistiť, na čo máte nárok, ak agentúra neuviedla pravdivé údaje o sprostredkovanej opatrovateľskej činnosti a kedy vzniká agentúre nárok na vyplatenie provízie. Zároveň je potrebné zistiť, či máte nárok na odstúpenie od zmluvy z tohto dôvodu, ako aj nárok na náhradu škody spôsobenú práve poskytnutými nepravdivými údajmi. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musím uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.