Máte
otázku?

Ako postupovať pri nevysporiadaných pozemkoch pod budovami poľnohospodárskeho družstva?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať pri nevysporiadaných pozemkoch pod budovami poľnohospodárskeho družstva?

Vlastním pozemky, na ktorých má poľnohospodárske družstvo (PD) postavené budovy. Tieto však od určitého času nevyužívajú, ale prenajímajú ich podnikateľským subjektom. Napriek mnohým urgovaniám, PD neplánuje riešiť majetkoprávne vysporiadanie. Zaujíma ma, či mám nejaké právne nároky, ktoré by som mohol uplatniť na urýchlenie riešenia tohto problému. Rád by som podotkol, že som nepodpísal návrh zmluvy o nájme pozemkov na poľnohospodárske účely, ktorý mi družstvo pravidelne posiela každé štyri roky. Moje pozemky, na ktorých sú postavené tieto budovy, majú približnú rozlohu 150 000 m2 a nachádzajú sa v intraviláne obce. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri nevysporiadaných pozemkoch pod budovami poľnohospodárskeho družstva?

Dobrý deň, poľnohospodárske družstvo (PD) resp. iné subjekty zjavne užívajú pozemky patriace do Vášho výlučného vlastníctva bez akéhokoľvek právneho dôvodu. Na ochranu Vášho vlastníckeho práva môžete využiť viaceré právne prostriedky, predovšetkým žaloby na ochranu pred neoprávneným zásahom do vlastníctva. V prípade pozemkoch nezastavaných stavbou môžete trvať na ich vyprataní, a to aj súdnou cestou. Pri pozemkoch zastavaných budovami PD, a nielen pri nich, máte právo požadovať náhradu za ich užívanie (nájomné), a to aj spätne. Voľba najúčinnejších právnych inštitútov závisí od poznania všetkých okolností užívania tretími osobami, jeho spôsobu a rozsahu. 

Trápi vás "Ako postupovať pri nevysporiadaných pozemkoch pod budovami poľnohospodárskeho družstva?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri nevysporiadaných pozemkoch pod budovami poľnohospodárskeho družstva? (Občianske právo)

Dobrý deň, vlastním jednu budovu v areáli poľnohospodárskeho družstva a súkromník tam pred približne rokom vykúpil pozemky. O predaji pozemkov ma nikto neupovedomil a budovu som prenajal tretej osobe. Prišla mi výzva na uhradenie nájomného 10€/m2, čo predstavuje celkovo vysokú sumu. Aké sú moje práva? Môže si nájomca zvoliť akékoľvek nájomné? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri nevysporiadaných pozemkoch pod budovami poľnohospodárskeho družstva?

(odpoveď odoslaná: 20.10.2016)

Dobrý deň, slovenský právny poriadok umožňuje nadobudnúť vlastníctvo k stavbe jednému subjektu a vlastníctvo k pozemku pod ňou inému subjektu, čo je pri ich praktickom využívaní často zložitý problém. V zásade platí, že pokiaľ ste sa s vlastníkom pozemku, na ktorej stavba stojí nedohodli, užívate zastavanú plochu bez právneho dôvodu. To je dôvod na uplatňovanie nároku na vydanie bezdôvodného obohatenia, ktoré spočíva bezodplatnom užívaní pozemku. Výzva, ktorá Vám bola zaslaná, však nemôže znieť na úhradu nájomného, nakoľko ste nájomnú zmluvu neuzavreli. Podľa svojho obsahu ale môže byť považovaná za výzvu na vydanie bezdôvodného obohatenia. Jeho výška však musí zodpovedať trhovým cenám, t.j. cenám v danom mieste obvyklým, za ktoré sa prenajímajú nehnuteľnosti na zodpovedajúci účel. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri nevysporiadaných pozemkoch pod budovami poľnohospodárskeho družstva?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.