Máte
otázku?

Technická jednota listiny a osvedčenie podpisu ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Technická jednota listiny a osvedčenie podpisu ?

Veľmi pekne ďakujem za promptnú a odbornú odpoveď, ktorá dokonca prekonala moje očakávania. Mám ešte jednu doplňujúcu otázku: čo v prípade, keď by pracovník obce overil podpis na dokumente (ako napríklad nájomnej alebo kúpno-predajnej zmluve či inom dokumente), ktorý sa skladá z viacerých listov zviazaných šnúrou a prelepených nálepkami? Ak by tieto nálepky opečiatkoval, bolo by to v rozpore s nejakým predpisom? Pracovníčka obecného úradu mi totiž odmietla opečiatkovať nálepky s odôvodnením, že tak boli vyškolení na školení. Podľa tohto školenia nemôžu a nesmú pečiatkovať nálepky, ktorými sú prelepené šnúry, pretože obec nemôže ručiť za obsah dokumentu (napríklad zmluvy atď.). Podľa môjho názoru však ani notár neskúma a neručí za pravdivosť a správnosť obsahu takéhoto dokumentu. Mýlim sa? Ak by opečiatkovanie nálepiek nebolo v rozpore s žiadnym právnym predpisom, veľmi by to pomohlo občanom, pretože by takéto dokumenty nemuseli nechávať potvrdzovať u notárov. Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Technická jednota listiny a osvedčenie podpisu ?

Dobrý deň,

ďakujeme Vám za doplnenie  Vašej otázky.

         Naša odpoveď na Vašu doplňujúcu otázku bude trochu obšírnejšia, ale chceme dospieť k záveru, ktorý bude logicky vyplývať z celého textu odpovede.

 

 

I. OSVEDČOVANIE PODPISU OBCOU

         Základným právnym predpisom je zák. č.  599/2001 Z. z. o osvedčovaní listín a podpisov na listinách okresnými úradmi a obcami "obec osvedčuje zhodu odpisu alebo kópie listiny s predloženou listinou alebo pravosť podpisu na listine osvedčovacou doložkou, odtlačkom okrúhlej úradnej pečiatky obce s erbom obce a podpisom starostu obce alebo osoby, ktorá osvedčenie vykonala."

        Podľa ust. § 7 odst. 3 cit. zákona "osvedčovacia doložka osvedčenia pravosti podpisu na listine obsahuje

a) meno a priezvisko fyzickej osoby, ktorej podpis bol osvedčený,

b) rodné číslo fyzickej osoby, ktorej podpis bol osvedčený,

c) adresu trvalého pobytu fyzickej osoby, ktorej podpis bol osvedčený,

d) údaj, že podpis na listine urobila alebo uznala za svoj vlastný fyzická osoba, ktorej podpis bol osvedčený,

e) poradové číslo, pod ktorým je osvedčenie zapísané v osvedčovacej knihe,

f) údaj, akým spôsobom bola preukázaná totožnosť fyzickej osoby, ktorej podpis bol osvedčený (druh a číslo preukazu totožnosti, adresa pobytu v čase osvedčovania,

g) miesto a dátum osvedčenia, a ak je to potrebné, aj hodinu, kedy bola listina predložená."

 

       Ďalšie podmienky pri osvedčení podpisu obcou zákon nestanovuje, teda nestanovuje povinnosť obce listiny aj zviazať ak sa osvedčuje iba podpis na listine.

 

       Na rozdiel od osvedčovania podpisu "pri osvedčovaní odpisu listiny alebo jej kópie   ak túto  tvorí dva listy a viac listov, sú spojené šnúrou, ktorej voľné konce sa prekryjú nálepkou s odtlačkom okrúhlej úradnej pečiatky obce s erbom obce a podpisom starostu obce alebo osoby, ktorá osvedčenie vykonala."

 

Čiastkový  záver

Pri osvedčení podpisu obec nezodpovedá za obsah zmluvy. Pokiaľ ste mal zmluvy zviazané trikolórovou stužkou obec nie je povinná tieto ešte označiť pečiatkou obce.   Poznamenávame, že samotná osvedčovacia kniha musí byť vedená  a údaje v nej uvedené tak, aby tieto nepotrebovali ďalšie doplňujúce a vysvetľujúce detaily, teda má byť uvedené aká listina sa podpisuje.

 

 

 

II. OSVEDČENIE PODPISU  NOTÁROM

         Na rozdiel od obce  notár  aj pri osvedčovaní podpisu /tzv. legalizácia/, ako  aj pri  osvedčovaní listiny alebo jej kópie /tzv.  vidimácia/  v zmysle ust. §§ 57 a nasl. a § 44 odst. 3  zák. č. 323/1992 Zb.z. o notároch a notárskej činnosti postupuje nasledovne  : 

"Ak notársku listinu tvorí niekoľko listov alebo hárkov, musia byť zošité šnúrou, ktorej voľné konce sa prekryjú nálepkou opatrenou odtlačkom úradnej pečiatky. Tým istým spôsobom sa spoja s listinou všetky jej prílohy."

 

          Notár legalizáciou neosvedčuje pravdivosť skutočností uvádzaných v listine.  Rovnako aj pri vidimácii notár vykonaním úkonu neosvedčuje pravdivosť skutočností uvádzaných v listine.

 

Čiastkový záver :  

Výhodou osvedčenia podpisu na listine pred notárom  je skutočnosť, že vykonanie legalizácie  je možné  overiť  na webovom sídle komory či k legalizácii skutočne aj došlo, ako aj to, že podpis listiny, na ktorej sa vykonala lagalizácia je možné zistiť aj v budúcnosti cez  Notársky centrálny register overených podpisov. Zviazanie listín  je nespornou výhodou.

 

 

 

III. JUDIKATÚRA 

           V otázke sa pýtate prečo obec  pri osvedčovaní podpisu na listine, ak túto tvorí viacej listov, nemôže sama zabezpečiť to, aby listiny boli zviazané a  opečiatkované obcou, že by to pomohlo občanom, aby  len kvôli tomutu  -  zviazaniu listiny pri osvedčovaní podpisu na listine nemuseli  ísť  za notárom a  tento by zmluvy aj zviazal.  

 

          Uvádzame, že sa jedná o tzv. technickú jednotu listiny.

          Problematika tzv. technickej jednoty listín je predmetom viacerých súdnych rozhodnutí, ktoré, ako vyplýva z ich obsahu, boli časom názorovo prekonané  a súdna prax sa zjednotila /nemôžeme hodnotiť všetky súdne rozhodnutia, čo nie je ani  účelom tohto  článku/.

Príkladmo uvádzame :

 

ROK  2008 :

NS SR 2 Cdo 250/2007 z 16.10.2008 /pozn. : súd vyhlásil zmluvu za neplatnú pre tzv. technickú nejednotnosť/ : Dovolací súd zároveň dodáva, že pre jednotu  listiny, t.j. kúpnej zmluvy z 10.6.1998 sa vyžaduje taký spôsob pevného spojenia formou tzv. zošitia jej jednotlivých listov (hárkov). Ide o obdobný spôsob zviazania, aký využíva notár pri svojej činnosti, keď spája dokopy jednotlivé listiny a dodatky (§ 44 ods. 3 zákona č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti , príp. znalec pri podávaní znaleckého posudku (§ 17 ods. 2 zákona č. 382/2004 Z.z. o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch). Požiadavku technickej jednoty viacerých listín zmluvy nemôže preto splniť taký prejav vôle účastníkov zmluvy, hoci aj výslovne v zmluve vyjadrený a rešpektujúci ustanovenie § 46 ods. 2 Obč. zákonníka, avšak bez patričného pevného spojenia zošitím jednotlivých listín (hárkov) napr. len kovovou sponou, tak ako tomu bolo v danom prípade."

 

ROK 2010 :
NS SR  sp. zn. 3 Sžo 64/2010 : Existencia prípadných nedostatkov v technickej jednote listiny je však zákonným dôvodom na prerušenie katastrálneho konania podľa § 31a písm. c/ katastrálneho zákona, za účelom vyzvania účastníka správneho konania na odstránenie vád návrhu na vklad.

 

ROK  2015 :

ÚS SR I. ÚS 220/201516 z 13.5.2015 :  Na základe uvedeného možno zhrnúť, že nesplnenie tzv. technickej jednoty zmluvy o prevode nehnuteľnosti (pevné spojenie jednotlivých listov formou zošitia šnúrou) v prípade, ak zmluva má viac ako jeden list, nemá za následok neplatnosť právneho úkonu v zmysle § 40 ods. 1 OZ v spojení s § 46 ods. 2 OZ. Zmluva o prevode vlastníctva nehnuteľnosti, ktorá je predmetom tohto konania spĺňa podľa názoru súdu náležitosti podľa § 46 ods. 2 OZ. Skladá sa z dvoch listov, ktoré sú očíslované, sú spojené kovovou spinkou v ľavom hornom rohu, spoj je opatrený okrúhlou pečiatkou obce.  Správa katastra  pre hl. mesto SR Bratislavu povolila vklad kúpnej zmluvy . 

 

Stanovisko správy katastra z KB č. 2/2015 /výber z odpovede -  zmluvy boli iba kancelársky spojené/ :

Katastrálny odbor nie je povinný v rámci skúmania, či bol právny úkon vykonaný v príslušnej forme, vyžadovať zošitie zmluvy spôsobom, ktorý napr. upravuje notársky poriadok. Takýto postup neupravuje Obč. zák. upravujúci formálne náležitosti zmluvy o prevode nehnuteľností, ani katastrálny zákon, z tohto dôvodu, nie je potrebné konanie prerušovať. Nesplnenie tzv. technickej jednoty zmluvy o prevode nehnuteľnosti (pevné spojenie jednotlivých listov formou zošitia šnúrou) v prípade, ak zmluva má viac ako jeden list, nemá za následok neplatnosť právneho úkonu v zmysle § 40 ods. 1 Občianskeho zákonníka v spojení s § 46 ods. 2. Požiadavke technickej jednoty zmluvy vyhovuje akékoľvek technické spojenie všetkých listov zmluvy. Obč. zák. v ust. § 46 ods. 2 upravuje u zmluvy o prevode nehnuteľnosti ako ďalšiu náležitosť písomnej formy, že písomné prejavy účastníkov takejto zmluvy, včítane ich podpisov, musia byť na tej istej listine. Žiadnu osobitnú pojmovú náležitosť v prípade, že takúto zmluvu tvorí viac ako jeden list, neurčuje. Nevyžaduje pevné spojenie jednotlivých listov a neurčuje ani konkrétny spôsob, ako majú byť jednotlivé listy spojené, aby zodpovedali požiadavke uvedenej v citovanom zákonnom ustanovení."

 

Čiastkový záver : 
Tieto rozhodnutia riešia otázku technickej jednoty zmlúv.  Z hľadiska právnej istoty podľa nášho názoru je dôležité  zmluvy písať tak, aby nemohlo dôjsť k zámene  jednotlivých listov po jej podpísaní účastníkmi a  aby príslušná zmluva už  pred podpísaním listina tvorila technickú jednotu /zviazanie/ jednej listiny a až následne  boli  podpisy účastníkov na nej osvedčené, čo podľa nášho názoru plne zodpovedá ust. §  46 odst. 2  Obč. zákonníka.

 

 

 

V. ZÁVER 

         Niektoré obce  v zmysle ust. § 4  zák. č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení schválili  VZN  o poplatkoch vyberaných obcou za úkony vykonané v prospech občanov, kde okrem iných je aj  admin. poplatok  označený ako  "zviazanie zmlúv pri osvedčení podpisu", "osvedčenie podpisu so zvýšenou náročnosťou"  s poplatkami od 0,50 € do 2,- €.    

          Poznamenávame opätovne, že obec v tomto prípade nezodpovedá za obsahovú stránku  listiny.

 

          Máme za to, že Vami naznačený problém  tzv. technickej jednoty listiny, ak túto tvorí viac listov  pri osvedčovaní podpisov je možné riešiť  stanovením adm. poplatku za zviazanie listín pri osvedčovaní podpisu a to odkazom na ust. zákona o obecnom zriadení § 4  a ust. zákona o cenách, všetko schválené obecným zastupiteľstvom. 

          Stanovisko Ministerstva vnútra SR sa nám nepodarilo nájsť pokiaľ sa jedná o obce, ktoré takýto poplatok za zviazanie listín vyberajú aj pri osvedčovaní podpisov.

 

       Poznámka na záver : Aj účastníci právneho vzťahu zo zmluvy môžu zabezpečiť tzv. technickú jednotu listiny, ktorá okolnosť a spôsob jej vykonania sa uvedú v samotnej zmluve dostačujúcim spôsobom tak,  aby tento nepripúšťal iný výklad.

 

          Dúfame, že sme Vám pomohli.

Trápi vás "Technická jednota listiny a osvedčenie podpisu ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Technická jednota listiny a osvedčenie podpisu ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.