Máte
otázku?

Odkúpenie časti bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Odkúpenie časti bytu

Dobrý deň. Moja otázka sa týka podielového spoluvlastníctva medzi súrodencami. V roku 2010 som spolu s bratom zakúpila byt bez záložného práva, kde každý z nás vlastní polovicu. Od začiatku v byte bývam iba ja a všetky nájomné a dane platím tiež ja. Od roku 2017 plánujem odkúpiť druhú polovicu bytu, s čím brat súhlasí. Ako by som mala v takomto prípade postupovať a aké doklady sú potrebné pre prevod? Ďakujem.

Odpoveď: Odkúpenie časti bytu

Dobrý deň, pokiaľ chcete odkúpiť jednu polovicu nehnuteľnosti od brata, budete potrebovať zmluvu o zrušení a vysporiadaní podielového spoluvlastníctva. Nebudete teda uzatvárať klasickú kúpnu zmluvu. 

Zmluvy si môžete vypracovať sama alebo môžete poveriť advokátsku kanceláriu jej vypracovaním. Advokátska kancelária, ktorá autorizuje zmluvy o prevode nehnuteľností Vám dokáže znížiť správny poplatok zo 66 eur na 18 eur.

Okrem zmluvy budete potrebovať aj návrh na vklad do katastra nehnuteľností.

Ak máte záujem o pomoc v tejto oblasti práva, radi vám pomôžeme.

Trápi vás "Odkúpenie časti bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odkúpenie časti bytu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či odkupujete aj tretinové podiely bytov.

Odpoveď: Odkúpenie časti bytu

(odpoveď odoslaná: 20.09.2019)

Dobrý deň,

z vašej otázky nám nie je jasné z akého dôvodu by ste chceli odkúpiť podiel o výške 1/3 z bytu. Na to, aby sme vám poskytli relevantnú odpoveď potrebujeme viac informácií. 

Pokiaľ otázka smeruje na nás, či ako advokátska kancelária odkupujeme nehnuteľnosti, prípadne podiely z nich, tak vám týmto oznamujeme, že my nevykupujeme žiadne podiely z nehnuteľností a ani žiadne nehnuteľnosti.

Dôležitou informáciou (na zodpovedanie vašej otázky) pre nás je, či sa pýtate na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, a teda či na uvedenom byte máte určitý podiel a potrebujete ho vyporiadať alebo či vy konkrétne by ste chceli uvedený podiel odkúpiť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odkúpenie časti bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.