Máte
otázku?

Bolestné pri ťažkom úraze


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Žilina

Otázka: Bolestné pri ťažkom úraze

Prosím vás, mohli byste mi poradit, jak mám postupovat při žádosti o náhradu bolestného po těžkém úrazu mého syna, kterého způsobil řidič autobusu přejetím dolní končetiny? Kdo nám bude vyplácet bolestné, vzhledem k tomu, že se jedná o těžký úraz s trvalou invaliditou? Předpokládáme, že řidič autobusu bude obviněn na základě výpovědi svědků. Máme žádat o náhradu bolestného u řidiče nebo u pojišťovny autobusu? Děkuji moc za odpověď.

Odpoveď: Bolestné pri ťažkom úraze

Dobrý deň. 

Pri škode na zdraví sa jednorazove odškodňujú bolesti poškodeného a sťaženie jeho spoločenského uplatnenia. Túto škodu je potrebné uplatniť si v poisťovni vinníka z jeho povinného zmluvného poistenia, vo Vašom prípade PZP vlastníka autobusu. Musí sa vyhotoviť lekársky posudok, ktorý ohodnotí bolestné a sťažené spoločenské uplatnenie, na základe ktorého bude poisťovňa následne plniť. Informujte sa u všeobecného lekára Vášho syna na obodovanie zranenia. Následne je potrebné tento lekársky posudok predložiť poisťovni, ktorá by mala vyplatiť škodu na zdraví Vášho syna z PZP. 

Trápi vás "Bolestné pri ťažkom úraze" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Bolestné pri ťažkom úraze (Iné oblasti práva)

Dobrý večer. Obraciam sa s prosbou o pomoc. Dňa 12. 11. 2018 mi obvodný lekár dal sestričkou pichnúť kalciovú injekciu do žily. Následne mi očiernalo miesto vpichu, pretože ju pichla vedľa. Spôsobila mi nekrózu tkaniva. Lekár mi dal náplasti na dekubity, ale stav sa zhoršil. Potom som išla na kožné, i keď som nemala výmenný lístok. Tam mi zmenili liečbu. Pred Vianocami ma kožná poslala na chirurgiu, kde mi vystrihovali mŕtve tkanivo. Teraz som tam pod dohľadom. Platím si úrazovú poistku, ale na lekárske chyby sa nevzťahuje. V ruke mám otvorenú dieru o rozmeroch 3 x 4 cm a neustále ma to bolí. Mám nárok na bolestné? Ak áno, ako mám postupovať? Určite plánujem vymeniť lekára, pretože je urazený, že z jeho chyby vedeli aj iní lekári. Chcel mi liečiť sám a bohužiaľ mi tým spôsobil len komplikácie. Ďakujem.

Odpoveď: Bolestné pri ťažkom úraze

(odpoveď odoslaná: 28.12.2018)

Dobrý deň, v uvedenej veci sa môžete obrátiť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a požiadať úrad o vykonanie dohľadu, ak predmetom podnetu je správne poskytnutie zdravotnej starostlivosti, 

Na príslušnú pobočku úradu je potrebné poslať písomný podnet (podpísaný), v ktorom je uvedené meno a adresa podávateľa podnetu, názov zdravotníckeho zariadenia/meno lekára, jeho sídlo, obdobie poskytovania zdravotnej starostlivosti, opis problému.
Tlačivá na podanie podnetu nájdete na stránke Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou /http://www.udzs-sk.sk/web/sk/vzory-tlaciv/.


Po ukončení terajšej liečby resp. ustálení zdravotného stavu budete môcť požiadať zdravotnícke zariadenie, kde sa teraz liečite o vypracovanie lekárskeho posudku podľa ust.  zákona č. 437/2004 Z. z. o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia. 
Náhrada za bolesť sa poskytuje jednorazovo; musí byť primeraná zistenému poškodeniu na zdraví, priebehu liečenia alebo odstraňovaniu jeho následkov. Náhrada za bolesť sa poskytuje na základe lekárskeho posudku. 
Lekársky posudok sa vydáva, len čo zdravotný stav poškodeného možno považovať za ustálený; ak ide o sťaženie spoločenského uplatnenia, spravidla až po uplynutí jedného roka od poškodenia na zdraví. 

Sadzby bodového hodnotenia za bolesť sú ustanovené v prílohe č. 1 v I. a III. časti citovaného zákona č. 437/2004 Z.z. 

Ak niektoré poškodenie na zdraví nie je uvedené v sadzbách podľa odseku 2, použije sa sadzba za iné poškodenie na zdraví, s ktorým ho možno z hľadiska bolesti najlepšie porovnať.

Ak sa po skončení liečenia vykoná v súvislosti s poškodením na zdraví operačný výkon, ktorý sa pôvodne nepredpokladal, poškodený má nárok na ďalšiu náhradu za bolesť ako za poškodenie na zdraví, s ktorým možno tento operačný výkon z hľadiska bolesti najlepšie porovnať.

Výška náhrady za bolesť a výška náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia sa určuje sumou 2 % z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zistenej Štatistickým úradom SR za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom vznikol nárok na náhradu podľa odseku 1, za jeden bod a výsledná suma sa zaokrúhli na najbližšie celé euro smerom nahor /pre rok 2018 je to 19,08 €/.

Len poznamenávame, že podľa ust. cit. zákona bodové hodnotenie bolesti sa zvýši až o polovicu, ak

a) vznikla infekcia rany okrem tetanu; bodové hodnotenie bolesti možno zvýšiť len v súvislosti s ranou, ktorej čas liečenia sa infekciou predĺžil,

b) poškodenie na zdraví vyžadovalo bolestivejší spôsob liečenia alebo pri liečení nastali komplikácie,

c) povaha poškodenia na zdraví si vyžiadala operačný výkon, pričom za operačný výkon sa nepovažuje injekcia, punkcia kĺbu, hrudníka a abscesu, infúzia a transfúzia; toto zvýšenie sa nevzťahuje na operačný výkon, ak je zahrnutý v sadzbe pre príslušné poškodenie na zdraví.

Teda po ukončení terajšej liečby resp. ustálení zdrav. stavu môžete požiadať terajšie zdrav. zariadenie o lekársky posudok podľa citovaného zákona a náhradu si uplatniť od lekára resp. zdrav. zariadenia, ktoré Vám poskytlo predchádzajúcu nesprávnu liečbu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Bolestné pri ťažkom úraze" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.