Máte
otázku?

Skutková podstata úverového podvodu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Trnava

Otázka: Skutková podstata úverového podvodu

Dobrý deň. Môj kamarát nezaplatil pôžičku 100 € a chcela by som vedieť, či môže byť stíhaný, ak ju nezaplatí. Už bol raz odsúdený za úverový podvod a uviedol nepravdivý údaj. Ak by mohol byť stíhaný, hrozí mu väzenie? Už bol totiž odsúdený za iný skutok.

Odpoveď: Skutková podstata úverového podvodu

Dobrý deň. Pre naplnenie skutkovej podstaty trestného činu úverového podvodu (ustanovenie § 222 Trestného zákona) je okrem iného potrebné spôsobiť inému aspoň malú škodu, tzn. škodu prevyšujúcu 266,- €. Nakoľko si Váš kamarát požičal iba 100,- €, ktoré nevrátil, nejde o trestný čin úverového podvodu, hoci uviedol nepravdivý údaj. Mám za to, že ak by aj došlo k trestnému stíhaniu, toto by muselo byť zastavené, nakoľko skutok, ktorého sa Váš kamarát dopustil, nie je trestným činom. Skutok Vášho kamaráta by bolo možné kvalifikovať iba ako priestupok proti majetku (ustanovenie § 50 zákona o priestupkoch).

Trápi vás "Skutková podstata úverového podvodu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Skutková podstata úverového podvodu (Správne právo)

Prosím o radu. Stal som sa obeťou úverového podvodu a bol som obvinený ako spolupáchateľ. Hlboko tento čin ľutujem. V tej dobe som sa ocitol v situácii, kedy som bol odkázaný na akúkoľvek možnosť získať peniaze na prežitie. Toho využil jeden človek, ktorý dokázal sfalšovať všetky dokumenty. Nie som sám, je nás viac než 15 ľudí, ktorí proti nemu svedčia. Vyšetrovateľ Kriminálnej polície mi povedal, že mi hrozí trest od 5 do 12 rokov. Napriek tomu som v živote nebol nijako trestne stíhaný, nikdy som nespáchal žiadny trestný čin. Vo svojej výpovedi som vyjadril hlbokú ľútosť za svoj čin a požiadal som o dohodu o výkone trestu. Potrebujem poradiť, ako postupovať, aby som nedostal väzbu, ale len podmienku v podobe prospešných prác. Budem vám veľmi vďačný za pomoc, práve som si založil rodinu a mám aj dobrú, dobre platenú prácu. Minulosť ma však teraz dobehla a bola by som ochotný za vašu pomoc zaplatiť. Súrne vo vás spoľahujem a prosím, kontaktujte ma. Teším sa na vašu odpoveď a veľmi pekne vopred ďakujem.

Odpoveď: Skutková podstata úverového podvodu

(odpoveď odoslaná: 26.06.2018)

Dobrý deň. Pokiaľ ste boli obeťou podvodu a je tam naozaj viacero osôb ako ste vy, potom by sa s tým mohlo dať niečo robiť. Veľmi dôležité je to, čo ste vypovedali na polícii. Tiež je dôležité aj to v akom štádiu sa daná vec nachádza, koľkokrát ste boli vypočutý a či vám bolo vznesené obvinenie.

Ak ste vedeli, čo robíte a že ide o trestný čin, potom je možné žiadať iba miernejší trest. Nebude možné sa z tohto dostať úplne. 

To, že vás niekto naviedol na spáchanie trestného činu nemá vplyv na to, či budete alebo nebudete odsúdený.

Mali sme raz jeden prípad, kedy boli ľudia navádzaní na kradnutie motorových vozidiel. Hlavný organizátor bol potrestaný na viac ako 10 rokov a ostatní páchatelia dostali podmienky. V tomto vašom prípade je dôležité aj o akú sumu išlo aký ste z toho mali prospech.

Odporúčam vám nájsť si advokáta, ktorý vám s týmto pomôže.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Skutková podstata úverového podvodu (Správne právo)

Dobrý deň, prosím vás, náš starosta oklamal poslancov, tvrdiac, že je potrebné, aby obec zobrala úver na vyplatenie zádržného. Túto skutočnosť poslanci schválili. Úver platíme už od roku 2012. Pritom zádržné je súčasťou poskytnutého nenávratného finančného príspevku a permanentne sa z každej faktúry odpočítava. Teda na zaplatenie zádržného nie je potrebné zadlženie obce. Ja to vidím ako úverový podvod. Ak by ste mali záujem, mohol by som vám poslať podnet, ktorý chcem adresovať OČTK. Vaša odborná pomoc by sa mi pred jeho odoslaním hodila. Ide o človeka, ktorý napríklad zmluvu o dielo podpísal s dodávateľom po lehote viazanosti ponúk a na túto zmluvu čerpal vyše 400 000 Eur. S úctou.

Odpoveď: Skutková podstata úverového podvodu

(odpoveď odoslaná: 28.09.2015)

Dobrý deň, pokiaľ máte podozrenie, že došlo k podvodu, podajte trestné oznámenie. Nie je podstatné, ako to posúdite Vy po právnej stránke. Právnu stránku vyrieši polícia alebo prokurátor.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Skutková podstata úverového podvodu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.