Máte
otázku?

Môžem prísť o byt?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Môžem prísť o byt?

Dobrý deň, som majiteľkou bytu (v osobnom vlastníctve). Byt mi kúpili starí rodičia v roku 1994 (v otcovom mene - ktorý zomrel rok predtým) a do roku 2000 ho ako môj majetok spravovala moja matka (poručník). Po dovŕšení plnoletosti som sa stala vlastníčkou bytu a som ním naďalej. Kvôli rodinným problémom ma moja matka, okrem iného, informovala o tom, že sa postará, aby sme sa z tohto bytu vysťahovali, či už ja, či ona. Mám z toho právne výhrady? Som vlastníčkou bytu de facto od roku 1994 (byt bol ihneď po kúpe zaregistrovaný na moje meno, nebol predmetom dedičského konania po mojom zosnulom otcovi) a po dovŕšení plnoletosti som ním naďalej. Prosím Vás o radu, neviem totiž, či niečo také môže moja matka urobiť (môj starý otec, ktorý byt kúpil, je momentálne zosnulý). Vopred Vám ďakujem za radu.

Odpoveď: Môžem prísť o byt?

Dobrý deň, byt je de facto aj de iure vo Vašom vlastníctve. Vaša babka nemá žiadny právny nárok na tento byt. Vzhľadom na to, že kúpnu cenu za byt (ktorý nadobudol Váš otec) vyplatil jeho otec, má sa za to, že finančné prostriedky mu boli darované. Vlastníkom nehnuteľnosti sa stáva ten, kto je uvedený ako kupujúci na kúpnej zmluve a následne zapísaný do katastra nehnuteľností, bez ohľadu odkiaľ na to vzal financie. V súčasnosti si neviem predstaviť, na základe čoho by Vás chcela Vaša babka za bytu vysťahovať. Na Váš byt nemôže žiadnym spôsobom siahnuť. Ak by chcela napadnúť platnosť daru vo forme financií, darcom bol Váš dedo a nie ona. Ani v tomto smere si (najmä po uplynutí viac ako 20 rokov) neviem predstaviť na základe čoho by svoj nárok odôvodnila.

Trápi vás "Môžem prísť o byt?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem prísť o byt? (Občianske právo)

Ak vyhlásim osobný bankrot, môžem prísť o dom? Dom je v radovej výstavbe, kde vlastníkmi sú tri osoby. Každý vlastník býva samostatne, každý má vlastnícky list, ale stavby nie sú oddelené. Každý z nás má vlastný vchod do domu a svoje súpisné číslo domu. Ja obývam dom uprostred, kde mám so susedmi spoločné bočné steny domu.

Odpoveď: Môžem prísť o byt?

(odpoveď odoslaná: 08.07.2016)

Dobrý deň, aj keď je dom súčasťou radovej výstavby, môže byť samostatnou vecou. Ako nehnuteľnosť je technicky postavená tak, že je samostatne užívateľná. Z uvedeného dôvodu, je stavba vo Vašom výlučnom vlastníctve o čom Vám svedčí zápis na liste vlastníctva. Súčasťou osobného bankrotu je aj speňaženie majetku dlžníka súdom určeným konkurzným správcom. Vzhľadom na skutočnosť, že predmetný dom je súčasťou Vášho majetku, môže byť speňažený na uspokojenie pohľadávok Vašich veriteľov. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem prísť o byt?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.