Máte
otázku?

Ohováranie na sociálnej sieti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Ohováranie na sociálnej sieti

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné podať trestné oznámenie na osobu, ktorá na Facebooku (verejne dostupný) zverejnila o niekom hanlivý status. Informácie v ňom uvedené boli nepravdivé alebo skreslené. Dotknutá osoba bola v statuse označená, avšak autorom statusu bola zablokovaná, a teda nemala možnosť sa k uvedenému vyjadriť. Označenie dotknutej osoby bolo také, že pri nasmerovaní kurzora myši na neho bolo jasne viditeľné, o koho ide – zobrazila sa profilová fotografia a meno poškodenej osoby. Cieľom bola zrejme úmyselná škoda. V statuse bola tiež publikovaná fotografia dotknutej osoby, ku ktorej autor nemal súhlas ani vedomie. Máme screenshot tejto fotografie, hoci už bola stiahnutá. Status vrátane mena dotknutej osoby stále existuje a môže vážne poškodiť jej dobré meno, napríklad aj v zamestnaní. Rád by som sa informoval, ako by sme mali v takomto prípade postupovať, aké dôkazy je potrebné predložiť, atď. Nemáme s takouto situáciou skúsenosti, preto by sme boli vďační za čo najdetailnejšie informácie. Mali by sme najprv kontaktovať autora statusu a požiadať ho o jeho stiahnutie, alebo môžeme rovno voliť právnu cestu? Ďalej, pod statusom sa objavujú hanlivé a nenávistné komentáre a my nevieme, ako sa brániť. Ďakujem za akúkoľvek radu.

Odpoveď: Ohováranie na sociálnej sieti

Dobrý deň, pokiaľ dochádza k ohováraniu na sociálnej sieti, potom je možné to riešiť. Tu je postup.

Najskôr zašlite tejto osobe výzvu, aby odstránila nepravdivé informácie a Vaše meno zo sociálnej siete. Pokiaľ tak neurobí, obrátiťte sa na advokáta a požiadajte ho o pomoc, aby zaslal uvedenej osobe písomnú výzvu.

Ak nepomôže ani výzva od advokáta (obyčajne to postačí), potom sa budete musieť obrátiť na súd a žiadať o ochranu osobnosti, ak chcete dosiahnuť, aby uvedené informácie o Vašej osobe boli zo sociálnej siete odstránené. 

V súdnom konaní budete musieť preukázať, že osoba, ktorú žalujete je autorom článku.

Súd uvedenej osobe môže prikázať stiahnuť informácie o Vašej osobe zo sociálnej siete.

 

 

Trápi vás "Ohováranie na sociálnej sieti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ohováranie na sociálnej sieti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.