POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Krádež v Kauflande v hodnote 4 €


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Krádež v Kauflande v hodnote 4 €

V Kauflande som nelegálne odoberala tovar v hodnote 4,08 €. Z obalu som vybrala pero a zvýrazňovač a uložila som si ich do kabelky. Pracovník SBS na mňa upozornil políciu. Hodnotu poškodeného tovaru som uhradila a následne som bola odvezená na policajnú stanicu, kde so mnou bolo spísané protokol. Bohužiaľ nemám o tom žiadny doklad. Mali mi dať kópiu tohto protokolu? Povedali mi, že mi príde predvolanie. Čo by som mala teraz urobiť? Ako bude tento prípad ďalej riešený a s akými problémami môžem v tomto ohľade rátať? Existuje možnosť, že by som mohla ísť do väzenia alebo dostanem pokutu? Je to prvýkrát, čo som sa dostala do takejto situácie.

Odpoveď: Krádež v Kauflande v hodnote 4 €

Dobrý deň, pokiaľ ste ukradli vec, ktorá mala hodnotu 4 eurá, ide o priestupok, za ktorý Vám bude udelená sankcia, obyčajne to je pokuta. Ak sa Vám to stane ešte raz (hoci zoberiete aj vec len za 1 cent), potom môžete to už bude trestný čin.

Za tento prvý skutok Vám nehrozí väzenie, nakoľko to je len priestupok. Zápisnicu o výsluchu ste mohli žiadať. Budete mať právo si ju vyzdvihnúť v konaní o priestupku, keď požiadate o nahliadnutie do spisu.

Trápi vás "Krádež v Kauflande v hodnote 4 €" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Krádež v Kauflande v hodnote 4 € (Trestné právo)

Dobrý deň, Nevšimla som si, že som z obchodu omylom odniesla tovar, ktorý som mala celý čas v ruke a nakoniec som ho neodložila na svoje miesto. Tovar bol v hodnote 4 eur. Personál SBS ma zastavil a zavolal políciu. Následne som zaplatila pokutu vo výške 10 eur. Rada by som sa spýtala, či príde nejaké oznámenie o tomto priestupku do školy, ak som ešte neplnoletá a či bude tento skutok zapísaný v registri trestov. Je to poprvé, čo sa mi niečo také stalo. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Krádež v Kauflande v hodnote 4 €

(odpoveď odoslaná: 09.01.2022)

Dobrý deň,
uvedenou krádežou ste nenaplnili skutkovú podstatu trestného činu krádeže, nakoľko na to, aby sa takéto Vaše konanie považovalo za krádež v zmysle trestného práva, by ste museli spôsobiť aspoň malú škodu, čo predstavuje škodu v hodnote minimálne 267,- EUR. Vo Vašom prípade sa preto jedná iba o priestupok, ako sama uvádzate, za ktorý Vám bola daná pokuta. Zápis v registri trestov Vám spáchaním priestupku nevznikne. Rovnako tak do Vašej školy nepríde nijaký papier o tom, že ste priestupok spáchali. Ak by sa Vám to však stalo ešte raz, hoci by ste ukradli aj vec nízkej hodnoty, potom by už mohlo byť takéto Vaše konanie považované za trestný čin. Súčasne však treba povedať, že v takomto prípade by Vám orgánmi činnými v trestnom konaní muselo byť preukázané zavinené konanie, t.j., že ste vec vzali úmyselne. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Krádež v Kauflande v hodnote 4 € (Trestné právo)

Dobrý deň, prvýkrát som ukradla tovar v hodnote 50 eur. Personál obchodu so mnou vyhotovil zápisnicu a privolal políciu. Zaplatila som pokutu 10 eur a tovar som vrátila. Môžem v budúcnosti mať nejaké problémy s týmto incidentom? Môže mi prísť predvolanie?

Odpoveď: Krádež v Kauflande v hodnote 4 €

(odpoveď odoslaná: 25.06.2019)

Dobrý deň,

Vami opísané konanie nenapĺňa skutkovú podstatu trestného činu krádeže, nakoľko v zmysle ustanovenia § 212 ods. 1 sa vyžaduje aby ten, kto si prisvojil cudziu vec tým, že sa jej zmocnil, spôsobil svojím konaním aspoň malú škodu. V zmysle príslušných ustanovení Trestného zákona sa pod pojmom malá škoda rozumie škoda prevyšujúca sumu 266,00 Eur.

Ak ste svojím konaním nenaplnila niektorý z kvalifikačných znakov trestného činu krádeže (napríklad, že bol trestný čin spáchaný vlámaním a podobne) nemusíte sa obávať trestného stíhania.

Ak by ste to urobili opakovane, tak už by to mohol byť trestný čin.


Podotázka: Krádež v Kauflande v hodnote 4 € (Trestné právo)

Dobrý deň, stalo sa mi niečo podobné ako vám. Po zaplatení pokuty, ktorá bola vo výške 30 eur, som tovar vrátil. Nejednalo sa o žiadne poškodené predmety, ich hodnota bola 7 eur. Na mieste sa tvorila zápisnica, ktorú zhotovil pracovník SBS a tú momentálne má na starosti predajňa, respektíve jeden exemplár jej vlastní aj polícia. Chcem sa teda opýtať, ako sa môžem dostať ku kópii tejto zápisnice? Predpokladám, že áno a že za ňu môžem požiadať na polícii. Budem potrebovať nejaké ďalšie dokumenty? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Krádež v Kauflande v hodnote 4 €

(odpoveď odoslaná: 29.01.2017)

Dobrý deň, každý človek má tzv. priestupkový register. Môžete do neho nahliadať a tiež žiadať kópie listín. O priestupku bola spísaná zápisnica, máte nárok na jej kópiu.


Trápi vás "Krádež v Kauflande v hodnote 4 €" a chcete pomôcť?

Podotázka: Krádež v Kauflande v hodnote 4 € (Trestné právo)

Zdravím, stalo sa mi niečo podobné. Zaplatil som pokutu, pretože to bola prvá vec, ktorá sa mi prihodila, tak mi policajti dali pokutu 30 eur. Tovar som ale nezaplatil, pretože išiel na odpis, keďže bol poškodený obal. Hrozí mi niečo zo strany obchodu?

Odpoveď: Krádež v Kauflande v hodnote 4 €

(odpoveď odoslaná: 28.12.2015)

Dobrý deň, obchod môže od Vás požadovať náhradu škody vo výške hodnoty tovaru. Ak máte možnosť, tak hodnotu tovaru tomuto obchodu uhraďte.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Krádež v Kauflande v hodnote 4 €" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.