Máte
otázku?

Je zaťko blízkou osobou? V zmysle výzvy predkúpneho práva ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Je zaťko blízkou osobou? V zmysle výzvy predkúpneho práva ?

Dobrý deň, "Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, pokiaľ nejde o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielu." Moja otázka znie, či v prípade, keď jedna z osôb prevádza svoj spoluvlastnícky podiel a má záujem ho previesť na svojho "záťa" za odplatu, je možné takúto osobu považovať za osobu blízku v zmysle vyššie uvedeného, a teda tejto osobe odpadne povinnosť uplatňovať predkupné právo voči ostatným podielovým spoluvlastníkom? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Je zaťko blízkou osobou? V zmysle výzvy predkúpneho práva ?

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame resp. citujeme z rozsudku Najvyššieho súdu SR zo dňa  14.6.2018 sp. zn. :7 Cdo 36/2017:

"Vzťah zaťa a svokra, resp. svokry nie je žiadnym zo vzťahov vymenovaných v časti vety pred bodkočiarkou § 116 OZ, kedy ide o blízke osoby bez ďalšieho (len na základe zákonom zadefinovaného stupňa spríbuznenia oboch strán vzťahu), ale môže byť vzťahom blízkych osôb nanajvýš za splnenia ďalších podmienok, ktorými je to, že pôjde stále o vzťah rodinný alebo prinajmenšom rodinnému obdobný a tiež to, že ujmu (hoc aj len potenciálnu) utrpenú jednou z takýchto osôb by druhá dôvodne pociťovala ako ujmu vlastnú.

Práve od toho, či vzťah pôjde podradiť pod definíciu vzťahu blízkych osôb, pritom závisí aj to, v akej dôkaznej pozícii sa ocitne veriteľ dlžníka požadujúci, aby úkon dlžníka ukracujúci uspokojenie jeho pohľadávky bol voči nemu určený za neúčinný. Len ak ide o blízke osoby, platí, že je tu dôkazné bremeno nadobúdateľov majetku dlžníka inak súceho na uspokojenie pohľadávky veriteľa na to, že dlžníkov úmysel ukrátiť veriteľa ani pri náležitej starostlivosti nemohli poznať. Naopak, ak tu o blízke osoby nepôjde, dôkazné bremeno na preukázanie úmyslu dlžníka ukrátiť veriteľa a aj známosti takéhoto úmyslu druhej strane má veriteľ. "

Ide o to, aby ste Vy a svokra vedeli v prípade súdneho sporu z dôvodu nevykonania predkupného práva voči ostatným podielovým spoluvlastníkom vedeli preukázať riadne Váš vzťah /temer až synovský/, keďže podielový spoluvlastník sa môže súdnou cestou domáhať toho, aby ste Vy ako budúci vlastník nehnuteľnosti mu predali svoj podiel za rovnakú cenu, za akú ho nadobudnete Vy sám.

 

 

Trápi vás "Je zaťko blízkou osobou? V zmysle výzvy predkúpneho práva ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je zaťko blízkou osobou? V zmysle výzvy predkúpneho práva ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Judikát: Premlčanie pri predkupnom práve

    Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo ... je teda od koho ste podiel na pozemu kúpili a teda či ide o osobu v zmysle ust.

  • Doklad o predkupnom práve

    14.03.2023 - Je zaťko blízkou osobou? V zmysle výzvy predkúpneho práva ? 14.03.2023 - Premlčacia doba · 14.03.2023 - Prepis majetku na dieťa · 14.03.2023 - ...

  • Vrátenie daru

    Darovať je teda možné hnuteľné veci aj nehnuteľnosti, práva, ... Pravdepodobne tým mienil blízke osoby, podľa § 116 OZ, v zmysle ktorého Blízkou osobou je ...

  • Objednanie konzultácie [Advokáti Bratislava]

    15.03.2023 - Priemerná výška výživného? 14.03.2023 - Je zaťko blízkou osobou? V zmysle výzvy predkúpneho práva ? 14.03.2023 - Premlčacia doba · 14.03.2023 - ...

  • Zmluva o prenájme bytu s neplnoletou osobou

    15.03.2023 - Priemerná výška výživného? 14.03.2023 - Je zaťko blízkou osobou? V zmysle výzvy predkúpneho práva ? 14.03.2023 - Premlčacia doba · 14.03.2023 - ...

  • Môžem susedovi brániť v chove hospodárskych zvierat v…

    Mam problem, sused chova ošipane v chlieve (asi 10 ks, ak nie viac) asi 0,5m od plotu. Na chlieve ma okno cca 50x50 cm smerom na moju stranu. Cez to okno.

  • Možno podať spoločné trestné oznámenie?

    Oblasť práva: Trestné právo, Prešov ... z ktorých vyplýva, že podozrivá osoba sa dopustila trestného konania a vo ... V zmysle výzvy predkúpneho práva ?




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.