Máte
otázku?

Spoločný účet a vyporiadanie BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Banská Bystrica

Otázka: Spoločný účet a vyporiadanie BSM

Dobrý deň, prosím o odpoveď. Moja manželka zdedila po svojich rodičoch majetok v urbárskom spolku. Každoročne dostávala po zúčtovaní podiel zo zisku v tomto spoločenstve. Tieto peniaze sme dostávali na náš spoločný účet, kam sme vkladali aj naše ostatné úspory. Teraz po rozvode neviem, akým spôsobom sa tieto peniaze na účte rozdelia. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Spoločný účet a vyporiadanie BSM

Dobrý deň. Vo Vašom prípade je potrebné uzavrieť s exmanželkou dohodu o vyporiadaní BSM, kde sa presne určí čo ste spoločne nadobudli počas manželstva a následne komu a v akej časti pripadne majetok, úspory, vklady, pohľadávky atď. V dohode by sa malo upraviť aj nakladanie s týmito peniazmi a tiež by sa malo vyriešiť nakladanie s účtom. Veci, ktoré Vaša exmanželka získala darom alebo dedičstvom nepatria do BSM a sú jej výlučným vlastníctvom. Odporúčam Vám vyhľadať advokáta, alebo mediátora a vyriešiť celú vec mimosúdne a to spísaním dohody o vyporiadaní BSM. Ak sa dohodnúť neviete jedinou cestou, ktorú si môžete zvoliť  je súd. 

Trápi vás "Spoločný účet a vyporiadanie BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spoločný účet a vyporiadanie BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, môj manžel má vlastný bankový účet, no ja mám naň dispozičné právo. Môžem po jeho smrti previesť peniaze z jeho účtu na svoj? Ak nie, čo je k tomu potrebné?

Odpoveď: Spoločný účet a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 16.02.2024)

Dobrý deň, vo vyššiš uvedenej veci poznamenáva, že ak ide o bankový účet, na ktorý chodí manželovoi výplata mzdy, potom peniaze na predmetnom účte patria do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Rovnako to platí aj o bankovom účte, ktorého vlastnkom ste vy ako manželka.

V príapde, že by došlo k úmrtiu manžela, keďže ste disponent účtu, nie je majiteľ, vaše doispozičné právo k účtu manžela zaniká dňom úmrtia. AK by ste aj predsa peniaze po úmrtí manžela previedli na iný, napr. svoj účet, pre dedičské konanie bude rozhodujúci stav účtu v deň úmrtia manžela.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Spoločný účet a vyporiadanie BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, ak mám so svojím manželom spoločný účet, bude po jeho smrti zablokovaný a nebudem z neho môcť vyberať peniaze? Eva

Odpoveď: Spoločný účet a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 04.10.2021)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že obaja ako manželia ste majiteľmi bankového účtu.
Všeobecne postup zo strany bánk je taký, že ak sa dozvie o úmrtí majiteľa bankového účtu či už zo strany druhého majiteľa prípadne od notára, bankový účet zablokuje.
Ak ste obaja manželia majiteľmi bankového účtu, banka by účet zablokovať nemala.

Podstatné z hľadiska dedenia je stav účtu ku dňu úmrtia jedného z manželov a predmetom dedenia je len jedna polovica vkladu ku dňu úmrtia poručiteľa, druhá polovica patrí druhému preživšiemu manželovi a táto predmetom dedenia nebude.

Uvádzame tiež, že ak by jeden z manželov bol len disponentom účtu, oprávnenia disponenta zanikajú smrťou majiteľa účtu a banka účet zablokuje ak sa dozvie o úmrtí majiteľa účtu.

Postup resp. možnosti vo Vašom prípade by mali byť uvedené v obchodných podmienkach banky na jej internetovej stránke.


Podotázka: Spoločný účet a vyporiadanie BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Ak nemáme s manželom spoločné účty, ako sa postupuje po smrti jedného z nás? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Spoločný účet a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 08.01.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že žijete v manželstve, nemáte zrušené BSM počas trvania manželstva. To, že počas trvania manželstva ste si zriadili samostatné bankové účty Vy, ako aj Váš manžel, v prípade úmrtia niektorého z Vás, je právne irelevantné, že máte zriadené samostatné účty. Vyplýva to z ust. § 143 Obč. zákonníka :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

Príjmy nadobudnuté manželmi počas trvania manželstva do BSM. V prípade úmrtia niektorého z manželov, jedna polovica patrí pozostalému manželovi, a druhá polovica ide do dedenia v súlade s ust. Obč. zákonníka a ust. § 195 Civil. mimosporového poriadku a druhá polovica ide do dedenia :

"(1) Ak zaniklo manželstvo poručiteľa jeho smrťou alebo vyhlásením za mŕtveho, vyporiada sa bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v konaní o dedičstve po poručiteľovi.
(2) Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov sa môže vyporiadať dohodou medzi pozostalým manželom a dedičmi, uzavretou písomne alebo ústne do zápisnice, ktorá podlieha schváleniu súdom. Ak nedôjde k dohode, rozhodne o vyporiadaní súd.
(3) Ak sú medzi účastníkmi sporné skutočnosti o rozsahu bezpodielového spoluvlastníctva manželov, na sporný majetok sa neprihliada. Ustanovenie § 198 ods. 2 sa použije primerane.
(4) Dohoda o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov alebo rozhodnutie súdu o vyporiadaní obsahuje vymedzenie rozsahu majetku poručiteľa a jeho dlhov s údajom o hodnote majetku a určenie, čo z tohto majetku patrí do dedičstva a čo patrí pozostalému manželovi.
(5) Ak sa pred skončením konania zistí ďalší majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, pri jeho vyporiadaní sa postupuje podľa odseku 2."

O vyporiadaní BSM po úmrtí niektorého z manželov môžete nájsť na našej stránke množstvo odpovedí /napr. po zadaní do vyhľadávacieho poľa na úvodnej stránke slov. spojenia : dedenie v prípade smrti manžela/.

 


Trápi vás "Spoločný účet a vyporiadanie BSM" a chcete pomôcť?

Podotázka: Spoločný účet a vyporiadanie BSM (Spoluvlastníctvo)

Chcem sa opýtať. Zanikom manželstva zaniká aj BSM. Sú veci, ktoré boli predmetom BSM, v stave, v akom boli do zániku BSM teda aj stav na účtoch? Alebo sa stav na účtoch vysporiadava v stave, v akom je v čase dohody? Inými slovami, chcem sa opýtať, či a ak áno, do akého času sa započítavajú finančné prostriedky na účtoch po zániku BSM.

Odpoveď: Spoločný účet a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 01.12.2020)

Dobrý deň,
ak bývalou manželkou dohodnete na vyporiadaní BSM, obsah tejto dohody je vecou bývalých manželov a nie je ich povinnosťou dodržať ust. § 150 Obč. zákonníka, teda môže dôjsť aj k disparite pri vyporiadaní dohodou.

V prípade, že by nedošlo k dohode o vyporiadaní BSM po rozvode, na návrh podaný niektorým z manželov v lehote do troch rokov od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva, súd vychádza z § 150 Obč. zákonníka :

"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

Pri vyporiadaní BSM súdom môže dôjsť tiež k tomu, že dôjde k disparite podielov na vyporiadaní BSM, teda jeden z manželov dostane viac; je to tak hlavne v prípadoch, ak jeden z manželov mal vysoký príjem a on mal predovšetkým zásluhu na nadobudnutí a udržaní veci do BSM.

Citujeme NS ČR, sp. zn. : 22 Cdo 2433/1999(C45) :

"Při vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví může soud stanovit jiné podíl ymanželů na společném majetku než stejné.Tak tomu může být v případě světově úspěšného sportovce, který vyvíjel značné úsilí k tomu, aby ve své sportovní činnosti dosáhl uvedeného postavení a tomu odpovídajících značných příjmů umožňujúcich nadstandardní životní úroveň rodiny a nabytí majetku značné hodnoty."

 

Pokiaľ ide o fin. prostriedky, rozhodujúci je stav bankových účtov ku dňu zániku manželstva, t.j. : právoplatnosť rozsudku o rozvode manželstva. Ak by ste mali pochybnosti o existencii bankových účtov, ktoré mohli byť napr. pred Vami zatajené, potom v súdnom konaní o vyporiadanie BSM môžete žiadať súd, aby súd preveril stav účtov vo všetkých bankách v SR.

Pre ilustráciu o vyporiadaní fin. prostriedkov resp. účtov citujeme z NS SR, sp. zn. : 5Cdo/104/2017 z 29.10.2018 :
"V rámci tohto konania sa teda nemožno zaoberať majetkom, ktorý manželia síce nadobudli za trvania ich manželstva, ale ktorý ku dňu zániku BSM už nevlastnili. V prípade peňažných prostriedkov teda nemožno do vyporiadania zahrnúť také peňažné prostriedky, ktoré boli do zániku BSM spotrebované, a to bez ohľadu na to, že sa tak stalo konaním jedného z manželov bez súhlasu druhého. Takéto konanie sa totiž spravuje ustanovením § 144 a § 145 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka. 2.2. Uvedené ustanovenia upravujú vzťahy manželov pri správe spoločných vecí. Ustanovenie § 144 Občianskeho zákonníka upravuje vnútorné vzťahy manželov a právna úprava § 145 Občianskeho zákonníka upravuje vzťahy manželov týkajúce sa spoločnej veci; navonok. Rozhodovať o relatívnej neplatnosti právneho úkonu nemožno však ani v rámci predbežnej otázky v konaní o vyporiadanie BSM, a preto odvolací súd vychádzal zo zásady, že pokiaľ došlo jedným z manželov k nakladaniu so spoločnými peňažnými prostriedkami za trvania BSM a pokiaľ takýto úkon nebol osobitným súdnym rozhodnutím určený za úkon neplatný, je treba takýto úkon považovať za platný a takto spotrebované peňažné prostriedky za trvania manželstva nemožno zahrnúť do vyporiadania ich BSM. ..... K námietke žalobkyne, v ktorej sa domáhala započítania do BSM aj hodnoty tzv. odbytného doplnkového dôchodkového poistenia žalovaného v DDP Pokoj vo výške 4 647,23 € odvolací súd poukázal na to, že súdna prax pri výklade ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka upravujúceho rozsah vecí patriacich do BSM už zaujala názor, že bezpodielové spoluvlastníctvo netvoria majetkové práva, ktoré za trvania manželstva vzniknú jednému z manželov. Za takéto právo je potrebné považovať napr. mzdu jedného z manželov. Tá sa stáva bezpodielovým spoluvlastníctvom až okamihom, keď boli takéto finančné prostriedky jednému z manželov za trvania manželstva fyzicky vyplatené. Pokiaľ teda takto označené odbytné doplnkové dôchodkové poistenie nebolo žalovanému reálne vyplatené, predstavuje toto iba jeho
majetkové právo a toto nemožno zahrnúť do BSM, a to bez ohľadu na to, že jeho hodnota bola vyčísliteľná aj k dátumu zániku BSM. ..... Odvolací súd k námietke žalobkyne, že do BSM bolo potrebné zaradiť aj hodnotu podielových fondov TAM, ktoré bolo vedené na meno dcéry strán sporu uviedol, že podielové fondy vedené na inú osobu sú vlastníctvom tejto osoby a táto osoba je oprávnená s nimi nakladať podľa vlastného uváženia. K takémuto jej oprávneniu patrí aj možnosť časť vyplatených podielov z tohto podielového fondu previesť na inú osobu, teda aj na žalovaného ako svojho otca v čase po zániku BSM."


Podotázka: Spoločný účet a vyporiadanie BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Potrebovala by som odpoveď na nasledujúcu otázku. S manželom máme "spoločný účet". Teda, aby som bola úplne presná, manžel ešte pred uzavretím manželstva mal účet v banke, ku ktorému som sa ja pripojila ako disponent. Som iba disponent, nakoľko účet môže mať iba jedného majiteľa. Na tento účet chodia tak výplata môjho manžela, ako aj moja a z neho sa uhrádzajú výdavky. Zároveň k tomuto účtu patrí aj jeden sporiaci účet. Moja otázka znie, v prípade rozvodu sa berie tento účet a zároveň aj sporiaci ako súčasť BSM, aj keď ho vlastne mal manžel už pred manželstvom, ale preukázateľne naň chodí aj moja výplata a som ako disponent uvedená? Ďakujem za odpoveď. Rada by som v tom mala úplne jasno, lebo neistota mi naháňa nervozitu a možno úplne zbytočne.

Odpoveď: Spoločný účet a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 30.09.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 143 Obč. zákonníka platí:

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a, čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že príjem manželov počas trvania manželstva patrí do BSM a teda aj finančné prostriedky na predmetnom účte, vrátane sporiaceho účtu, patria do BSM.

Poznamenávame, že Vy ako manželka nie ste z dôvodu uzatvorenia manželstva povinná mať spoločný bankový účet s manželom a môžete si zriadiť samostatný a na tento posielať výplatu mzdy. Na to súhlas manžela nepotrebujete. Aj tieto fin. prostriedky však budú patriť do BSM.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Spoločný účet a vyporiadanie BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, pán advokát JUDr. Ficek, rada by som sa opýtala, či máte skúsenosti s tým, ako sa v našom súdnictve riešia prípady, keď jeden z manželov počas manželstva pravidelne vyberá peniaze zo spoločného účtu a investuje ich pre rodinu ako zabezpečenie. Dôverujete partnerovi, že koná čestne. No keď dôjde k rozvodu, podá BSM, v ktorom nezahrnie žiadne spoločné úspory, ktoré pravidelne vyberal. Postupne zistíte, že ich pred rozvodom previedol na meno svojich rodičov, pričom sa na účtoch nachádza ako disponent. Zaujíma ma, ako sa k takýmto peniazom stavia súd. Počula som, že ak boli peniaze vyberané počas manželstva, súd ich neberie do úvahy. Rieši sa len hnuteľný a nehnuteľný majetok, pretože je ťažko dokázateľné, či tie výbery boli alebo neboli použité na rodinný rozpočet. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Spoločný účet a vyporiadanie BSM

(odpoveď odoslaná: 09.03.2020)

Dobrý deň, podľa ust. § 145 Obč. zákonníka platí :

"(1) Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.(2) Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločných vecí sú oprávnení a povinní obaja manželia spoločne a nerozdielne."

Keďže vlastníkmi majetku patriaceho do BSM sú obaja manželia, rovnako aj na disponovanie s ním pokiaľ nejde o bežné veci, je treba súhlas druhého manžela. V Občianskom zákonníku nie je definovaný pojem bežné veci, zákon neuvádza ani hľadiská rozhodujúce pre jeho odlíšenie od pojmu "ostatná vec". Pre ich posudzovanie treba vychádzať z okolností konkrétneho prípadu, s prihliadnutím na povahu a hodnotu veci, na účel, na ktorý obvykle slúži.  Za bežné nemožno považovať to, ak jeden z manželov presunie prostriedky patriace do BSM na účet svojho rodiča s tým zámerom, aby neboli predmetom vyporiadania v prípade rozvodu.

K spotrebovaniu finančných prostriedkov patriacich do BSM výlučne na osobné účely manžela citujeme z judikatúry - uznesenie NS SR, sp. zn. :2 M Cdo 5/2008 z 29.4.2009 :
"Pokiaľ totiž jeden z manželov nakladal s vecou alebo úsporami, ktoré sú v BSM spôsobom, ktorý je v rozpore s ustanovením § 145 ods. 1 OZ, nemožno prihliadať k tomuto neplatnému právnemu úkonu. Peňažnú sumu, resp. vklad, ktorý manžel za trvania manželstva bez súhlasu druhého z manželov vybral a použil pre seba treba zaradiť do BSM a vyporiadať."

V prípadnom konaní o rozvod manželstva bude na Váš, aby ste tieto skutočnosti preukázali, že manžel presunul peniaze na účet rodičov resp. ich minul pre svoje podnikateľské účely. 

Uvádzame súčasne, že ak ste vlastníkom účtu, potom môžete zrušiť dispozičné oprávnenie manžela.
 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spoločný účet a vyporiadanie BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.