Máte
otázku?

Je možné v mojom prípade zahladiť trest?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Je možné v mojom prípade zahladiť trest?

Dobrý deň, rád by som sa poradil ohľadom jednej veci. Do roku 2013 som slúžil v OSSR. V tomto roku ma prepustili za zistenie alkoholu na pracovisku. Chcel by som sa opýtať, či existuje nejaká možnosť zahladenia trestu v mojom spise. Plánoval som vstúpiť do inej štátnej služby, ale na základe toho, že ma z armády prepustili za konzumáciu alkoholu, mi žiadosť zamietli. Potreboval by som poradiť, či je možné takýto trest zahladiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Je možné v mojom prípade zahladiť trest?

Dobrý deň,

podľa zákona č. 346/2005 Z. z. o štátnej službe profesionálnych vojakov ozbrojených síl Slovenskej republiky v znení účinnom v roku 2013, keď ste boli prepustený z OS SR, bolo disciplinárnym opatrením len: a) písomné pokarhanie a b) zníženie služobného platu až o 15 % najdlhšie na tri mesiace z posledného priznaného služobného platu. Disciplinárnym opatrením teda nie je prepustenie zo služobného pomeru.

Podľa uvedeného zákona možno zahladiť len disciplinárne opatrenie. Dôvod, pre ktorý ste boli prepustený z OS SR teda nemožno zahľadiť, keďže ako sme uviedli, podľa zákona č. 346/2005 Z. z. prepustenie zo služobného pomeru nie je disciplinárnym opatrením.

Trápi vás "Je možné v mojom prípade zahladiť trest?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je možné v mojom prípade zahladiť trest? (Pracovné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal, ako mám postupovať pri zahladení podmienečného trestu odňatia slobody na dva roky s trojročnou skúšobnou dobou. Trest nadobudol právoplatnosť 18. februára 2016 a skončil 18. februára 2019. Trest bol uložený maloletému.

Odpoveď: Je možné v mojom prípade zahladiť trest?

(odpoveď odoslaná: 12.06.2019)

Dobrý deň,

V zmysle ustanovenia § 121 ods. 3 Trestného zákona Ak súd vyslovil, že sa mladistvý podmienečne odsúdený na trest odňatia slobody, podmienečne odsúdený na trest odňatia slobody s probačným dohľadom alebo podmienečne prepustený z výkonu trestu odňatia slobody osvedčil, hľadí sa na neho, akoby nebol odsúdený.

Podľa vyššie uvedeného ustanovenia nastáva priamo zo zákona fikcia neodsúdenia, a to vykonaním trestu odňatia slobody, ktorý bol podmienečne odložený, ak súd vyslovil, že sa mladistvý osvedčil.

Na základe vyššie uvedeného, ak došlo k zahladeniu odsúdenia mladistvého, hľadí sa na neho, akoby nebol odsúdený.  


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné v mojom prípade zahladiť trest?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.