Máte
otázku?

Môžem ako firma postaviť halu na prenajatom pozemku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Môžem ako firma postaviť halu na prenajatom pozemku

Dobrý deň, vlastním s.r.o. a ako firma by sme chceli postaviť halu. Môžeme mať pozemok v dlhodobom prenájme, alebo je nutné ho vlastniť?

Odpoveď: Môžem ako firma postaviť halu na prenajatom pozemku

Dobrý deň, Vami uvedenú problematiku rieši ust. § 58 ods. 2 v nadväznosti na ust. §  139 ods. 1 stavebného poriadku nasledovne :

§ 58 ods. 2 :

"Stavebník musí preukázať, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 tohto zákona, ktoré ho oprávňuje zriadiť na ňom požadovanú stavbu. Stavebník významnej investície, diaľnice, rýchlostnej cesty alebo železničnej dráhy preukazuje, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 pred vydaním stavebného povolenia. To neplatí, ak tieto skutočnosti preukázal v územnom konaní a po právoplatnosti územného rozhodnutia nedošlo k zmene."

 

§ 139 ods. 1 :

"Pod pojmom „iné práva k pozemkom a stavbám“ použitým v spojení „vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich“ sa podľa povahy prípadu rozumie

a) užívanie pozemku alebo stavby na základe nájomnej zmluvy, dohody o budúcej kúpnej zmluve alebo dohody o budúcej zmluve o vecnom bremene, z ktorých vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu,13) b) právo vyplývajúce z vecného bremena spojeného s pozemkom alebo stavbou,13a) c) právo vyplývajúce z iných právnych predpisov,13b) d) užívanie pozemku alebo stavby na základe koncesnej zmluvy, z ktorej vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu.13c)"   Z uvedených zák. ustanovení vyplýva, že pozemok nemusíte vlastniť, postačuje nájomná zmluva. Nepoznáme znenie Vašej nájomnej zmluvy či zmluva oprávňuje k výstavbe stavby, ale  budete potrebovať aj súhlas vlastníka pozemku na výstavbu haly.

Trápi vás "Môžem ako firma postaviť halu na prenajatom pozemku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem ako firma postaviť halu na prenajatom pozemku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.