Máte
otázku?

Sťažnosť na posudkovú lekárku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Žilina

Otázka: Sťažnosť na posudkovú lekárku

Mám dieťa so zdravotnými ťažkosťami a tento týždeň sme absolvovali už druhú posudkovú kontrolu za pol roka. Doktorka sa opýtala dcéry na 10 otázok, avšak neprehliadla odoslanú zdravotnú dokumentáciu a usúdila, že dieťa nemá nárok na opatrovanie. Tento nárok nám odobrali vo februári 2017. Mám pocit, že to bolo urobené naschvál, nakoľko po prvej kontrole prišlo zamietnutie z kraja na základe jej vyjadrenia. Táto doktorka sa správala arogantne, poslala ma do mesta s tvrdením, že mi tam pomôžu. Mal som dojem, že sa priamo bavila na nás. Nesúhlasím s jej prístupom a chcela by som podať na ňu sťažnosť. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Sťažnosť na posudkovú lekárku

Dobrý deň. 

Na činnosť posudkového lekára sa môžete sťažovať na odbor kontroly a sťažností na Ústredí Sociálnej poisťovne v Bratislave, ktorý je povinný prešetriť vašu sťažnosť podľa zákona 9/2010 o sťažnostiach. Je potrebné podať sťažnosť, ktorá musí byť písomná a možno ju podať v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe (za podmienok uvedených v zákone o sťažnostiach). Sťažnosť musí obsahovať meno, priezvisko a adresu pobytu sťažovateľa. Sťažnosť musí byť čitateľná a zrozumiteľná. Musí z nej byť jednoznačné proti komu smeruje, na aké nedostatky poukazuje a čoho sa sťažovateľ domáha. Po podaní sťažnosti sociálna poisťovňa sťažnosť prešetrí a na sťažnosť Vám písomne odpovie. 

Trápi vás "Sťažnosť na posudkovú lekárku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Sťažnosť na posudkovú lekárku (Nezaradené)

Dobrý deň, lekár počas zákroku spôsobil škodu na zdraví. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako by som mal/a postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Sťažnosť na posudkovú lekárku

(odpoveď odoslaná: 23.07.2019)

Dobrý deň,

Ak sa domnievate, že lekár pri lekárskom zákroku pochybil a vám tak bola spôsobená škoda na zdraví, máte právo podať buď trestné oznámenie alebo v zmysle príslušných ustanovení občianskeho zákonníka žalobu o náhradu škody. Budete musieť však preukázať tzv. príčinnú súvislosť medzi pochybením lekára a spôsobenou škodou.  Pri určení výšky náhrady za bolesť sa vychádza z celkového počtu bodov, ktorým sa bolesť ohodnotila v lekárskom posudku, a zo sumy za jeden bod ustanovenej v príslušnom kalendárnom roku. Suma náhrady je určená ako súčin počtu bodov a sumy za jeden bod.

Ministerstvo zdravotníctva SR ustanovuje výšku náhrady za bolesť (hodnotu 1 bodu) od účinnosti zákona č. 437/2004 Z. z. opatrením, ktoré vyhlási v Zbierke zákonov SR uverejnením oznámenia najneskôr do 31. mája príslušného kalendárneho roka.  V súčasnosti (2019) je to 20,26 eur.

Podľa toho dokážete určiť výšku škody. Pre získanie lekárskeho posudku kontaktujte svojho obvodného lekára.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Sťažnosť na posudkovú lekárku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.