Máte
otázku?

Zadržiavanie auta autoservisom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Zadržiavanie auta autoservisom

Dobrý deň, prosím Vás pekne o radu. Môže autoservis zadržiavať moje auto? Auto som mal v oprave a časť opravy som už uhradil. Avšak, nesúhlasil som s výškou doplatku a ten som nezaplatil. Majú právo mi auto nevydať? Prosím, poraďte mi, ako mám postupovať. Ďakujem. Štefan

Odpoveď: Zadržiavanie auta autoservisom

Dobrý deň,

podľa § 151s Občianskeho zákonníka ods.1 Kto je povinný vydať hnuteľnú vec, môže ju zadržať, aby zabezpečil svoju splatnú peňažnú pohľadávku voči tomu, komu je inak povinný vec vydať. Nemožno však zadržiavať vec svojvoľne alebo ľstivo odňatú.

Autoservis je teda v zmysle tohto ustanovenia zadržať Vám auto až do času kým neuhradíte zvyšok fakturovanej sumy.

Trápi vás "Zadržiavanie auta autoservisom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zadržiavanie auta autoservisom (Občianske právo)

Bola som pozvaná do Čiech jednou známou s tým, že budem za stravu a ubytovanie pomáhať v jej penzióne. Po troch mesiacoch som však musela na jej nátlak (vyhodila ma) odísť. Vznikol problém, ktorý som ja už nemohla ďalej akceptovať. Zabudla som si tam svoju zdravotnú kartu, ktorú mi odmieta vrátiť. V podstate ma vydiera, tvrdiac, že mi ju dá až po tom, ako jej pošlem 150 eur. V tejto karte sú zaznamenané informácie o mojom zdravotnom stave od narodenia a vzhľadom na moje zdravotné problémy potrebujem navštíviť lekára. Som nezamestnaná a nemám 150 eur. Navyše si nie som vedomá toho, že by som jej nejaké peniaze ostala dlžná. Prosím, mohli by ste mi poradiť, ako by som mala postupovať?

Odpoveď: Zadržiavanie auta autoservisom

(odpoveď odoslaná: 21.12.2016)

Dobrý deň,

ak niekto neoprávnene zadržiava Vašu zdravotnú kartu, dopúšťa sa protiprávneho konania, proti ktorému sa je možné brániť primárne podaním žaloby o vydanie danej veci. Daná osoba nie je oprávnená zadržiavať Vašu zdravotnú kartu, nakoľko nemáte voči nej žiadnu splatnú peňažnú pohľadávku. Aj keby ju proti Vám ale mala, podľa nášho právneho názoru Vám zdravotnú kartu nemôže zadržiavať - išlo by o šikanózny výkon zádržného práva.

Vzhľadom na Vami popísaný skutkový stav a charakter zadržiavanej veci - zdravotnej karty je rovnako možné, že daný skutok by mohol byť kvalifikovaný ako trestný čin - napr. trestný čin nátlaku podľa § 192 Trestného zákona, podľa ktorého kto iného núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, zneužívajúc jeho hmotnú núdzu alebo naliehavú nemajetkovú potrebu, alebo tieseň vyvolanú jeho nepriaznivými osobnými pomermi, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

Môžete preto rovnako využiť aj možnosť podať trestné oznámenie v ktorom opíšete v otázke uvedené konanie danej osoby. Trestné oznámenie je ale potrebné podať na neznámeho páchateľa (a to z toho dôvodu, že ak by podľa právneho názoru orgánov činných v trestnom konaní nešlo o trestný čin, nemohli by Vás v danom prípade obviniť z krivého obvinenia inej osoby).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zadržiavanie auta autoservisom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.