Máte
otázku?

Daň z finančného daru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Daň z finančného daru

Dobrý deň, rada by som sa Vás opýtala, či sa môže dar v podobe časti peňazí z predaja bytu, ktorý chce môj otec rozdeliť medzi svoje štyri deti, riešiť prostredníctvom darovacej zmluvy. Podlieha takýto dar dane a ako by sa dala situácia riešiť tak, aby sme nemuseli z toho platiť daň? Ďakujem vám vopred za odpoveď.

Odpoveď: Daň z finančného daru

Dobrý deň, daň z darovania bola zrušená, a preto z finančného daru neplatíte žiadnu daň.

Trápi vás "Daň z finančného daru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Daň z finančného daru (Občianske právo)

Dobrý deň, môj otec predal dom môjmu bratovi a vyplatil mi môj podiel. Musím tieto peniaze priznať a zaplatiť daň z tohto daru? Nemám žiadnu darovaciu zmluvu na tieto peniaze. Ďakujem za odpoveď. Lukáš

Odpoveď: Daň z finančného daru

(odpoveď odoslaná: 08.06.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že váš otec predal dom bratovi a zo získanej kúpnej ceny vám vyplatil v podstate podiel na dome /to len usudzujeme/, ktorý by ste nadobudli v dedičskom konaní v prípade jeho úmrtia.

Na vašu otázku odpovedáme aj v súvisloastiach s predajom nehnuteľnosti.
Podstatné v tomto prípade je to, či otec ku dňu predaja bol vlastníkom RD 5 a viac alebo menej ako 5 rokov. Ak bol vlastníkom domu menej ako 5 rokov, potom otec musí podať daňové priznanie k dani z príjmov a vyporiadať prípadnú daň z príjmu. Súčasne je potrebné po predaji domu podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností podľa zákona o miestnych daniach. Tlačivo na podanie daňového priznania nájdte na stránke obce alebo na stránke slovensko.sk.

Pokiaľ ide o dar finančných prostriedkov, ktorý vám otec dal, potom platí, že daň z darovania neexistuje a táto bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004, takže žiadnu daň neplatíte.

Podľa ust. § 3 ods. 2 zákona o dani z príjmov platí :

"Predmetom dane nie je
a) prijatá náhrada oprávnenej osoby podľa osobitných predpisov,3) príjem získaný vydaním,3) darovaním4)  alebo dedením5) nehnuteľnosti, bytu, nebytového priestoru alebo ich častí (ďalej len „nehnuteľnosť“) alebo hnuteľnej veci, práva alebo inej majetkovej hodnoty okrem príjmu z neho plynúceho a okrem darov poskytnutých v súvislosti s výkonom činnosti podľa § 5 alebo § 6 a darov, ktoré boli poskytnuté poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti od držiteľa,...."
 

Môžete nás sledovať aj na FB, kde nájdete množstvo zaujímavých článkov a odpovedí na otázky našich čitateľov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Daň z finančného daru (Občianske právo)

Dobrý deň, platí sa daň z darovania peňazí, ktoré som dostala od priateľky na účet? Ďakujem za odpoveď. Laura

Odpoveď: Daň z finančného daru

(odpoveď odoslaná: 26.10.2020)

Dobrý deň,
daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004. 


Podotázka: Daň z finančného daru (Občianske právo)

Dobrý deň, darovala som peniaze, ktoré boli poslané na účet. Nemám žiadnu zmluvu, dar bol otázkou ústnej dohody. Musí ich darca zdanit?

Odpoveď: Daň z finančného daru

(odpoveď odoslaná: 26.07.2020)

Dobrý deň,
daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004, obdarovaný teda daň z darovania platiť nebude.

Predpokladáme, že ste v prevodnom príkaze uviedli do poznámky, že ide o dar a to s ohľadom na ust. § 630 Obč. zákonníka :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."


Trápi vás "Daň z finančného daru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Daň z finančného daru (Občianske právo)

Ak získam finančný dar formou prevodu z účtu na účet od tretej osoby, s ktorou nemáme rodinný vzťah a výška tohto finančného daru je značná, je potrebné túto sumu zdanit? Alebo existuje finančný limit, nad ktorý je finančný dar predmetom danenia?

Odpoveď: Daň z finančného daru

(odpoveď odoslaná: 06.06.2018)

    Dobrý deň, 

    na Vašu otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :

 

1./ Daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

2./ Otázkou je, v akej pozícii ste Vy sám, napr. či nie je potrebné nahlásiť napr. úradu práce výšku daru v nadväznosti na niektoré zákony /napr. zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu zdrav. postihnutia, majetkové priznania sudcov a pod./

3./ Nevieme dôvod daru resp., okolnosti na strane darcu. Len poznamenávame, že podľa ust. § 42a/ a nasl. Obč. zákonníka platí /výber/ : 

"Odporovateľné právne úkony

§ 42a

(1) Veriteľ sa môže domáhať, aby súd určil, že dlžníkove právne úkony podľa odsekov 2 až 5, ak ukracujú uspokojenie jeho vymáhateľnej pohľadávky, sú voči nemu právne neúčinné. Toto právo má veriteľ aj vtedy, ak je nárok proti dlžníkovi z jeho odporovateľného právneho úkonu už vymáhateľný alebo ak už bol uspokojený.

(2) Odporovať možno právnemu úkonu, ktorý dlžník urobil v posledných troch rokoch v úmysle ukrátiť svojho veriteľa, ak tento úmysel musel byť druhej strane známy, a právnemu úkonu, ktorým bol veriteľ dlžníka ukrátený a ku ktorému došlo v posledných troch rokoch medzi dlžníkom a osobami jemu blízkymi (§ 116 a 117) alebo ktoré dlžník urobil v uvedenom čase v prospech týchto osôb s výnimkou prípadu, keď druhá strana vtedy dlžníkov úmysel ukrátiť veriteľa aj pri náležitej starostlivosti nemohla poznať.

(3) Odporovať možno tiež právnemu úkonu, ktorým bol veriteľ dlžníka ukrátený a ku ktorému došlo v posledných troch rokoch medzi dlžníkom a

a) osobou jemu blízkou (§ 116 a 117),

b) právnickou osobou, v ktorej má dlžník alebo osoba uvedená v písmene a) majetkovú účasť aspoň 10 % v čase, keď sa uskutočňuje tento právny úkon,

c) právnickou osobou, v ktorej je dlžník alebo osoba uvedená v písmene a) štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, prokuristom alebo likvidátorom,

d) právnickou osobou, v ktorej má osoba uvedená v písmene c) majetkovú účasť aspoň 34 % v čase, keď sa uskutočňuje tento právny úkon,

alebo ktorý dlžník urobil v uvedenom čase v prospech osôb uvedených v písmenách a), b), c) alebo d); to však neplatí, ak druhá strana preukáže, že nemohla ani pri náležitej starostlivosti poznať úmysel dlžníka ukrátiť svojho veriteľa."

Atď.

§ 42b 

(1) Právo odporovať právnym úkonom môže uplatniť veriteľ žalobou.

(2) Právo odporovať právnemu úkonu sa uplatňuje proti tomu, kto mal z odporovateľného právneho úkonu dlžníka prospech."

Atď.

4./ T.j. Ak by zo strany darcu boli okolnosti tie, že sa chce vyhnúť uspokojeniu pohľadávky svojho veriteľa, veriteľ sa môže domáhať súdnou cestou uspokojenia svojej pohľadávky od obdarovaného. Odporúčame preto okolnosť tú, že darca nemá žiadne pohľadávky podchytiť v darovacej zmluve.


Podotázka: Daň z finančného daru (Občianske právo)

Darca získal peniaze z vyrovnaní so štátom. Mal ich uložené v banke, ale po privatizácii bánk a v dôsledku jeho dlhodobej nedostupnosti skončili tieto peniaze v štátnej pokladnici. Po jeho návrate mu boli peniaze priznané a bol z nich odvedený daňový odvod. Tým pádom sú peniaze preňho voľné a už raz zdanené daňou z príjmu. Naša vzťah je priateľský; pomáhal som mu v celom procese využitia. Aktuálne som dôchodca a občan, nepodnikám.

Odpoveď: Daň z finančného daru

(odpoveď odoslaná: 06.06.2018)

Dobrý deň,

ďakujeme za reakciu.

Berieme na vedomie vysvetlenie, ale odporúčame spísať písomne darovaciu zmluvu, nakoľko len platba na Váš účet  bez písomnej zmluvy neznamená, že sa jedná o dar.  

Daň z darovania bola zrušená od 1.1.2004. 

 

 

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Daň z finančného daru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.