Máte
otázku?

Rozdelenie pozemku, spochybnenie ROEP, duplicita ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Rozdelenie pozemku, spochybnenie ROEP, duplicita ?

Dobrý deň, prosím o radu. K záležitosti: existoval jeden pozemok s evidenčným číslom (EKN) v pozemkovej knihe o výmere 3000 m2, v spoluvlastníctve. Jeden zo spoluvlastníkov oddelil svoj podiel a pričlenil ho k inému pozemku. Vytvorila sa tak nová parcela s číslom katastra (CKN) a listom vlastníctva. Stalo sa to rozsudkom o určení vlastníckych práv k nehnuteľnostiam. Súd určil spoluvlastníka za výlučného vlastníka a určil celkovú výmeru novej parcely CKN. Rozsudok však neobsahuje čísla parciel, z ktorých nová parcela vznikla, ani výmeru, o ktorú by mal byť pozemok EKN zmenšený. Kataster zaevidoval novú parcelu CKN na list vlastníctva bez geometrického plánu, zapisuje čísla bez výmer, z ktorých pozemky vznikli a zmenšil pozemok EKN z 3000 m2 na 2000 m2. Register obchodných, ekonomických a profesionálnych podnikateľov (ROEP) vytvoril list vlastníctva na pozemok EKN s výmerou 2000 m2 a na tento list vlastníctva aj výlučného vlastníka ako spoluvlastníka. Výsledkom je, že výlučný vlastník má vlastnícke právo k podielom pričleneným k novej parcele CKN, aj spoluvlastnícke právo k pozemku EKN, zmenšenému o jeho podiely. Nie je toto duplicita? Je možné nejakým spôsobom spochybniť ROEP? Ako sa nazýva stav, keď je na list vlastníctva zapísaný vlastník, jeho právny predseda, pričom v PKV je zapísané, že podiely predchodcu prešli dedičským konaním? Prepáčte, že som položil niekoľko otázok naraz, ale úradníci mi nevedeli poskytnúť zmysluplnú odpoveď. Budem veľmi vďačný za vašu odpoveď. Ďakujem.

Odpoveď: Rozdelenie pozemku, spochybnenie ROEP, duplicita ?

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku rozdeľujeme do častí :

1./ Spochybnenie ROEP : Žaloba podľa ust. Civilného sporového poriadku  §  137 :  Žalobou možno požadovať, aby sa rozhodlo najmä  /okrem iných /  či tu právo je alebo nie je, ak je na tom naliehavý právny záujem; naliehavý právny záujem nie je potrebné preukazovať, ak vyplýva z osobitného predpisu.

2./ Zápisy v pozemkovej knihe  sa už nevykonávajú od r. 1964.

3./ Zápis terajšieho aj predchádzajúceho/-cich/  vlastníkov nehnuteľnosti  v LV : Nejedná sa o dvojitý zápis, ale máte zrejme k dispozícii kópiu originálu listu vlastníctva, ktorá obsahuje  aj všetky predchádzajúce zmeny v liste vlastníctva, t.j. aj predchádzajúcich vlastníkov.

4./ Nevieme, či v uvedenej veci bola robená tzv. identifikácia /popisná a grafická časť/, ale táto by dala podľa nás dala odpoveď na presné určenie rozmiestnenie pozemkov, ich presnú polohu v teréne a porovnanie doterajšieho a súčasného stavu, vrátane uvedenia čísiel všetkých parciel a ich vlastníkov.

5./ Rozsudok súdu : Zrejme ste nebol účastníkom konania. Mohol by ste podať podnet na generálnu prokuratúru podľa ust. §  458 Civilného sporového poriadku :  Proti právoplatnému rozhodnutiu súdu je prípustné dovolanie generálneho prokurátora, ak to vyžaduje ochrana práv a túto ochranu nemožno v čase podania dovolania generálneho prokurátora dosiahnuť inými právnymi prostriedkami.

 

Trápi vás "Rozdelenie pozemku, spochybnenie ROEP, duplicita ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie pozemku, spochybnenie ROEP, duplicita ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.