POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozvod a kolízny opatrovník


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod,

Otázka: Rozvod a kolízny opatrovník

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na funkciu kolízneho opatrovníka v procese rozvodu. Už dlhší čas sa s manželkou nerozumieme, ba dokonca už ani nespolu nežijeme. Preto som sa rozhodol podať návrh na rozvod manželstva. Máme spolu jedno maloleté dieťa, o ktorého by som sa rád postaral, keďže sa mám dojem, že manželka oňho už veľmi nejaví záujem. Po podaní návrhu na rozvod mi zo súdu prišlo oznámenie, že nášmu synovi bol ustanovený opatrovník. Je to možné? Ja som o ustanovenie opatrovníka nepožiadal. Čo to znamená a je to bežné?

Odpoveď: Rozvod a kolízny opatrovník

Dobrý deň,

pokiaľ ide o rozvode a kolízneho opatrovníka, súd ustanovuje opatrovníka deťom v konaní o rozvod z dôvodu, že nastáva kolízia záujmov medzi dieťaťom a rodičmi. Kolízny opatrovník je však ustanovený súdom iba na obdobie konania na súde o rozvod manželstva. Neznamená to, že dieťa je mu zverené alebo že ho bude zastupovať v iných veciach. Je to výlučne na súdne účely a oprávnenia kolízneho opatrovníka sa týkajú iba rozvodového konania. 

 

V praxi to vyzerá tak, že keď budete mať rozvod, tak kolízny opatrovník bude tiež zavolaný na Váš rozvod a bude sedieť v pojednávacej miestnosti (obyčajne tam kde sedí verejnosť). Súd sa ho bude pýtať na to, aký má názor na zverenie dieťaťa do starostlivosti jedného z rodičov resp. striedavej starostlivosti, ďalej na výšku výživného, úpravu styku, atď. Vyjadreni kolízneho opatrovníka nie je pre sú záväzné. 

 

Účelom kolízneho opatrovníka v rozvode je zastupovanie záujmov dieťaťa, aby sa rodičia nedohodli na niečom, čo nie je v záujme dieťaťa. V rozvode za kolízneho opatrovníka je stanovený zamestnanec Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. 

 

Nižšie uvádzam judikát, ktorý sa na toto vzťahuje:

 

R IV/1966

Vzhľadom na to, že zákonné zastupovanie maloletých detí rodičmi v konaní o rozvod neprichádza do úvahy, lebo by mohlo dôjsť k stretu záujmov medzi rodičmi a deťmi, maloletým deťom musí byť ustanovený opatrovník (§ 37 ods. 2 a 3 ZR; teraz je to § 35 Zákona o rodine).

Trápi vás "Rozvod a kolízny opatrovník" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod a kolízny opatrovník (Rozvod)

Dobrý deň, Manželka podala žiadosť o rozvod, s ktorým súhlasím. Avšak uviedla, že chce našu 8-ročnú dcéru do svojej opatery a s týmto rozhodnutím nesúhlasím. Požadujem buď striedavú starostlivosť, alebo opateru na mojej strane. Zaujíma ma, aký je postup v takomto prípade. Moho podať námietku ešte predtým, ako prídem na súd, alebo by som to mal oznámiť až na súde? Obávam sa, že ak sa vyjadrím až na súde, bude už neskoro.

Odpoveď: Rozvod a kolízny opatrovník

(odpoveď odoslaná: 05.07.2021)

Dobrý deň,
na súde nemusí byť neskoro. Súd Vás na pojednávaní vypočuje nielen k rozvodu manželstva, ale aj úprave výkonu rodičovských práv a povinností na čas po rozvode. Je však vhodnejšie to spraviť písomne, aby bolo Vaše vyjadrenie v celku zahrnuté a obsiahnuté v súdnom spise písomne. Hoci by ste sa ústne vyjadrili na pojednávaní, do zápisnice o pojednávaní sa zapisuje podstatný obsah prednesu a mnohé detaily Vášho prípadu by sa tam nemuseli dostať. Ak by sa vec ocitla na odvolacom súde, málokedy počúvajú nahrávky z pojednávania, vychádzajú väčšinou z obsahu spisu, ktorý tvoria písomné podania.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod a kolízny opatrovník (Rozvod)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal na logický a právny význam kontroly kolízneho opatrovníka. K tejto otázke ma vedie situácia, keď navrhovateľka podala žiadosť o rozvod 25. januára 2017 a samotný rozvod sa konal 23. marca 2017. Kolízna opatrovníčka, ktorá bola ustanovená, v tomto období však nepodnikla žiadne kroky. Dostavila sa až na samotné súdne pojednávanie, kde nepredložila žiadne výsledky šetrenia týkajúceho sa detí, ktoré mala zastupovať. Pokúsila sa vykonať kontrolnú činnosť až dnes, teda 16. januára 2018, po mojom odvolaní sa proti rozhodnutiu okresného súdu v zákonnej lehote ku krajskému súdu. Na tento proces som čakal osem mesiacov. Krajský súd následne zrušil rozhodnutie okresného súdu a nariadil nové pojednávanie ohľadom úpravy styku s maloletými deťmi. Moja otázka teda znie: Konala v tomto období kolízna opatrovníčka v súlade so zákonom?

Odpoveď: Rozvod a kolízny opatrovník

(odpoveď odoslaná: 22.02.2018)

 Dobrý večer, 

na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

Pokiaľ zamestnankyňa úradu nevykonala žiadne zisťovanie pre súdne konanie, potom jej postup nebol správny.

Len uvádzame niektoré z povinností kolízneho opatrovníka podľa § 20 a nasl. zákona č. 305/2005 Z.z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele :

"Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately pri výkone funkcie kolízneho opatrovníka dieťaťa zisťuje rodinné pomery, bytové pomery a sociálne pomery dieťaťa na účely výkonu funkcie kolízneho opatrovníka dieťaťa. Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately pri zisťovaní pomerov podľa prvej vety na účely výkonu funkcie kolízneho opatrovníka dieťaťa vo veciach úpravy rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu podľa osobitného predpisu zisťuje informácie o spôsobilosti obidvoch rodičov osobne vychovávať dieťa, záujem obidvoch rodičov o osobnú starostlivosť o dieťa, názory obidvoch rodičov na zaistenie potrieb dieťaťa v prípade osobnej starostlivosti o dieťa obidvomi rodičmi, a to aj vtedy, keď len jeden rodič prejaví záujem o osobnú starostlivosť o dieťa obidvomi rodičmi, a posudzuje možnosti osobnej starostlivosti o dieťa obidvomi rodičmi s prihliadnutím na záujmy dieťaťa, na zaistenie potrieb dieťaťa a na názor dieťaťa."

 

Treba uviesť, že podľa Civil. mimosporového poriadku "ak je účastníkom maloletý, ktorý je schopný vyjadriť samostatne svoj názor, súd na jeho názor prihliadne. Názor maloletého zisťuje súd spôsobom zodpovedajúcim jeho veku a vyspelosti. Podľa povahy veci zisťuje súd názor maloletého bez prítomnosti iných osôb."

 

Pritom platí, že na zisťovanie názoru dieťaťa v súdnom konaní nie je potrebný súhlas rodiča alebo inej osoby, ktorá sa osobne stará o dieťa, a názor možno zisťovať aj bez prítomnosti týchto osôb. O tom, že sa bude zisťovať názor dieťaťa, musí byť však rodič alebo iná osoba, ktorá sa osobne stará o dieťa, informovaný.

Do zákona môžete nazrieť na stránke slov-lex.sk, kde bližšie resp. ďalšie oprávnenia kolízneho opatrovníka nájdete v ust. § 93b/ citovaného zákona - https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2005/305/20180101#paragraf-93b.odsek-1.pismeno-a.

 

Dúfame, že naša právna rada Vám pomôže.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod a kolízny opatrovník" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.