Máte
otázku?

Odsúdenie bez dôkazov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Odsúdenie bez dôkazov

Dobrý deň, chcem sa opýtať, kde sa mám obrátiť ohľadom otca, ktorý bol odsúdený bez dôkazov. Je onkologický pacient a mal aj právnika. Tento nám tvrdil, že naňho nemajú nič, avšak napriek tomu ho zavreli. Už je tomu viac ako mesiac a jeho právnik za ním už nikdy nepricestoval. Otec chce podať odvolanie na najvyšší súd. Kvôli jednej žene, ktorá si vymyslela všetko, sme prišli úplne o všetko. Mňa na súde nechceli ani vypočuť, pretože som bola na polícii, ale moja výpoveď bola zmätočná kvôli natlaku. Nemáme ani peniaze a hoci som zamestnaná, moje výdavky sú nadpriemerné.

Odpoveď: Odsúdenie bez dôkazov

Dobrý deň, 

vo svojej otázke uvádzate, že v prípade Vášho otca došlo k odsúdeniu bez dôkazov. V súčanosti je veľmi málo pravdepodobné, že by súd niekoho odsúdil bez dôkazov. Odsúdenie bez dôkazov by bolo porušením práv obžalovaného. Pokiaľ neexistujú dôkazy na odsúdenie páchateľa, použije sa zásada "in dubio pro reo", t.j. v pochybnostiach v prospech obžalovaného. Táto zásada je jednou zo základných zásad trestného konania, ktorú súdy musia rešpektovať. Na to, aby som dokázal posúdiť Vašu situáciu by som musel vidieť rozsudok z Okresného súdu a rozhodnutie z Krajského súdu.

 

Súd musel rozhodnutie odôvodniť tak, aby nebola žiadna pochybnosť o spáchanom skutku. Odsúdenie bez dôkazov je zásahom do práv obžalovaného.

Trápi vás "Odsúdenie bez dôkazov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odsúdenie bez dôkazov (Trestné právo)

Dobrý večer, chcem sa spýtať, či existuje nejaká žiadosť, možnosť alebo šanca, ak je niekto odsúdený v zahraničí, kde si aj vykonáva trest, požiadať o jeho vydanie na Slovensko. Ďakujem.

Odpoveď: Odsúdenie bez dôkazov

(odpoveď odoslaná: 11.12.2015)

Dobrý deň, vydanie väzňa zo zahraničia je možné, musí požiadať o extradíciu (ak nezačnú s vydaním na územie SR). Na základe toho začne extradičné konanie a bude premiestnený do SR.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odsúdenie bez dôkazov (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, čo môžem urobiť alebo čo je možné urobiť, keď som obvinený z údajnej lúpeže benzínovej pumpy. Hovoria, že majú moju pachovú stopu a nejakú biologickú stopu. Neviete, čo to znamená. Táto záležitosť trvá už dva roky. Bol som vypočutý aj so svojimi svedkami. Keď ma v roku 2013 vypočúvali policajti, tvrdil som, že som nevinný. Mal som však ísť pracovať do Bratislavy a vtedy mi policajt povedal, že ma nechá vo väzbe na 48 hodín, ak sa nepriznám. Zo strachu som to potvrdil a aj podpísal výpoveď. Čo mi viete poradiť? Čo môžem robiť? Nemám právnika a snažím sa obhajovať sám.

Odpoveď: Odsúdenie bez dôkazov

(odpoveď odoslaná: 10.09.2015)

Dobrý deň, vo Vašom prípade nepôjde leno pachovú stopu. Polícia má voči Vám aj Vaše vlastné priznanie. Toto priznanie voči Vám použijú a tým pádom môžete byť odsúdený. Samotná pachová stopa môže byť málo, pretože je to len nepriamy dôkaz. To, že na pumpe našli Vašu pachovú stopu ešte neznamená, že ste to boli Vy, kto spáchal skutok. Nakoľko ste sa však priznali, majú voči Vám viac než len pachovú stopu.


Podotázka: Odsúdenie bez dôkazov (Trestné právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či ma môžu odsúdiť za prečin krádeže, ktorý som nespáchal. Nikto ma pri tom nevidel a neexistujú ani svedkovia. Ďakujem. Polášek

Odpoveď: Odsúdenie bez dôkazov

(odpoveď odoslaná: 15.07.2015)

Dobrý deň

 

z daného opisu je ťažko zhodnotiť Vašu situáciu. Nepíšete či je už začaté trestné stíhanie, či je vznesené obvinenie voči osobe a pod. Pred začatím trestného stíhania sa urobia úkony potrebné k ďalšiemu postupu, teda k rozhodnutiu prokurátora alebo policajta. Pokiaľ je na to dôvod, vydá sa uznesenie o začatí trestného konania. Po daľších vyšetrovacích úkonoch, ak je na to odôvodnený záver, vznesie sa obvinenie voči konkrétnej osobe a následne táto osoba má postavenie obvineného. Pri ďalších úkonoch treba predložiť všetky dôkazy v prospech obvineného. Nasleduje rozhodnutie v prípravnom konaní a v tomto štádiu môže byť podaná obžaloba zo strany prokurátora na príslušný súd (obvinený sa dostáva do postavenia obžalovaného).

 

Na základe horeuvedeného netreba nič podceniť už v prípravnom konaní. 


Trápi vás "Odsúdenie bez dôkazov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odsúdenie bez dôkazov (Trestné právo)

Dobrý večer. Rád by som sa opýtal, môj kamarát bol vo výkone trestu asi pred ôsmimi rokmi. Bol odsúdený za krádež. Teraz mu hrozí obvinenie z úverového podvodu (bral si pôžičku 100 € a nezaplatil). Chcem sa opýtať, či je reálna hrozba väzenia, keďže už bol raz odsúdený (ale za iný trestný čin), alebo je možné, že dostane iba podmienečný trest. Ďakujem.

Odpoveď: Odsúdenie bez dôkazov

(odpoveď odoslaná: 13.07.2015)

Dobrý deň. Pokiaľ si Váš priateľ zobral pôžičku vo výške 100,- €, ktorú nedokázal uhradiť mám za to, že nejde o trestný čin (úverový podvod). Vychádzam pritom predovšetkým zo zásady subsidiarity trestného práva nakoľko vo svojej podstate ide o civilnú vec (nedodržanie zmluvy) a tiež z toho, že nevrátením pôžičky vo výške 100,- € nevznikla veriteľovi ani malá škoda. Spôsobenie aspoň malej škody si pritom vyžaduje priamo objektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu úverového podvodu (malá škoda je škoda prevyšujúca 266,- €). Nad rámec Vašej otázky si Vám dovoľujem odporučiť, aby Váš priateľ skúsil využiť inštitút zahladenia odsúdenia, nakoľko zahladením odsúdenia sa na páchateľa hľadí, akoby nebol odsúdený (vo výpise z registra trestov už nebude mať záznam o spáchaní trestného činu krádeže).



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odsúdenie bez dôkazov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.