Máte
otázku?

Trestné stíhanie po dopravnej nehode §157


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Trestné stíhanie po dopravnej nehode §157

Dobrý deň. Vlani som sa zapojila do dopravnej nehody; pri výjazde na hlavnú cestu som narazila do auta idúceho po hlavnej ceste, ktoré sa potom prevrátilo. Vodič utrpel ťažké zranenia a doba liečenia presiahla 42 dní. Vodič nebol pripútaný. Od začiatku som trvala na tom, že vodič išiel príliš rýchlo. Na tomto úseku cesty je maximálna povolená rýchlosť 70 km/h. Znalecký posudok uvádza, že vodič jazdil rýchlosťou 114 km/h, zatiaľ čo ja som jazdila 20 km/h. Taktiež tam bolo uvedené, že keby vodič išiel rýchlosťou 70 km/h, k nehode by pravdepodobne nedošlo. Pripadá mi, že som nesprávne odhadla rýchlosť prichádzajúceho auta. Je správne, že som jediná obvinená a vodičovi nie je pripísaná žiadna spoluvina? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Trestné stíhanie po dopravnej nehode §157

Dobrý deň

o trestnom stíhaní rozhodujú orgány činné v trestnom konaní (Polícia/Prokuratúra), teda podľa výsledkov vyšetrovania sa rozhoduje o obvinení konkrétnej osoby. V danom prípade ste Vy obvinená a druhý účastník nehody poškodený. Výsledky znaleckého dokazovania, miera zavinenia a ostatných okolností, by sa mali premietnuť v rozhodnutí súdu, teda pokiaľ poškodený napr. porušil predpisy a čiastočne zavinil nehodu, toto by mal súd vo svojom rozsudku zohľadniť.

 

Predmetom každého vyšetrovania je vypracovanie znaleckého posudku, podľa toho ktorého sa určí aj zodpovedná osoba za nehodu. Pri týchto skutkoch sa skúma aj to či ste porušili svoju povinnosť. V tomto prípade to bolo nedanie prednosti v jazde.

 

Poškodený vodič však porušil viacero predpisov a musí sa skúmať aj to, či by utrpel túto škodu, ak by neporušil predpisy.

Trápi vás "Trestné stíhanie po dopravnej nehode §157" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trestné stíhanie po dopravnej nehode §157" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.