Máte
otázku?

Žaloba o náhrady škody


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Žaloba o náhrady škody

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o tom, či je nutné uvádzať konkrétny zákon, keď si chcem sama vymáhať náhradu škody a píšem žalobu. Alebo je dostatočné uvesti len "Žaloba o náhradu škody" a opísať, kde si myslím, že mi bol spôsobený škodu žalovaným? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Žaloba o náhrady škody

Dobrý deň. 

V prípade, že si uplatňujete náhradu škody ako fyzická osoba od inej fyzickej alebo právnickej osoby, tak nie je povinnou náležitosťou žaloby uviesť zákon, v zmysle ktorého si ju uplatňujete. Bude na posúdení súdu, ktorý právny predpis na Vami opísaný prípad použije. Avšak je dobré v žalobe uviesť, že si ju uplatňujete v zmysle Občianskeho zákonníka alebo Obchodného zákonníka. 

Ak si uplatňujete nárok na náhradu škody voči štátu, tak je potrebné tam uviesť, či si ju uplatňujete v zmysle zákona č. 514/2003 Z.z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci alebo nie. 

Trápi vás "Žaloba o náhrady škody" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Žaloba o náhrady škody (Občianske právo)

Dobrý deň. Potreboval by som Vašu radu. V auguste 2018 som sa sťahoval: býval som v podnájme s dvoma spolubývajúcimi. Keďže v byte bývali dvaja Slováci a jeden Čech a byt sa nachádza v Českej republike, nájomná zmluva bola na mene Čecha. Problém nastal v tom, že pri sťahovaní som na pár svojich vecí v byte zabudol. O tom ma 7. 9. informoval môj, teraz už bývalý, spolubývajúci. Pokiaľ som však stihol zareagovať a vyriešiť akým spôsobom si zvyšné veci vezmem, on ich do troch hodín od oznámenia zlikvidoval. V nájomnej zmluve máme odstavec "Doba trvania nájmu, skončenie nájmu", a v 6. bode je: "Nájomca je povinný vypratať byt najneskôr do 7 kalendárnych dní od ukončenia nájmu a vyprataný byt vrátane kľúčov odovzdať prenajímateľovi. Ak nájomca túto povinnosť nesplní, je prenajímateľ oprávnený za účasti svedka byt otvoriť, osobne veci nájomcu vysťahovať a na jeho náklady ich uložiť do verejného skladu, prípadne na iné vhodné miesto." Z môjho hľadiska nemal právo bez môjho vedomia moje veci vyhodiť. Chcel by som vedieť, na čo mám právo. Tie veci mali hodnotu do 200 € a neviem, či podať žalobu o náhradu škody.

Odpoveď: Žaloba o náhrady škody

(odpoveď odoslaná: 26.09.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ Po oboznámení sa s obsahom otázky máme za to, že pokiaľ sa jedná o vei, ktoré ste zanechali v prenajatom byte mali ste najprv resp. predovšetkým kontaktovať prenajímateľa. Predpokladáme, že sa jedná o nejaké drobnosti a nie nábytok, ktorý by bolo potrebné previesť na iné miesto napr. motor. vozidlom. Neveríme, že by prenajímateľ Vám nevyšiel v ústrety. Ale to je len náš názor.

2./ V otázke uvádzate, že Váš spolubývajúci do troch hodín veci zvlikvidoval. Nevieme, či o uvedenom máte nejakú písomnú komunikáciu a súčasne aj fotografie dotknutých vecí, prípadne aspoň svedkov na  preukázanie Vašich tvrdení. Otázne je, či veci boli skutočne zlikvidované, pod ktorým pojmom rozumieme stav, kedy vec už nemôže nadobudnúť pôvodnú podobu ani jej opravou. 

Poznamenávame, že v prípade súdneho konania by bolo dôkazné bremeno na Vás, teda preukázenie ako zodpovednosti za škodu, tak aj jej výšku.

Odporúčame písomnú resp. aspoň emailovú komunikáciu so spolubývajúcim, aby Vám oznámil kde sa predmetné veci, ktoré by ste zároveň pomenovali slovne aj opisom, o aké veci sa vôbec jedná, kde sa v súčasnosti nachádzajú a ak u neho, aby Vám tieto vrátil na Vašu adresu. Môžte mu oznámiť, že poštovné a balné mu uhradíte.  V prípade odpovede z jeho strany v tom smere, že tieto konkrétne Vami uvedené veci by napr. vyhodil, mohli by ste od neho požadovať náhradu škody. 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Žaloba o náhrady škody (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc pri vytváraní a správnom formulovaní žaloby na poisťovňu Kooperativa za odmietnutie preplatenia škody z PZP vinníka. Moje čelné sklo bolo rozbité. Toto bol riadne nahlásené a vinník spolupracoval, no napriek tomu mi poisťovňa odmieta uhradiť škodu. Požadoval som preplatenie v niekoľkých listoch smerovaných do poisťovne, avšak bez úspechu. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Žaloba o náhrady škody

(odpoveď odoslaná: 29.11.2017)

Dobrý deň, radi Vám s tým pomôžeme, dôležité je, aby ste mali úplne všetky dokumenty v súvislosti s poistnou udalosťou. Termín stretnutia s nami si dohodnite cez našu stránku. Vpravo hore je modré tlačidlo na dohodnutie si termínu.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Žaloba o náhrady škody" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.