Máte
otázku?

Patrí auto do BSM?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Patrí auto do BSM?

Dobrý večer, auto sme kúpili na spotrebný úver, ktorý splácam ja, a akontáciu na toto auto mi zaplatila moja mama. Rada by som sa dozvedela, ako by som mala postupovať, aby pri prípadnom rozvode môj manžel nemal nárok na auto a ja ho nemusela vyplácať. Stačí spísať nejakú zmluvu pred notárom alebo prepísať auto na moju mamu? Ďakujem vopred za kladné vybavenie tejto záležitosti.

Odpoveď: Patrí auto do BSM?

Dobrý deň, podľa § 143 Občianskeho zákonníka, v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM) je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka. Vozidlo teda nemusí ale spravidla bude patriť do BSM, a to najmä vtedy, ak bolo nadobudnuté hoci aj len z časti za spoločné prostriedky. Ak už vec patrí do BSM, nemôžete charakter tohto druhu vlastníctva meniť za jeho trvania zmluvou medzi Vami a manželom. Previesť vlastníctvo k vozidlu, ktorý patrí do BSM, môžete platne len spoločným právnym úkonom (s manželom) na tretiu osobu (napr. Vašu matku).

Trápi vás "Patrí auto do BSM?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Patrí auto do BSM? (Spoluvlastníctvo)

Patrí auto do BSM, ak na to auto nešli naše spoločné finančné prostriedky lebo akontáciu zaplatila moja mama a spotrebný úver splácam ja a som aj vlastníkom úveru bez manžela. Úver splácam z môjho prímu, manžel mi neprispieva na domácnosť a ani na maloletú dcéru. Ďakujem

Odpoveď: Patrí auto do BSM?

(odpoveď odoslaná: 02.12.2016)

Dobrý deň, do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) patrí spravidla aj majetková hodnota, ktorá bola získaná za finančné prostriedky, ktoré si požičal len jeden z manželov za trvania BSM. Do BSM patrí taktiež aj mzda, ktorá bola vyplatená jednému z manželov. Na tieto okolnosti sa však prihliada pri vysporiadaní BSM, keďže podľa § 150 Občianskeho zákonníka, pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Patrí auto do BSM?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.