Máte
otázku?

Monitorovanie pracovného miesta kamerovým systémom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Nitra

Otázka: Monitorovanie pracovného miesta kamerovým systémom

Dobrý deň, nedávno nám zamestnávateľ nainštaloval nad výrobnú halu kamerový systém, ktorý sleduje pracovisko. Oficiálne sa jedná o bezpečnostný prvok, ktorý má pomôcť pri odhalení páchateľa v prípade krádeže. Tento dôvod bol uvedený aj v tlačive, ktoré sme ako zamestnanci podpísali (vyjadrenie súhlasu s inštaláciou kamery). Po čase však prisťahoval vedúci pracovník so svojou kamerou na trojnožke a nainštaloval ju priamo pred pracovníkmi. Táto kamera zobrazuje celú osobu počas celej pracovnej zmeny. Veľmi skoro sa ukázalo, že záznam z tejto kamery sa nesleduje iba v prípade bezpečnostných incidentov, ale neustále. Napríklad, pri dlhšej návšteve toalety, resp. pri dlhšom rozhovore prichádza nadriadený a zisťuje, prečo je niekto dlhšie na WC, prípadne prečo sa zamestnanci dlhšie rozprávajú. Chcem sa opýtať, či podľa Vás nami podpísané tlačivo so súhlasom na inštaláciu monitorovacieho zariadenia pokrýva aj takéto celodenné sledovanie celej osoby vrátane tváre. Neviem, či je to relevantné, ale nepracujem v banke, so žiadnymi peniazmi ani s niečím podobným. Za odpoveď vopred ďakujem a prajem pekný zvyšok dňa.

Odpoveď: Monitorovanie pracovného miesta kamerovým systémom

Dobrý deň. Priamo Zákonník práce upravuje podmienky prípustnosti monitorovania zamestnancov, resp. pracovného miesta. V zmysle ustanovenia § 13 ods. 4 Zákonníka práce platí:
„Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.“
S poukazom na informácie uvádzané vo Vašej otázke nemožno jednoznačne skonštatovať, či Váš zamestnávateľ porušuje vyššie citované zákonné ustanovenie.

Trápi vás "Monitorovanie pracovného miesta kamerovým systémom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Monitorovanie pracovného miesta kamerovým systémom (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem v kancelárii o rozmere 8x5m na oddelení kvality, kde sa meria na 3D stroji. Včera nám náš vedúci dal nainštalovať kameru, ktorá sníma počítač a v podstate celú miestnosť. Na každej zmene tu pracujeme traja pracovníci. Nikdy sa tu nestal žiaden úraz a ani nič nezmizlo. Nevypisovali sme žiadne papiere ohľadom kamier. Je to pomerne nepríjemné a ponižujúce. Má právo nás takto sledovať? Ďakujem.

Odpoveď: Monitorovanie pracovného miesta kamerovým systémom

(odpoveď odoslaná: 08.02.2019)

Dobrý deň,

podľa § 13 ods. 4 Zákonníka práce Zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov uskutočňovaných technickými pracovnými zariadeniami zamestnávateľa a kontroluje elektronickú poštu odoslanú z pracovnej elektronickej adresy a doručenú na túto adresu bez toho, aby ho na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania.

Ak to s Vami neprerokoval, potom porušuje zákon. Vy môžete podať zamestnávateľovi oficiálnu sťažnosť a ak problém neodstráni, potom môžete podať aj žalobu na súd. Rovnako môžete podať podnet na Inšpektorát práce.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Monitorovanie pracovného miesta kamerovým systémom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.