Máte
otázku?

Určovanie dovolenky zamestnávateľom matke starajúcej sa o deti mladšie ako 15 rokov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Určovanie dovolenky zamestnávateľom matke starajúcej sa o deti mladšie ako 15 rokov

Dobrý deň, som matka-samostatne vychovávajúca dve malé deti (3 a 5 rokov). Zaujímalo by ma, či mám v zamestnaní nejaké "výhody" vyplývajúce z tejto situácie. Viem, že nadčasovú prácu môžem vykonávať, ak s tým súhlasím a zamestnávateľ ma nemôže nútiť zostať v práci nadčas. Viem, že mám právo požiadať o úpravu pracovného času, ale zaujímalo by ma, napríklad, či mi môže zamestnávateľ manipulovať s dovolenkou a dávať mi ju tak, ako on chce a hlavne vtedy, keď ju nepotrebujem. Myslím si, že ako rodič-samostatne vychovávajúci mám právo čerpať dovolenku vtedy, keď to potrebujem, nie len kvôli sebe, ale aj kvôli deťom. Ďakujem.

Odpoveď: Určovanie dovolenky zamestnávateľom matke starajúcej sa o deti mladšie ako 15 rokov

Dobrý deň,

k Vašej otázke týkajúcej sa určovania dovolenky Vám ako zamestnankyni starajúcej sa o deti mladšie ako 15 rokov (3-ročné a 5-ročné dieťa) je potrebné uviesť, že Zákonník práce jednoznačne v § 111 ods. 1 veta prvá ustanovuje, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Z uvedeného ustanovenia teda jednoznačne vyplýva, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ. Z tohto ustanovenia Zákonník práce na rozdiel od iných inštitútov - ako je to napr. v prípade pracovného času a jej úpravy na žiadosť rodiča starajúceho sa o deti mladšie ako 15 rokov - neustanovuje žiadne výnimky pre takúto skupinu zamestnancov.

Zákonník práce síce ustanovuje v § 111 ods. 1 veta druhá, že zamestnávateľ je povinný pri určovaní dovolenky prihliadať na oprávnené záujmy zamestnanca, ale súčasne oprávňuje zamestnávateľa v rovnakom rozsahu prihliadať aj na svoje úlohy. Ani v tomto smere preto nevystupujú do popredia záujmy zamestnanca, a to bez ohľadu na skutočnosť, či sa stará o deti v určitom veku.

Na základe uvedeného vychádzajúc z právnej úpravy dovolenky obsiahnutej v Zákonníku práce je preto žiaľ potrebné k Vašej otázke uviesť, že zamestnávateľ má právo určiť Vám dovolenku za splnenia podmienok stanovených v § 111 ods. 1 vete prvej Zákonníka práce rovnako, ako iným zamestnancom (ktorý napr. nie sú samoživitelia a ani sa sami nestarajú o maloletí deti v nízkom veku).

Trápi vás "Určovanie dovolenky zamestnávateľom matke starajúcej sa o deti mladšie ako 15 rokov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Určovanie dovolenky zamestnávateľom matke starajúcej sa o deti mladšie ako 15 rokov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.