Máte
otázku?

Domáce násilie a polícia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Banská Bystrica

Otázka: Domáce násilie a polícia

Dobrý deň. Neviem na koho sa mám obrátiť tak píšem sem. Mám 16 rokov a doma často zažívam bitky od otca, aj ja aj mama, ale mama s tým odmieta niečo spraviť. Včera nebola doma a môj otec (je to neskutočný cholerik, dokáže ho nahnevať všetko a je potom agresívny) dostal amok kvôli niečomu neupratanému ani neviem poriadne prečo a začal ma bit, kričať po mne a ja som to už nemohla vydržať a začala som sa mu vyhrážať, že ak neprestane zavolám políciu. Nebola to jedna výchovná facka ani nič podobne, kvôli tomu by som políciu nikdy nezavolala. On ale neprestal. Zavolala som na políciu, poslali hliadku, ale dovtedy bol ako vymenený všetko sa ukludnilo a nepriznal si nič. Prišla domov mama a oni sa začali pýtať, kde pracujú rodičia kde chodím do školy do akej triedy atď. Keď odišli samozrejme ja som bola najhoršia. Mama sa mi teraz vyhráža, že prídu za mnou do školy a pôjdem na sociálku a podobne, tak sa pýtam, ako budú ďalej výjazd riešiť? Pôjdu do školy alebo budú niečo policajti zisťovať o mne alebo príde nejaké predvolanie na policajnú stanicu na výsluch?

 

Ja osobne si myslím, že prišli upokojili situáciu a odišli a viac to riešiť nebudú. Lenže je tu problém, že mám priestupok asi pred dvomi rokmi som niečo ukradla lebo som nevedela čo so sebou. 

 

Veľa sa odvtedy toho zmenilo, no viem si predstaviť, aký dojem po tomto môžete mať z toho čo Vám píšem. Nebudú to ale kvôli tomu nejak viac riešiť? 

Nechcem na neho podávať trestné oznámenie, nijak by sa to nedokázalo bolo by to len tvrdenie proti tvrdeniu, lebo mama nikdy nešla k lekárovi po bitke. 

Nevolala som ale políciu z dlhej chvíle, bolo to naozaj vážne a už som sa veľmi bála a praskli mi nervy, lebo tých bitiek bolo neúrekom. Prosím pomôžte mi s tým nejak ja už viac neviem, čo mám robiť a bojím sa, nechcem, aby niekto vedel a riešil, že sa u nás také niečo deje, a že tu boli policajti.

 

Ja sama sa nevyznám v policajných úkonoch a v tom ako musia konať v prípade takejto veci a nechcem žiť v strachu, že za mnou prídu a sa to prevalí a bude to riešiť ďalších sto ľudí. Ďakujem za odpoveď a za Vás čas.

Odpoveď: Domáce násilie a polícia

Dobrý deň,  

nepíšete akým spôsobom hliadka - polícia ukončila danú situáciu, či bolo niečo spísané a pod. Zo strany polície môže byť daný podnet na Úrad práce, soc. vecí a rodiny, aby boli prešetrené pomery vo vašej rodine, kedže ste ešte dieťa. 

 

Ak je to prvé hlásenie, tak je vysoko pravdepodobné, že nebude nič nasledovať. Tak to býva najčastejšie. 

 

Trápi vás "Domáce násilie a polícia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Domáce násilie a polícia (Nezaradené)

Píšem za známu, ktorá si nevie poradiť. Mala priateľa, s ktorým ukončila vzťah, a teraz jej nedá pokoj. V noci vykrikuje pod jej oknom, neustále zvoní na zvonec a polícia s tým vraj nemôže urobiť nič, len to môže pokutovať ako priestupok. Dnes sa vnikol do jej bytu a zbil ju. Z domu uteká, aby sa mu vyhla. Jeho mama hovorila, že bol na liečení na psychiatrii, ale momentálne sa už nelieči a navyše pije alkohol, čo ju pripravuje o pokojný život. Ako sa môže brániť, keď ani polícia nezasiahne tvrdšie ako len pokutou za priestupok? Rada by situáciu odnesla na súd, ale obáva sa, že nebude mať na súdne náklady, pretože je nezamestnaná.

Odpoveď: Domáce násilie a polícia

(odpoveď odoslaná: 12.11.2016)

Dobrý deň

pokiaľ ju expriateľ fyzicky napadol, toto môže ohlásiť na políciu (príp. prokuratúru) a teda podať trestné oznámenie.

 

Kedžežedošlo k napadnutiu, túto skutočnosť polícia musí prešetriť a podľa výsledkov vyšetrovania buď bude vznesené obvinenie voči tomu, koho označila alebo postúpené na priestupkové konanie, prípadne zastavené. 

 

Trestné je nielen ublíženie na zdraví ale aj vniknutie do cudzieho obydlia alebo zotrvanie v cudzom obydlí bez súhlasu vlastníka.

Rovnako je trestné aj nebezpečné prenasledovanie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Domáce násilie a polícia (Nezaradené)

Bývam v byte s bývalým druhom. V júli 2015 bol odsúdený za nebezpečné vyhrážanie, pričom dostal 2 roky podmienečne a zákaz konzumácie alkoholu, pretože nám ubližoval. Podmienku porušil, opäť pije a robí nám zle. Deti sa ho boja, rovnako ako jeho matka, a ja sa bojím o svoj život. Prosím, ako mám ďalej postupovať? Neplatí na neho žiadny zákon? Opakuje sa to každý týždeň, v noci nemôžem spať. Prosím o radu. Ďakujem.

Odpoveď: Domáce násilie a polícia

(odpoveď odoslaná: 17.12.2015)

Dobrý deň, pri akomkoľvek páchanom násilí zo strany Vášho druha, okamžite volajte políciu. V zmysle § 27a zákona o policajnom zbore, je policajt oprávnený okamžite z obydlia vykázať osobu, u ktorej možno na základe zistených skutočností očakávať útok na život, zdravie, slobodu alebo zvlášť závažný útok na ľudskú dôstojnosť ohrozenej osoby, najmä vzhľadom na predchádzajúce takéto útoky; súčasťou vykázania zo spoločného obydlia je aj zákaz vstupu vykázanej osobe do spoločného obydlia počas 48 hodín od vykázania. Policajt je oprávnený vykázať zo spoločného obydlia takúto osobu aj počas jej neprítomnosti. Jedná sa okamžitý prostriedok ochrany voči osobe, ktorá je voči Vám a Vašim blízkym dôvodne podozrivá z násilia. Súčasne podajte policajnému orgánu trestné oznámenie, na základe ktorého, ak nebudú policajti postupovať samostatne, by malo dôjsť k zadržaniu Vášho druha a za splnenia ďalších zákonných podmienok aj s následným vzatím do väzby. Do 48 hodín od vykázania Vášho druha z bytu, máte právo podať na súd návrh na vydanie predbežného opatrenia, ktorým sa budete domáhať ustanovenia zákazu nevstupovať dočasne do domu alebo bytu. Súčasne Vám odporúčam oznámiť súdu aj porušenie podmienok skúšobnej doby.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Domáce násilie a polícia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.