Máte
otázku?

Ako riešiť dlhy rodičov keď majú nedostatočný príjem?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako riešiť dlhy rodičov keď majú nedostatočný príjem?

Dobrý večer, chcel by som sa opýtať, či môžu dlhy rodičov prejsť na deti v prípade, keď rodičia majú nízky príjem - v tomto prípade dôchodok a možno čiastočný invalidný dôchodok. Požička, ktorá nebola splácaná, je stará približne 17 rokov. Deti vtedy ešte neboli plnoleté. Rodičia spolu nežijú, ale ešte nie sú rozvedení. Ďakujem.

Odpoveď: Ako riešiť dlhy rodičov keď majú nedostatočný príjem?

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že pôžička mala byť dávno splatená, pričom posledná splátka zo strany vašich rodičov bola uhradená pred viac ako 3 rokmi, čo uvádzame z dôvodu, že platí všeobecná premlčacia doba 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka, ktorá plynie odo dňa keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Predpokladáme, súčasne, že podľa zmluvy o pôžičke platí, že neuhradením jednej splátky sa stáva splatný celý dlh naraz a v celosti.

Ak ide o pôžičku, ktorá bola poskytnutá pred 17 rokmi a vo veci nebol vydaný žiadny rozsudok alebo platobný rozkaz, potom odporúčam rodičom odkázať, aby nič neuhradzovali, nepodpisovali žiadne uznanie dlhu, prípadne dohodu o splátkach, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že uhradením časti dlhu im zostatok odpustia.

Ak je náš predpoklad správny, potom vy ako budúci dedič sa nemáte čoho obávať.

Ak náš predpoklad nie je správny, vy môžete ako dedič dedičstvo v celosti odmietnuť a následne nik od vás za vašich rodičov nemôže vymáhať a to ani cestou súdu.

Záverom len poznamenávame, že v zmysle ust. § 470 Obč. zákonníka dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa ku dňu úmrtia len do výšky ceny zdedeného majetku po odpočte primeraných nákladov spojených s pohrebom poručiteľa.

Trápi vás "Ako riešiť dlhy rodičov keď majú nedostatočný príjem?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako riešiť dlhy rodičov keď majú nedostatočný príjem?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.