Máte
otázku?

Práca na živnosť a neplatené voľno


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Práca na živnosť a neplatené voľno

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Som zamestnaná na dobu neurčitú a po materskej dovolenke sa mám vrátiť späť do práce. Našla som si však inú prácu, tentokrát na živnosť. Zaujímalo by ma, či môžem svojho zamestnávateľa požiadať o neplatené voľno (aby som neprišla o miesto, keby náhodou s tou živnosťou nevyšlo), a či by som počas neplateného voľna mohla pracovať na živnosť. Výpoveď by som chcela dať až keď uvidím, že práca na živnosť dobre funguje. Na aký dlhý čas môžem byť na neplatenom voľne a musí môj zamestnávateľ vedieť o práci na živnosť? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď. Príjemný deň.

Odpoveď: Práca na živnosť a neplatené voľno

Dobrý deň, to, či Vám zamestnávateľ umožní neplatené voľno, závisí od dohody s ním. Ak by s tým nesúhlasil a Vy by ste potom neprišli do práce, je to dôvod na skončenie pracovného pomeru.

Zamestnávateľ nemusí vedieť o vašej novej práci, avšak ak to bude zasahovať do súčasnej práce, nemusí to tolerovať.

Trápi vás "Práca na živnosť a neplatené voľno" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Práca na živnosť a neplatené voľno (Pracovné právo)

Dobrý deň, otvoril som si živnosť a pracujem pod jedným pánom, ktorý ma vzal k sebe. Ústne mi povedal hodinovú sadzbu a prácu na úkol, no neexistuje žiadna zmluva ani podmienky. Chcem sa opýtať, či môže mi udeliť pokutu za neprítomnosť v práci, keďže som o nej neinformoval. Je to v poriadku? Môže mi bez zmluvy a bez podmienok udeliť pokutu? Ďakujem.

Odpoveď: Práca na živnosť a neplatené voľno

(odpoveď odoslaná: 17.05.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že vzhľadom na okolnosť, že ste živnostníkom a prácu aj vykonávate ako živnostník bez zmluvy, právne vzťahy medzi Vami sa riadia ustanoveniami Obchodného zákonníka /§ 1 ods. 2/ s podporným použitím ustanovení Obč. zákonníka.

Podľa ust. v 544 ods. 2 Občianskeho zákonníka pre zmluvnú pokutu platí, že musí byť dojednaná v písomnej forme :

"Zmluvnú pokutu možno dojednať len písomne a v dojednaní musí byť určená výška pokuty alebo určený spôsob jej určenia."

 

Vzhľadom na okolnosť, že ste si nedohodli zmluvnú pokutu písomne, nemôže Vám byť ani uložená.

Vo veci odporúčam hľadať uplatnenie na inom mieste na základe riadnej zmluvy, resp. objednávky a jej písomnom potvrdení.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Práca na živnosť a neplatené voľno (Pracovné právo)

Dobrý deň. Môže občan Slovenskej republiky pracovať u jedného zamestnávateľa ako živnostník a zároveň aj ako zamestnanec? Ak áno, za akých podmienok?

Odpoveď: Práca na živnosť a neplatené voľno

(odpoveď odoslaná: 10.08.2018)

Dobrý deň,

pri odpovedi na Vašu otázku je potrebné vychádzať z definície závislej práce a porovnať ju z definíciou podnikania (živnosti) podľa živnostenského zákona. Podľa ustanovenia § 1 ods. 2 a 3 Zákonníka práce 

Závislá práca je práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom. Závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo výnimočne za podmienok ustanovených v tomto zákone aj v inom pracovnoprávnom vzťahu. Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo v zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu podľa osobitných predpisov.

Podľa § 2 živnostenského zákona Živnosťou je sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku alebo za účelom dosiahnutia merateľného pozitívneho sociálneho vplyvu, ak ide o hospodársku činnosť registrovaného sociálneho podniku podľa osobitného predpisu, a za podmienok ustanovených týmto zákonom.

Ak budú činnosti, ktoré vykonávate pre zamestnávateľa spĺňať charakteristiku závislej práce, potom ich nemôžete robiť v rámci živnosti (formálne). Mohli by ste sa totiž dopustiť nelegálnej práce a inšpektorát práce by Vás aj zamestnávateľa mohol sankcionovať pokutou. Ak budete danú činnosť, alebo činnosti vykonávať skutočne vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť a vo Vami určenom čase (nebude Vám ho určovať zamestnávateľ), potom by sa jednalo o živnosť a mohli by ste túto činnosť legálne vykonávať ako živnostník.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Práca na živnosť a neplatené voľno" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.