Máte
otázku?

Ako preukázať, že veci nepatria povinnému?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Banská Bystrica

Otázka: Ako preukázať, že veci nepatria povinnému?

Dobrý deň. Moja dcéra a jej manžel sa zadĺžili. Majú u nás trvalý pobyt, ale bývajú v podnájme 200 km odtiaľto. Ak by k nám prišiel exekútor, mal by právo zobrať hnuteľné veci na adrese trvalého bydliska dlžníkov? Ak by som ich odhlásil z trvalého pobytu, nemohol by už exekútor k nám prísť? Myslím, že by sme mali dokázať, že tieto hnuteľné veci sú naše. Napríklad, že televízor sme kúpili my. Možno by sa dalo problémom vyhnúť tým, že ich odhlásim z trvalého pobytu. Ak áno, kedy by som to mal urobiť? Pred začatím exekúcie alebo po nej? Ďakujem.

Odpoveď: Ako preukázať, že veci nepatria povinnému?

Dobrý deň.

V zmysle § 35 zákona č. 233/1995 Z. z., exekučného poriadku sú po vydaní poverenia na vykonanie exekúcie sú účastníkmi konania oprávnený a povinný; iné osoby sú účastníkmi len tej časti konania, v ktorej im toto postavenie priznáva uvedený zákon.

 

Proti inému než tomu, kto je v rozhodnutí označený ako povinný (teda Vám) možno vykonať exekúciu, len ak sa preukázalo, že na Vás prešla povinnosť z exekučného titulu.

 

Súčinnosť tretích osôb

Vy ako tretie osoby ste v zmysle Exekučného poriadku povinní poskytnúť exekútorovi na jeho žiadosť súčinnosť v rozsahu primeranom vymáhanému nároku, ak sa Vám preukáže poverením na vykonanie exekúcie.

 

Zoznam majetku povinného

Zoznam majetku povinného z exekúcie upravuje § 39 ods. 2 Exekučného poriadoku, ktorý uvádza pomerne rozsiahly výpočet hmotných, ako aj nehmotných vecí, ktoré exekútor pri vykonávaní exekúcie zohľadňuje:

a) údaje o platiteľovi mzdy povinného alebo platiteľovi iného príjmu, s ktorým sa nakladá ako so mzdou, údaje o výške mzdy alebo iného príjmu,

b) zoznam účtov v bankách so sídlom na území Slovenskej republiky, pri ktorých je ako majiteľ alebo spolumajiteľ účtu vedený povinný, s uvedením banky a ich označenia,

c) zoznam pohľadávok povinného proti tretím osobám (poddlžníkom) s uvedením poddlžníka, právneho titulu pohľadávky, jej výšky alebo odhadnej ceny (hodnoty),

d) zoznam cenných papierov vo vlastníctve alebo spoluvlastníctve povinného s uvedením druhu cenného papiera, jeho nominálnej hodnoty a odhadnej ceny (hodnoty); ak z cenného papiera plynie bezpodmienečný záväzok zaplatiť peňažnú sumu, uvedie sa namiesto hodnoty táto suma,

e) zoznam podielov v obchodných spoločnostiach a družstvách, ktorých majiteľom alebo spolumajiteľom je povinný, a to podľa údajov v príslušných registroch, s uvedením údajov o obchodnej spoločnosti alebo družstve, menovitej hodnote alebo výške podielu povinného na nich,

f) údaj, či je povinný prevádzkovateľom podniku, a ak áno, aj jeho stručné vymedzenie s uvedením miest a povahy vykonávanej činnosti, údaje o jeho výnosoch za posledné tri účtovné obdobia, jeho prevoditeľnosti a o jeho odhadnej cene (hodnote),

g) údaje o iných majetkových právach, ktorých majiteľom alebo spolumajiteľom je povinný podľa údajov v príslušných registroch alebo podľa listín, ktoré má exekútor k dispozícii,

h) zoznam nehnuteľností, ktoré sú podľa údajov katastra nehnuteľností alebo listín, ktoré má exekútor k dispozícii, vo vlastníctve alebo spoluvlastníctve povinného, s ich označením podľa predpisov o katastri nehnuteľností a ich odhadnej cene (hodnote),

i) uvedenie adries nehnuteľností, kde možno očakávať, že sú umiestnené hnuteľné veci povinného,

j) zoznam hnuteľných vecí, ktorých vlastníkom je povinný podľa údajov v príslušných registroch alebo podľa listín, ktoré má exekútor k dispozícii, a ich odhadnej cene (hodnote).

 

Práva a povinnosti exekútora voči nehnuteľnosti a veciam inej ako povinnej osoby

Z vyššie uvedeného vyplýva, že exekútor sa môže oprávnene domnievať, že na adrese trvalého pobytu Vašej dcéry a zaťa, aj napriek skutočnosti, že tam skutočne nebývajú, jednotlivé hnuteľné veci v ich vlastníctve, ktoré podliehajú exekúcii sa môžu nachádzať aj na adrese ich trvalého pobytu.

 

Posúdenie tejto otázky je plne v dispozícii exekútora povereného vykonaním exekúcie, nakoľko Exekučný poriadok v tomto smere neupravuje postup exekútora.

 

Podľa § 120 Exekučného poriadku exekútor urobí opatrenia, aby sa v byte povinného, prípadne na inom mieste, kde majú Vaša dcéra a zať svoje veci umiestnené, spísali veci, ktoré by sa mohli predať, a to v takom rozsahu, aby výťažok predaja spísaných vecí postačil na uspokojenie pohľadávky a jej príslušenstva spolu s trovami exekúcie.

 

Vylúčenie veci z exekúcie

V exekučnej praxi sa ale neraz stane, že exekútor aj napriek námietkam osôb, ktoré majú trvalý pobyt na tej istej adrese ako povinný a ktoré tam rovnako bývajú a majú svoje veci (teda v tomto prípade Vy), spíše a označí veci, ktoré bude mať záujem speňažiť, napriek námietkam bývajúcich.

 

Za účelom odvrátenia možnosti, že do súpisu hnuteľných vecí budú zaradené veci nepripúšťajúce exekúciu z dôvodu, že sú vo Vašom vlastníctve, je nevyhnutné Vami tvrdenú skutočnosť namietať u exekútora bez zbytočného odkladu a podať návrh na vylúčenie veci z exekúcie.

 

Vaše tvrdenie, že ste vlastníkmi veci, musí byť preukázané relevantnými dokladmi. Ide najmä o pokladničné doklady, faktúry, výpisy z účtov a iné.

 

Uplatnenie práva na vylúčenie veci u exekútora a oprávnenie podať žalobu na súd o vylúčenie veci z exekúcie je upravené v ust. § 44 zákona č. 233/1995 Z.z. Exekučného poriadku.

 

Veci zo zákona vylúčené z exekúcie

Zároveň je dôležité doplniť, že v súlade s § 115 Exekučného poriadku platí, že z vecí, ktoré sú vo vlastníctve povinného, sa nemôže exekúcia týkať tých, ktoré povinný nevyhnutne potrebuje na uspokojovanie hmotných potrieb svojich a svojej rodiny alebo na plnenie svojich pracovných úloh alebo na svoje podnikanie, ani iných vecí, ktorých predaj by bol v rozpore s morálnymi zásadami.

 

Z exekúcie sú vylúčené

a) bežné súčasti odevov, bielizeň a obuv,

b) nevyhnutné vybavenie domácnosti, a to posteľ povinného a členov jeho rodiny, stôl, stoličky podľa počtu členov jeho rodiny, chladnička, sporák, varič, vykurovacie teleso, palivo, práčka, periny a posteľná bielizeň, bežný kuchynský riad, rádioprijímač,

c) domáce zvieratá s výnimkou tých, ktoré slúžia na podnikanie,

d) veci povinného slúžiace na plnenie jeho pracovných úloh alebo na podnikanie do výšky 331,94 eura,

e) zdravotnícke potreby a iné veci, ktoré povinný potrebuje vzhľadom na svoju chorobu alebo telesnú chybu,

f) veci, na ktoré sa poskytli dávky v hmotnej núdzi a príspevky k dávke poskytované podľa osobitného predpisu, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia poskytované podľa osobitného predpisu a opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru poskytované podľa osobitného predpisu.

g) osobné motorové vozidlo, ktoré povinný, ktorým je fyzická osoba, potrebuje na individuálnu prepravu a na uspokojovanie potrieb fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a potrieb jeho rodiny alebo členov domácnosti,

h) snubný prsteň a obrúčka,

i) hotové peniaze do sumy 165 eur,

j) študijná literatúra a hračky.

 

Odhlásenie z trvalého pobytu vlastníkom nehnuteľnosti

Ak ste rozhodnutí odhlásiť Vašu dcéru a zaťa z trvalého pobytu z adresy Vašej nehnuteľnosti, ako vlastníci tejto nehnuteľnosti, máte právo tak urobiť v súlade s § 7 ods. 1 písm. f) zákona č. 253/1998 Zb. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky aj bez súhlasu Vašej dcéry a zaťa.

 

Vzhľadom na citlivosť danej situácie a to, že v prípade ak si oni nenahlásia nový trvalý pobyt, zapíše sa im ako trvalý pobyt obec, na ktorej území žijú, odporúčame, uvedenú záležitosť riešiť po dohode s nimi.

 

V tomto prípade je vhodné urobiť tak ešte pred začatím exekúcie z dôvodu, že sa tým predíde možnosti neúčelne vynaložených nákladov v súvislosti s vedením exekúcie.

 

 

Trápi vás "Ako preukázať, že veci nepatria povinnému?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako preukázať, že veci nepatria povinnému? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, bývam v byte, ktorý vlastní moja dcéra. V byte nevlastním žiaden hmotný majetok. V byte mám len doživotné právo. Má exekútor právo odobrať z tohto bytu hmotný majetok na základe platobného rozkazu? Výška pohľadávky je 267 eur. Ďakujem.

Odpoveď: Ako preukázať, že veci nepatria povinnému?

(odpoveď odoslaná: 30.12.2020)

Dobrý deň,
k Vami položenej otázke uvádzame, že aj keď v nehnuteľnosti máte doživotné právo bývania, teda nie ste vlastníkom bytu, v zmysle exek. poriadku by si mohol exekútor vymôcť právo vstúpiť do bytu a spísať hnuteľný majetok.

Vzhľadom na okolnosť, že dlh v exek. konaní je len vo výške 267 €, nepredpokladáme, že exekútor tento inštitút využije. Ak by /teoreticky/ malo k tomu dôjsť, Vaša dcéra ako vlastník hnuteľného majetku by musela podať vylučovaciu žalobu, že veci psísané exekútorom sú jej vlastníctvom.

Vo veci predpokladáme, že máte aspoň nejaký príjem, odporúčame teda, aby ste požiadali súd. exekútora o splátkový kalendár v zmysle ust. §  61g/ exek. poriadku :

"Žiadosť povinného o splátky

(1) Povinný môže exekútora žiadať, aby mu bolo povolené splniť vymáhaný nárok na peňažné plnenie v splátkach.

(2) Exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí vždy, ak

a) povinný je fyzickou osobou,

b) povinný vymáhaný nárok nespochybňuje,

c) nejde o opakovanú žiadosť povinného v exekučnom konaní,

d) vymáhaný nárok presahuje sumu minimálnej mzdy a nepresahuje 2 000 eur,

e) povinný vyhlási, že vymáhaný nárok bude zaplatený najviac v desiatich mesačných splátkach, ktoré s výnimkou prvej a poslednej splátky budú rovnomerne rozvrhnuté,

f) povinný zaplatí prvú splátku najmenej vo výške 50 eur do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie a vyhlási, že ďalšie splátky bude platiť mesačne, a to vždy ku dňu kalendárneho mesiaca, ktorý sa číselne zhoduje s dňom zaplatenia prvej splátky.

(3) So súhlasom oprávneného exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí aj bez splnenia podmienok podľa odseku 2.

(4) Ak sa plnenie v splátkach povolí, exekútor to oznámi povinnému a oprávnenému a upovedomí ich aj o odklade exekúcie. Na návrh na odklad exekúcie podľa § 61h ods. 1 písm. d) sa v takom prípade v exekúcii neprihliada.

(5) Pri nesplnení niektorej zo splátok riadne a včas sa na povolenie splátok a povolenie odkladu exekúcie neprihliada."

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako preukázať, že veci nepatria povinnému? (Iné oblasti práva)

Moja sestra prepísala byt na svoju dcéru, pričom v zmluve má doživotné právo na bývanie. Jej dcéra má priateľa, s ktorým má syna a u ktorého býva, avšak nie sú spolu zosobášení. Priateľ súčasne čelí exekútcii za neplatenie výživného, hoci on tvrdí, že to platil a má o tom aj doklad. Sestra sa obáva, či môže exekútor siahnuť na jej byt, ak ho prepísala na dcéru. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako preukázať, že veci nepatria povinnému?

(odpoveď odoslaná: 06.08.2018)

Dobrý deň,

exekútor môže postihnúť exekúciou len majetok, ktorý patrí povinnému. Ak byt patrí výlučne neteri, potom jej ho exekútor nemôže zobrať. Jediné riziko spočíva v tom, že ak by exekútor chcel urobiť súpis majetku povinného, pričom by zistil, že povinný býva v danom byte, mohol by prísť urobiť súpis aj do tohto bytu. Exekútor by však musel mať podozrenie, že povinný má v danom byte svoje veci. Mohlo by sa však stať, že ak by pri súpise nevedela neter preukázať, že daná vec (napr. televízor) je jej, mohol by ho exekútor spísať. V tomto krajom prípade by sa však bolo možné brániť podaním žaloby na vylúčenie veci z exekúcie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako preukázať, že veci nepatria povinnému?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.