Máte
otázku?

Môžem zrušiť objednávku na tovar v kamennom obchode bez udania dôvodu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Môžem zrušiť objednávku na tovar v kamennom obchode bez udania dôvodu?

Dobrý deň, zakúpila som si tovar v kamennom obchode, konkrétne sedaciu súpravu, avšak ešte som tovar neprevzala. Objednávka bola vyhotovená a zaplatila som 100% sumu. Tretí deň po kúpe som chcela objednávku zrušiť a požadovala som vrátenie peňazí. Bola som neprijemne prekvapená, keď mi povedali, že musím zaplatiť 25% pokutu za storno alebo si mám možnosť vybrať iný tovar v tej istej sume. Naozaj sa to nedá inak riešiť? Myslela som, že tovar môžem vrátiť bez udania dôvodu do 14 dní od zakúpenia. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem zrušiť objednávku na tovar v kamennom obchode bez udania dôvodu?

Dobrý deň, pri kúpe tovaru v kamennom obchode nemá kupujúci právo bezdôvodne od zmluvy odstúpiť. Toto právo mu môže priznávať len zmluva, prípade všeobecne obchodné podmienky, na ktoré sa zmluva odvoláva. Spravidla si predávajúci (napr. obchodné reťazce) pre tento prípad upravia sankčný poplatok (odstupné). Právo bezdôvodne odstúpiť od kúpnej zmluvy do 14 dní od prevzatia tovaru priznáva zákona kupujúcemu ako spotrebiteľovi, ak bol tovar zakúpený prostredníctvom zmluvy uzavretej na diaľku (využitím webového sídla, elektronickej pošty, telefónu, faxu, adresného listu alebo ponukového katalógu) alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho.

Trápi vás "Môžem zrušiť objednávku na tovar v kamennom obchode bez udania dôvodu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem zrušiť objednávku na tovar v kamennom obchode bez udania dôvodu? (Občianske právo)

Dobrý deň,
Predajca sa mi pokúša predať auto, ktoré som si objednal a na ktoré som už zaplatil zálohu 1000 €. Auto však nie je z výroby úplne dokončené - elektricky sa nesklopia spätné zrkadlá, vraj to dodatočne dorobia, keďže momentálne sú nedostupné čipy.
Tohto auta nechcem prevziať a žiadam vrátenie zálohy. Je predajca povinný od zmluvy odstúpiť?
Ďalej, na obrázku je auto so zadnými kotúčovými brzdami, ale auto, ktoré mi doručili, má bubnové brzdy a v popise nebolo konkrétne uvedené, aký typ brzdového systému auto má mať. Ako by som mal postupovať v tomto prípade? Rastislav

Odpoveď: Môžem zrušiť objednávku na tovar v kamennom obchode bez udania dôvodu?

(odpoveď odoslaná: 23.10.2021)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že auto ste si objednali osobne v kamennej predajni na objednávku.

V takomto prípade platí ust. § 613 Obč. zákonníka :

"Veci možno predávať aj na objednávku. Predávajúci je povinný obstarať objednaný tovar v dohodnutej lehote, a ak lehota nie je dohodnutá, v lehote primeranej okolnostiam. Ak sa tak nestane, objednávateľ je oprávnený od zmluvy odstúpiť. Odstúpením objednávateľa od zmluvy nie je dotknuté jeho právo na náhradu škody."

Z položenej otázky vyplýva, že ste si objednali auto určitých parametrov, pričom predávajúci síce čiastočne splnil objednávku, ale auto nie je dokončené /chýbajúce sklápanie spätných zrkadiel/. Rozdiel medzi kotúč. a bubnovými brzdami je tiež, naviac ide o podstatnú informáciu pre Vás ako kupujúceho - spotrebiteľa. 
V otázky neuvádzate, na akom konkrétnom termíne dodávky MV ste sa dohodli, ale pokiaľ lehota na dodania nebola dohodnutá, platí zo zákona "lehota primeraná okolnostiam". Ak teda dohodnutá lehota podľa potvrdenej objednávky už uplynula, resp. uplynula primeraná lehota na dodávku tovaru, potom môžete odstúpiť od objednávky a predávajúci je povinný Vám vrátiť uhradenú zálohu vo Vami stanovenej lehote. K odstúpeniu od zmluvy Vy ako kupujúci nepotrebujete súhlas predávajúceho, je to Vaše oprávnenie. Ak k vráteniu zálohy nedôjde, budete sa musieť obrátiť na súd. Odstúpenie od objednávky realizujte dopor. listom na adresu predávajúceho.
 
Tovar - MV v nie kompletnom stave nie ste povinný prevziať, lebo v podstate ide o vady veci a teda nejedná sa o Vami objednaný tovar. Predávajúci Vás nemôže žiadnymi právnymi prostriedkami donútiť prevziať nekompletný tovar - MV.

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem zrušiť objednávku na tovar v kamennom obchode bez udania dôvodu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.