Máte
otázku?

Mama sa bojí rozvodu, ako postupovať?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Nitra

Otázka: Mama sa bojí rozvodu, ako postupovať?

Dobrý deň, mám otázku a potrebujem poradiť. Moja mama sa bojí rozviesť a vyhovára sa na to, že po rozvode nedokáže svojho manžela vyhnúť z domu a budú na nej ležať povinnosti nájsť mu náhradné bývanie. Moja otázka znie takto: bude toto na nej ležať aj napriek tomu, že bývajú v mestskom byte, teda v prenájme? Nikto z nich nie je vlastníkom bytu a ani nezačali byt obývať na začiatku manželstva, keďže sa on k nej prisťahoval. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Mama sa bojí rozvodu, ako postupovať?

Dobrý deň, vychádzajúc z Vašej otázky je zrejmé, že zmluvu o nájme mestského bytu má uzatvorenú iba Vaša mama. Napriek tomu v zmysle ustanovenia § 704 ods. 1 Občianskeho zákonníka okamihom uzavretia manželstva vznikol Vaším rodičom tzv. spoločný nájom bytu manželmi (aj keď zmluvu má uzatvorenú iba Vaša mama). Zákon ďalej ustanovuje, že ak dôjde k rozvodu manželstva a zániku spoločného nájmu bytu manželmi prvoradou je dohoda manželov o tom, ktorý z nich bude byt naďalej užívať. Ak sa dohodnúť nedokážu, rozhodne súd na návrh niektorého manžela. Zákon však v tomto smere prikazuje súdu vziať zreteľ najmä na záujmy maloletých detí (t.j. ak by ste boli ešte maloletá a boli by ste zverená do starostlivosti matky, súd by mal užívanie bytu "prisúdiť" Vašej mame, aby ste mali zabezpečené bytové potreby). Rovnako má súd vziať do úvahy stanovisko prenajímateľa. Vzhľadom na to, že nájomnú zmluvu uzatvorila Vaša mama, mám za to, že prenajímateľ by sa priklonil skôr k tomu, aby byt užívala Vaša mama. 

Trápi vás "Mama sa bojí rozvodu, ako postupovať?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mama sa bojí rozvodu, ako postupovať? (Rozvod)

Dobrý deň. Chcel by som sa informovať o pravidlách týkajúcich sa trvalého bydliska manželov. Byt som si zakúpil tri roky pred svadbou a po svadbe sa moja manželka prisťahovala k mne z Michaloviec a zmenila si trvalý pobyt. V súčasnosti sa však zamilovala do iného muža a plánuje sa so mnou rozviesť. Chcel by som sa opýtať, čo to pre mňa a pre ňu znamená. Po rozvode a vysporiadaní BSM (zariadenie a prerobenie bytu) plánujem ju vyplatiť pomocou pôžičky. Ak jej nechám trvalý pobyt naďalej u mňa (chce ísť bývať do podnájmu možno o dva bloky ďalej, ale trvalý pobyt by chcela mať u mňa, aby sa nemusela hlásiť na úrad práce do Michaloviec) môže sa raz dožadovať práva bývať u mňa, pretože tu má trvalý pobyt a ja ju nesmiem vyhodiť? Budem musieť jej hľadať, alebo jej platiť náhradné ubytovanie? Aké sú pravidlá stýka javej korenspondencie? Je tiež možné, aby si uviedla prechodný pobyt v podnájme a trvalý pobyt u rodičov? Chcel by som upresniť, že máme tri malé deti do 7 rokov a dohodli sme sa na striedavej starostlivosti po týždni a deti budú mať trvalý pobyt u mňa naďalej. Teda by som sa rád informoval, aké môžu byť v budúcnosti moje komplikácie po rozvode, ak jej nezruším trvalý pobyt u mňa, hoci naše deti ho budú mať stále. Ďakujem.

Odpoveď: Mama sa bojí rozvodu, ako postupovať?

(odpoveď odoslaná: 02.03.2017)

Dobrý deň,

presne ako uvádzate. Trvalý pobyt má výlučne evidenčný charakter a nevzniká ním žiadne právo k nehnuteľnosti (ani vlastnícke, ani užívacie). Trvalým pobytom nevzniká ani nárok na náhradné bývanie.  Pokiaľ ide o korešpondenciu, tá jej bude doručovaná na adresu, ktorú si zvolí, teda k vám, prípadne do prenajímaného bytu, a pod. Ak by aj v budúcnosti vznikli problémy, môžete jej trvalý pobyt zrušiť (momentálne nemôžete, pretože je Vaša manželka). Rovnako môže mať trvalý pobyt nahlásený u rodičov a prechodný v prenájme, avšak bude potrebný súhlas vlastníka prenajímanej nehnuteľnosti. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mama sa bojí rozvodu, ako postupovať?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.