Máte
otázku?

Otázka k dani z príjmov pri rozdelení pôvodného pozemku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Otázka k dani z príjmov pri rozdelení pôvodného pozemku

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať: Vlastním pozemok s výmerou približne 3000 m^2, ktorý som nadobudol pred viac ako 20 rokmi. Plánujem tento pozemok rozdeliť geometrickým plánom na tri približne rovnako veľké pozemky, ktoré budú do katastra nehnuteľností zaevidované s novým dátumom nadobudnutia. Moja zámer je následne tieto pozemky predávať. Chcem sa opýtať, či budem musieť z príjmu z týchto predajov platiť daň z príjmu. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Jaroslav.

Odpoveď: Otázka k dani z príjmov pri rozdelení pôvodného pozemku

Dobrý deň,
z vami uvedenej otázky vyplýva, že ste vlastníkom pozemku o výmere 3000 m2 viac ako 20 rokov, ktorý chcete po geom. rozdelení predať záujemcom. Pýtate sa či budete platiť daň z príjmu. Uvádzame, že vzhľadom na okolnosť, že stále ide o ten istý pozemok pokiaľ ide o výmeru a jeho určenie, preto daň z príjmu nebudete platiť, lebo ste jeho vlastníkom viac ako 5 rokov. Príjem z predaja tejto nehnuteľnosti bude oslobodený od dane z príjmov.

Problémom môže byť to o aký pozemok ide, keďže v zmysle § 23 ods. 1 zákona č. 180/1995 Zb. z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom :

"Ak tento zákon neustanovuje inak, nemôže na základe právneho úkonu48) alebo rozhodnutia súdu o vyporiadaní spoluvlastníctva49) alebo rozhodnutia o dedičstve50) vzniknúť rozdelením jestvujúcich pozemkov uvedených v § 21 ods. 1 pozemok menší ako 3 000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5 000 m2, ak ide o lesný pozemok."

Trápi vás "Otázka k dani z príjmov pri rozdelení pôvodného pozemku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Otázka k dani z príjmov pri rozdelení pôvodného pozemku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.