Máte
otázku?

Spísanie mimosúdnej dohody


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Spísanie mimosúdnej dohody

Dobrý deň, mala by som otázku. Chcela by som spísať mimosúdnu dohodu, ale neviem, čo je k tomu potrebné. Stačia len dve osoby - ja a ten druhý a dohodnúť sa, alebo je potrebné niečo špeciálne? Tiež by som sa chcela spýtať ohľadne darovacej zmluvy. Ako mám v tomto prípade postupovať, ak chcem všetok majetok prepísať na niekoho iného? Vopred veľmi pekne ďakujem. 

Odpoveď: Spísanie mimosúdnej dohody

Dobrý deň, spísanie mimosúdnej dohody si môžete urobiť sama alebo poveriť tým advokáta. Mimosúdna dohoda je všeobecný pojem a vzhľadom na to, že ste k svojej prvej otázky neuviedli žiadne podrobnosti, môžeme Vám poradiť len všeobecne. V dohode je potrebné uviesť účastníkov, ktorí budú zúčastnený na dohode. Taktiež je potrebné uviesť o čom ste sa dohodli. Dohoda nesmie byť v rozpore so zákonom a musí byť formulovaná tak, aby ju bolo možné v budúcnosti využiť.

Pokiaľ ide o druhú otázku, ak chcete darovať všetok majetok tretej osobe, musíte spísať darovaciu zmluvu. Ak je predmetom darovania nehnuteľnosť, potom musí byť zmluva písomná a musí obsahovať zákonné náležitosti. V tomto prípade je vhodné kontaktovať advokáta.

Trápi vás "Spísanie mimosúdnej dohody" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spísanie mimosúdnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa spýtala na mimosúdnu dohodu. Dňa xx mi došlo k úrazu - bol som napadnutý inou osobou, ktorú som následne udal na políciu. Tento páchateľ sa k činu priznal a vyšetrovanie prebiehalo aj za asistencie znalca. Z polície som nedávno dostal telefonát s informáciou, že úraz bol posúdený znalcom. Stanovil odškodné vo výške 450 eur plus náhradu škody na okuliaroch vo výške 100 eur. Z polície mi tiež oznámili, že páchateľ je ochotný uhradiť spôsobené škody a že by som ho mal kontaktovať a dohodnúť úhradu. Ešte som ho nevolal, pretože mi ešte neprišli dokumenty od polície týkajúce sa posudku, a preto odkladám telefonát. Môjou otázkou je, ak by páchateľ súhlasil s mojou požiadavkou o úhrade, je v tomto procese potrebný nejaký dokument alebo právnická osoba, alebo stačí mu, povedzme, poskytnúť číslo účtu a touto cestou to vyriešiť.

Odpoveď: Spísanie mimosúdnej dohody

(odpoveď odoslaná: 26.11.2021)

Dobrý deň,
určite je dobre mať aspoň krátku písomnú dohodu. Keď si ju však pripravíte, určite tam nedávajte vetu o tom, že týmto sú považované všetky záväzky súvislosti so škodou za vybavené, pretože v budúcnosti vám môžu vzniknúť aj iné nároky, ktoré momentálne ešte nie sú zrejmé. Ak vám zaplatí za konkrétnu škodu tak tam napíšte len to, za akú škodu a koľko vám má zaplatiť. Dohodu si nemusíte posielať poštou, stačí, že ju pripravíte, pošlete mu ju mailom, on ju podpíše a naskenuje a pošle vám emailom, následne Vy ju tiež podpíšete naskenujete a pošlete je mailom. Neposielajte mu ju podpísanú mailom, kým vám ju on nepošle podpísanú.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Spísanie mimosúdnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň. Mám otázku týkajúcu sa postupu pri žiadosti o odškodné. Na úrade práce sa mi prihodil úraz - narazila som do automatických dverí a následne som utrpela fraktúru nosa. Niekoľko týždňov som bola mimo spoločenského diania a samozrejme, zdravotne som bola tiež ovplyvnená.

Odpoveď: Spísanie mimosúdnej dohody

(odpoveď odoslaná: 10.04.2019)

Dobrý deň prajem,

mali prosím predmetné dvere nejakú poruchu? Pretože v prípade, ak dvere štandardne fungovali a k úrazu došlo nedopatrením, či nepozornosťou, potom žiaľ pravdepodobne nebudú splnené predpoklady na uplatnenie nároku na náhradu škody. Podľa § 415 Občianskeho zákonníka Každý je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí. Podľa § 441 Občianskeho zákonníka Ak bola škoda spôsobená aj zavinením poškodeného, znáša škodu pomerne; ak bola škoda spôsobená výlučne jeho zavinením, znáša ju sám.


Podotázka: Spísanie mimosúdnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň. Pred 20 rokmi sme so sestrou zdedili byt, v ktorom som vlastníkom 3/4 a ona 1/4. Už 18 rokov v ňom sestra nebýva a nemá tam ani trvalý pobyt. Na liste vlastníctva má štyroch exekútorov. Rád by som sa Vás opýtal, či záväzky ostávajú na byte aj po spísaní darovacej zmluvy. Ďakujem.

Odpoveď: Spísanie mimosúdnej dohody

(odpoveď odoslaná: 21.05.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme odpoveď :

1./ Spísanie darovacej zmluvy ohľadom Vášho podielu a exekúcia na podiel sú dve rozdielne veci. Teda ak by ste spísali darovaciu zmluvu na na svoj podiel exekúcia na podiel Vašej sestry zostane na LV zapísaná naďalej. Pripomíname, že v prípade, že spíše darovaciu zmluvu ste povinná v zmysle ust. Obč. zákonníka obdarovaného upozorniť na predmetnú okolnosť exekúcie.

 

2./ Podľa ust. Exekučného poriadku pokiaľ si však sestra nebude plniť svoje záväzky, exekútor pristúpi k predaju jej podielu na tejto nehnuteľnosti. Exekúcia spoluvlastníckeho podielu teda je možná.

Podľa § 166 Exekučného poriadku platí : 

"(1) Na exekúciu predajom spoluvlastníckeho podielu na hnuteľnej veci alebo na nehnuteľnosti sa použijú ustanovenia o exekúcii predajom hnuteľných vecí a nehnuteľností. O vykonaní exekúcie upovedomí exekútor ostatných spoluvlastníkov.
(2) Spoluvlastník hnuteľnej veci alebo nehnuteľnej veci, ktorá je v podielovom spoluvlastníctve, môže zabrániť predaju veci, ak najneskôr do začiatku dražby zloží u exekútora v hotovosti alebo šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť. Ak jeden zo spoluvlastníkov zloží túto sumu na účet exekútora, považuje sa za vydražiteľa podielu; ak uvedenú sumu zloží na účet exekútora viac spoluvlastníkov, zužuje sa okruh dražiteľov podielu iba na spoluvlastníkov. Ďalej exekútor postupuje podľa ustanovení o dražbe.
(3) Nadobudnutie spoluvlastníckeho podielu podlieha schváleniu súdom."

 

Teda odkúpením podielu Vašej sestry zabránite tomu, aby do vlastníckych vzťahov vstúpila cudzia osoba.

©

 


Trápi vás "Spísanie mimosúdnej dohody" a chcete pomôcť?

Podotázka: Spísanie mimosúdnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebujem napísať žiadosť, konkrétne návrh na mimosúdnu dohodu, po nevydarenej rekonštrukcii. Viem, že zhotoviteľ má nárok na primeranú náhradu za vykonané práce a objednávateľ má nárok na náhradu za vzniknuté škody. Chcem vedieť, aké náležitosti musí takýto dokument obsahovať, resp. ako ho správne formulovať. Ďakujem.

Odpoveď: Spísanie mimosúdnej dohody

(odpoveď odoslaná: 27.12.2016)

Dobrý deň, zhotoviteľ má nárok na zaplatenie sumy, ktorá pripadá na vykonané práce až do odstúpenia od zmluvy, tak ako ste sám vo svojej otázke uviedli. Vzhľadom na to, že Vám spôsobil aj určitú škodu, najlepšie pre Vás bude, ak sa dohodnete na ukončení zmluvy o dielo a zároveň vyporiadate spor vzniknutý z náhrady škody. Odporúčam Vám spísať dohodu o urovnaní, v ktorom bude dostatočne špecifikované dielo, ktoré vykonával zhotoviteľ, miesto výkonu a tiež spôsobená škoda. Rovnako je potrebné uviesť jeho nárok na odmenu za doteraz vykonané práce a výšku Vášho nároku na náhradu škody. Následne v dohode uveďte, že ste sa dohodli, že si tieto nároky započítavate a zvyšok (ak zostane) si nebude oprávnená strana uplatňovať. Ide o tzv. nepomenovanú dohodu. Na internete síce nájdete niekoľko vzorov, ale takéto dohody je potrebné pre každý prípad upraviť a špecifikovať individuálne.


Podotázka: Spísanie mimosúdnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň, mal by som záujem o spísanie mimosúdnej dohody. Chcel by som sa spýtať, koľko takéto tlačivo stojí a či by som mohol prísť priamo za vami. Ďakujem.

Odpoveď: Spísanie mimosúdnej dohody

(odpoveď odoslaná: 22.09.2015)

Dobrý deň, cena za spísanie mimosúdnej dohody závisí od toho o akú vec ide. Podmienku samozrejme je, aby protistrana s dohodou súhlasila. Kontaktujte nás mailom, pozrieme sa o akú vec ide a dohodneme si stretnutie.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spísanie mimosúdnej dohody" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.