Máte
otázku?

Čo mám robiť ak mi zrušia trvalý pobyt?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Žilina

Otázka: Čo mám robiť ak mi zrušia trvalý pobyt?

Dobrý deň, chcela by som sa s prosbou Obratiť na Vás s otázkou. Mám 18 rokov a študujem ešte na strednej škole tretí ročník. Od cca 15 rokov mám dosť velke problemy s mojimi rodičmi. Sú kresťanský zalozeny a podla toho sa snazili/snažia vychovavat mna a mojich 2 súrodencov. Brat má 21 a sestra 14. Všetci traja žijeme stále pod jednou strechou. Mojím problém sú nesustale hádky, obviňovania... s mojimi rodičmi, ktorí sa tiež neustále hadaju a neraz sa chceli rozvádzať.. Doma pomáham so všetkym čo mi nakážu, snažim sa učit aby som mohla čo najrychlejšie doštudovať a odísť z domu i keď som chcela ísť na Vysokú. Bývame v dome a naši rodičia spolu podnikajú niekolko rokov nikdy som nepocitila nudzu čo sa týka v stravovaní, teplej vody, elektriny... Popri škole mám brigádu no určite ma nedokáže živit tak, aby som sa vedela o seba postarať sama.. Za peniaze z nej sa šatím, kupujem jedlo mimo domu, a trávim volný čas. Keď som dovršila 18 rokov naši sa mi stále vyhrážaju že ma vyhodia z domu, do 18 my neustále nadávali, kritizovali za všetko čo som nespravila dokonale, kontrolovali mi súkromie, kabelky, vrecká na bundách všetko... Zaživala som doma naozaj peklo... Bála som sa keď mi volal oco, mama, že čo som zase zle spravila... Raz keď som prišla domov neskoršie možno o pol hodinu ako som mala kvoli zmeškanému autobusu. Mama mi rozbila ústa.. Od strachu do 18 som im neustale klamala, lebo keby vedeli pravdu o tom kde som.. Napr. (večer s kamarátmi v meste) dostala by som ďalšie domáce vazenie, kde sa to nedalo vydrzat. Moje správanie sa začalo vzburovat proti nim.. Po vela hadkach som pochopila že nemá význam sa s nimi rozprávať, pretože ma odpísali najma vtedy keď som nešla v nedelu do zboru.. Vela krat mi otec vravel, ze ak nepojdem do zboru tak nepojdem ani von. Musela som to respektovat, kedze som nemala este 18. Od 18 citim este vacsiu nenavist voči mne.. Prestali sme sa skoro uplne rozpravat a povedali mi, ze pokial ich nebudem respektovat vyhodia ma z domu, ale to sa naozaj neda, nezvladam to pretože čim viac sa snažim, aby som s nimi ako-tak vychádzala tym chcu viac. Vela nocí, dní som preplakala a natrápila sa o tom som si svoju mladosť nepredstavovala. Moji niektorí priatelia ma volajú bývať ku sebe, lenže sa stale bojim o to sa naozaj zobrať a odísť, lebo otec mi povedal, ze ak odídem a bude vediet kde som dá ma hladať ako nezvestnú policajtom. No i napriek tomu sa vyhráža, že si raz nájdem kufre pred domom. Preto Vás prosím ak sa to náhodou stane a zrušia mi trvalý pobyt, keď ešte študujem a nie som schopná sa o seba postarať dá sa s tým niečo urobiť, obrátiť sa aj na súd? Bola by som velmi vďačná za odpoveď. Vopred ďakujem

Odpoveď: Čo mám robiť ak mi zrušia trvalý pobyt?

Dobrý deň, súčasná právna úprava hlásenia pobytov občanov SR chráni pri zrušení trvalého pobytu nezaopatrené deti, manželov (manželky) a spoluvlastníkov budov. I keď ste dovŕšili 18 rokov, v zmysle právnej úpravy ste stále nezaopatreným dieťaťom. 

Podľa zákona o prídavkoch na dieťa, § 3 ods. 1: Nezaopatrené dieťa podľa tohto zákona je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov, ak a) sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo b) sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.

Tzn. že ak po ukončení strednej školy pôjdete ďalej študovať na vysokú školu (budete sa sústavne pripravovať na povolanie) budete až do dovŕšenia 25 roku života nezaopatreným dieťaťom. Tým pádom Vám rodičia nebudú môcť bez Vášho vedomia a súhlasu zrušiť trvalý pobyt. Ak po ukončení strednej školy na vysokú študovať nepôjdete, nebudete už nezaopatreným dieťaťom a po ukončení strednej školy Vám budú môcť zrušiť trvalý pobyt. Následne ako Váš trvalý pobyt bude uvedená obec, kde Vám bol trvalý pobyt zrušený.

Trápi vás "Čo mám robiť ak mi zrušia trvalý pobyt?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Čo mám robiť ak mi zrušia trvalý pobyt? (Správne právo)

Dobrý deň, ako mám postupovať, ak chcem, aby mi rodičia zrušili trvalé bydlisko, keďže sa tam už dlhé roky nezdržiavam? Za kladnú odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Čo mám robiť ak mi zrušia trvalý pobyt?

(odpoveď odoslaná: 20.11.2023)

Dobrý deň,
riešenie vami uvedeného problému je jednoduché :

Vy sa musíte prihlásiť na trvalý pobyt v obci, kde sa teraz zdržiavate. Admin. postupom obce sa vám trvalý pobyt na adrese rodičov zruší.

Uvádzame, že ak by vám trvalý pobyt zrušili rodičia, potom následne v zmysle ust. zákona o hlásení pobytu občanov platí, že ak by ste si nezriadili trvalý pobyt na inom mieste, potom trvalý pobyt budete mať na obci, kde bol trvalý pobyt zrušený čo vyplýva z ust. § 7 ods. 3 zákona o hlásení pobytu občanov SR :

"Ak dôjde k zrušeniu trvalého pobytu podľa odseku 1 písm. d) až g), je miestom trvalého pobytu občana obec, na ktorej území bol občanovi trvalý pobyt zrušený. Túto skutočnosť je ohlasovňa povinná oznámiť občanovi vyvesením oznámenia na úradnej tabuli v obci pobytu po dobu 15 dní. V oznámení ohlasovňa uvedie aj meno, priezvisko a dátum narodenia občana."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Čo mám robiť ak mi zrušia trvalý pobyt? (Správne právo)

Dobrý deň, prosím Vás o právnu radu ohľadne trvalého bydliska. Som vlastníkom nehnuteľnosti, na adrese, kde má stále trvalé bydlisko nahlásené moja sestra. Môže to mať negatívny dopad na mňa ako na vlastníka danej nehnuteľnosti? Môže sa domáhať práva užívať túto nehnuteľnosť? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Čo mám robiť ak mi zrušia trvalý pobyt?

(odpoveď odoslaná: 23.02.2021)

Dobrý deň,
v zmysle ust. par. 3 ods. 3 zákona o hlásení pobytu občanov SR prihlásenie na trvalý pobyt má len evidenčný charakter a nezakladá vlastnícke právo k nehnuteľnosti.

Ak sestra nie je spoluvastníkom nehnuteľnosti, prípadne nemáte spísanú zmluvu o náme, nemôže sa domáhať bývania v byte. Otázkou však je na základe čoho je v byte prihlásená na trvalý pobyt.

Negat. dopad vidîme v doručovaní jej pošty na túto adresu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Čo mám robiť ak mi zrušia trvalý pobyt?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.