Máte
otázku?

Časť platby za byt v hotovosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Nitra

Otázka: Časť platby za byt v hotovosti

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Kupujem byt a v zmluve je uvedené, že kúpna cena bude uhradená vo dvoch častiach. Prvá časť (49200 €) bude uhradená bankou z úveru a druhá časť (13800 €) bude zaplatená kupujúcim hotovosťou pri podpise kúpnej zmluvy. Moja otázka znie, či je v poriadku platiť takúto sumu hotovosťou. Nepresahuje to náhodou zákonom stanovenú maximálnu hotovostnú platbu 15000 €, pri právnických osobách 5000 €? Platí to aj v prípade, keď som ako samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ale nehnuteľnosť kupujem ako fyzická osoba, nie SZČO? Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Časť platby za byt v hotovosti

Dobrý deň. V prvom rade by som rád poukázal na fakt, že ak ide o takú vysokú sumu, tak neodporúčam vykonávať platbu v hotovosti bez ohľadu na to, či splníte zákonný limit určený osobitným predpisom alebo nie. Ide o to, aby ste v prípade potreby vedeli platbu reálne preukázať. Ak už má byť platba realizovaná v hotovosti, tak v zmluve by som Vám odporúčal dať vyhlásenie, že predávajúci podpisom zmluvy potvrdzuje prijatie sumy vyplatenej v hotovosti.

Pokiaľ ide o obmedzenie hotovostných platieb, tak ak sa kúpa realizuje medzi dvoma fyzickými osobami, ktoré pri nej nevystupujú ako podnikateľia, tak môžete danú sumu vyplatiť. Limit je totiž až 15.000 € (ako správne uvádzate). Pre úplnosť len uvediem, že ak by ste aj v tomto smere zákon porušili, na platnosť úkonu by to nemalo vplyv, vystavili by ste sa však riziku administratívnoprávneho postihu za priestupok alebo správny delikt.

Trápi vás "Časť platby za byt v hotovosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Časť platby za byt v hotovosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.