POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu

Koncom mája som uzavrela so spoločnosťou zmluvu na zasklenie balkóna, pričom som zaplatila zálohu. Zmluva je uzavretá do 31.8.2016. V zmluve je uvedené, že musím po uplynutí termínu písomne vyzvať firmu na plnenie a poskytnúť jej dodatočný primeraný termín na plnenie. Ak to neurobí, môžem až potom od zmluvy odstúpiť a vrátiť zálohu. Neviem, či v plnej výške, a neviem, ako dlhý musí byť dodatočný termín. Snažím sa spojiť so spoločnosťou telefonicky a dohodnúť si termín realizácie, ale buď nezdvihnú telefón, alebo mi dajú termín a hneď ho zrušia a vymyslia nejakú zámienku. Túto hru hrávajú už od zaplatenia zálohy a neviem, ako mám postupovať. Prosím, poraďte mi. Ďakujem.

Odpoveď: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu

Dobrý deň, postup týkajúci sa vyzvania dlžníka na plnenie s určením dodatočného času na plnenie je v súlade s ustanovením § 517 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Takýto postup predpokladá aj Občiansky zákonník. Čo sa týka pojmu "dodatočná lehota", nie je možné všeobecne povedať, že 1 alebo 2 týždne sú dostatočná lehota na plnenie. Závisí to totiž od konkrétnych okolností a toho, čo je predmetom Vášho záväzkového vzťahu (aký je rozsah plnenia, čo je predmetom plnenia...). Odporúčam Vám primeranú dodatočnú lehotu dlžníkovi oznámiť prostredníctvom pošty písomne (prípadne e-mailom na adresu, prostredníctvom ktorej komunikujete). Následne po uplynutí takto dodatočne určenej lehote môžete od zmluvy odstúpiť. Odstúpením od zmluvy zaniká zmluva od počiatku a z toho dôvodu Vám musí dlžník vrátiť všetko čo ste mu na základe tejto zmluvy poskytli (tzn. musí Vám vrátiť celú zálohu). V prípade, že by Vám zálohu nechcel dobrovoľne vrátiť, môžete túto sumu od neho vymáhať.  

Trápi vás "Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu (Občianske právo)

Dobrý deň, som živnostníčka pôsobiaca v materskej škole a každý mesiac fakturujem za svoje mimoškolské aktivity zamestnávateľovi. V zmluve nemám stanovené podmienky pre výpoveď ani dĺžku výpovednej lehoty. Ako by som mala postupovať? Akú dĺžku by mala mať výpovedná lehota v mojom prípade? Ďakujem za odpoveď. R.

Odpoveď: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu

(odpoveď odoslaná: 05.03.2024)

Dobrý deň,
keďže ste SZČO len predpokladáme, že zmluva bola uzatvorená podľa ust. Obchodného zákonníka. Potom ak zmluva neobsahuje výpovednú dobu, potom platí s odkazom na ust. § 261 Obchodného zákonníka ustanovenie § 582 Občianskeho zákonníka :

"Ak je dojednaná zmluva na dobu neurčitú, ktorej predmetom je záväzok na nepretržitú alebo opakovanú činnosť, alebo záväzok zdržať sa určitej činnosti alebo strpieť určitú činnosť a ak zo zákona alebo zo zmluvy nevyplýva spôsob jej výpovede, možno zmluvu vypovedať v lehote troch mesiacov ku koncu kalendárneho štvrťroka."

 

Výpoveď zo zmluvy pošlite doporučeným listom /treba vypísať podací lístok/  prípadne osobne doručte proti podpisu, aby ste mali doklad o prevzatí výpovede. Výpoveď treba doručiť alebo zaslať doporučene do konca marca 2024 a zmluva končí dňom 30.6.2024.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa možného podvodu alebo neoprávneného obohatenia na úkor mojej firmy. V apríli minulého roka som predal vybavenie autodielne na splátky v hodnote 22 196,67 eur bez DPH. Ide medzi iným o diagnostiku, zdviháky, dielenské vozíky, náradie - proste o kompletné vybavenie. Zmluva bola riadne podpísaná, opečiatkovaná a overená na matrike. Od začiatku platby za splátky meškajú, ale zakaždým som z nich napokon nejakú sumu dostal. Posledné štyri mesiace mi však dlžník nič neplatí a na emaily s výzvami na úhradu dlhu nereaguje. Poslal som už predžalobnú výzvu a čakám, až súd vydá platobný rozkaz. Zistil som, že firma neplatí sociálne ani zdravotné odvody a od ich zákazníkov mi prenikli informácie, že plánujú ukončiť prevádzku a možno aj likvidovať spoločnosť. K 31. decembru 2023 malo byť uhradené 11 936 eur, avšak zaplatených je iba 5 096 eur. Rád by som vedel, čo by bolo rozumné urobiť. Mám sa snažiť vymáhať nezaplatené faktúry súdnou cestou alebo je lepšie od zmluvy odstúpiť a vybavenie si odobrať, pokiaľ ešte nie je v extrémnom stave poškodenia? Ďakujem za radu. S pozdravom, R.

Odpoveď: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu

(odpoveď odoslaná: 02.01.2024)

Dobrý deň, z otázky vyplýva pre nás, že sa v uvedenej problematike vyznáte a riešenie vami navrhované považujeme za správne. Otázkou je výška majetku uvedenej spoločnosti /napr. aj nehnuteľností a podobne/, ako aj to, či predmetné zariadenie je v dispozícii dlžníka.

Podstatné vo vašom prípade je to,, či ste zmluvu o predaji zariadenia uzatvorili podľa ust.  Obč. zákonníka alebo podľa ust. Obchodného zákonníka. V otázke uvádzate, že ste dlžníkovi posielali výzvy k úhrade splátok podľa uzatvorenej zmluvy, na ktoré reagovala len čiastočne, lebo nateraz uhradená dlžná suma nezodpovedá dohodnutým splátkam podľa uzatvorenej zmluvy.

Ak ste zmluvu uzatvorili podľa ust. Obchodného zákonníka svoje právo na odstúpenie od zmluvy ste síce nestratili, ale mohli ste tak už urobiť po neuhradení prvej splátky podľa uzatvorenej zmluvy Preto je možné odstúpiť od zmluvy len z dôvodov pre nepodstatné porušenie zmluvy podľa ust. § 346 Obchodného zákonníka :

"(1) Ak omeškanie dlžníka alebo veriteľa znamená nepodstatné porušenie zmluvnej povinnosti, môže druhá strana odstúpiť od zmluvy v prípade, že strana, ktorá je v omeškaní, nesplní svoju povinnosť ani v dodatočnej primeranej lehote, ktorá jej na to bola poskytnutá.

(2) Ak však strana, ktorá je v omeškaní, vyhlási, že svoj záväzok nesplní, môže druhá strana od zmluvy odstúpiť bez poskytnutia dodatočnej primeranej lehoty na plnenie alebo pred jej uplynutím."  

Následne v zmysle § 351 Obchodného zákonníka bude povinná vám vecné plnenie /zariadenie/ vrátiť.


Obdobne je uvedená možnosť odstúpenia od zmluvy riešená aj v ust. § 517 Obč. zákonníka s následným vrátením plnenia zo strany dlžníka :


"Dlžník, ktorý svoj dlh riadne a včas nesplní, je v omeškaní. Ak ho nesplní ani v dodatočnej primeranej lehote poskytnutej mu veriteľom, má veriteľ právo od zmluvy odstúpiť; ak ide o deliteľné plnenie, môže sa odstúpenie veriteľa za týchto podmienok týkať aj len jednotlivých plnení."

Na základe uvedeného odporúčam vec konzultovať s advokátom.

 


Podotázka: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2020 som previedla nehnuteľnosť na synovca na základe kúpnej zmluvy. V zmluve bolo dohodnuté splatenie kúpnej ceny v hotovosti, k čomu ale nikdy nedošlo. Previedla som nehnuteľnosť na synovca z dôvodu zhoršeného zdravotného stavu môjho i mojej mamy a sestry, ktoré v dome tiež bývajú. Synovec sľúbil, že sa o nás postará a riadne nás bude opatrovať. Avšak po dvoch rokoch sa vzťahy zhoršili a ja by som chcela nehnuteľnosť vrátiť späť. Mohla by som žiadať o odstúpenie od kúpnej zmluvy, keďže kúpna cena dodnes nebola zaplatená, aj keď v katastri nehnuteľností nový vlastník figuruje ako synovec? Snažili sme sa vyriešiť situáciu prostredníctvom mediácie, avšak tá nepriniesla žiadne riešenie okrem zachovania súčasného stavu, čo je pre mňa neprijateľné. Prosím, poraďte mi, ako ďalej postupovať, pretože táto situácia veľmi nepriaznivo ovplyvňuje zdravotný stav nielen môj, ale aj mojej mamky a sestry. Za odpoveď Vám vopred ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu

(odpoveď odoslaná: 18.08.2023)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste predali nehnuteľnosť synovcovi, pričom kúpna cena mala byť uhradená síce v hotovosti ako uvádzate v otázke, ale neuvádzate do akého dátumu mala byť uhradená. Nehnuteľnosť je zapísaná v katastri nehnuteľností na synovca.

Uvádzame, že ak kúpna cena nebola uhradená, potom v zmysle ust. § 517 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí :

"Dlžník, ktorý svoj dlh riadne a včas nesplní, je v omeškaní. Ak ho nesplní ani v dodatočnej primeranej lehote poskytnutej mu veriteľom, má veriteľ právo od zmluvy odstúpiť; ak ide o deliteľné plnenie, môže sa odstúpenie veriteľa za týchto podmienok týkať aj len jednotlivých plnení."

Z otázky predpokladáme, že ste sa chceli už dohodnúť na úhrade kúpnej ceny aj cestou mediátora, čo neviedlo k výsledku. Uvádzame to z dôvodu, že ust. § 517 ods. 1 Občianskeho zákonníka uvádza, že od zmluvy môžete odstúpiť po poskytnutí dodatočnej lehoty na plnenie. Teda poskytnúť lehotu na splnenie dlhu už nemusíte riešiť a je potrebné písomne odstúpiť od  kúpnej zmluvy. Predpokladáme, že vaša kúpna zmluva možnosť odstúpenia neobsahuje s poukázaním na ust. § 517 Obč. zákonníka. Toto však nie je potrebné.

Odstúpením od kúpnej zmluvy sa zmluva od počiatku zrušuje a kupujúci bude povinný vám vrátiť nehnuteľnosť v zmysle zásad o bezdôvodnom obohatení podľa § 451 a nasl. Občianskeho zákonníka.

Odporúčam obratom kontaktovať advokáta s kúpnou zmluvou aj vzhľadom na okolnosť, že plynie premlčacia doba, ktorá je 2 max. 3 roky.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 

 

 


Trápi vás "Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu (Občianske právo)

Dobrý deň, zakúpili sme bazén osobne v predajni a už dva mesiace naň čakáme. Lenže teraz, pred termínom dodania, nás kontaktovali s informáciou, že ho nedokážu dodať, pretože nie je k dispozícii. Na fakture máme uvedený termín dodania, ktorý je už dva mesiace v minulosti. Keď som požiadala o vrátenie peňazí, povedali, že ešte neuplynula potrebná lehota. Navrhli nám náhradný bazén, no my by sme radšej chceli svoje peniaze späť, pretože na ďalší bazén nemáme priestor čakať. Máme právo na vrátenie peňazí?

Odpoveď: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu

(odpoveď odoslaná: 09.06.2023)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 613 Občianskeho zákonníka :

"Veci možno predávať aj na objednávku. Predávajúci je povinný obstarať objednaný tovar v dohodnutej lehote, a ak lehota nie je dohodnutá, v lehote primeranej okolnostiam. Ak sa tak nestane, objednávateľ je oprávnený od zmluvy odstúpiť. Odstúpením objednávateľa od zmluvy nie je dotknuté jeho právo na náhradu škody."

Z položenej otázky vyplýva, že bazén podľa faktúry mal byť dodaný pred cca dvoma mesiacmi a teda lehote na plnenie už uplynula. Vy ako kupujúca nie ste povinná prijať ponuku predávajúceho na dodanie iného bazéna a predávajúci Vás k tomu nemôže ani donúť žiadnym zákonným spôsobom.

Vo veci odporúčam predávajúcemu napísať písomne, že vzhľadom na okolnosť, že uplynula lehota na dodanie tovaru, v súlade s ust. § 613 Obč. zákonníka odstupujete od kúpnej zmluvy a obratom žiadate vrátenie peňazí.

Ak k vráteniu peňazí nedôjde, kontaktujte vo veci Slov. obchodnú inšpekciu podľa sídla predávajúceho.

Predpokladáme, že vec bude ukončená v najbližšom čase vo Váš prospech, keďže predávajúci má vedomosti o tom aké Vy ako objednávateľ máte práva.


Podotázka: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o nasledujúcu právnu radu: Uzatvoril som kúpnu zmluvu s autorizovaným predajcom nových motorových vozidiel s dodacou lehotou vozidla do júna 2022. Vozidlo mi, avšak, nebolo dodnes dodané a predajca mi nevie uviesť ani náhradnú dodaciu lehotu. Uvažujem o odstúpení od zmluvy, samozrejme, s požiadavkou na vrátenie zálohy 2000 €. Umožňuje mi nedodanie vozidla v termíne podľa kúpnej zmluvy odstúpenie od nej? Ďakujem, Štefan

Odpoveď: Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu

(odpoveď odoslaná: 07.07.2022)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že zmluvu ste podpísali priamo v autozovanej predajni.

Ak je to tak, potom platí ust. § 613 Obč. zákonníka, ktoré znie nasledovne :

"Veci možno predávať aj na objednávku. Predávajúci je povinný obstarať objednaný tovar v dohodnutej lehote, a ak lehota nie je dohodnutá, v lehote primeranej okolnostiam. Ak sa tak nestane, objednávateľ je oprávnený od zmluvy odstúpiť. Odstúpením objednávateľa od zmluvy nie je dotknuté jeho právo na náhradu škody."
 
Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že keďže nebol dodržaný termín dodania tovaru predávajúcim, vy ako objednávateľ ste oprávnený odstúpiť od zmluvy, ktoré odstúpenie doručte predávajúcemu v písomnej forme najlepšie doporučeným listom alebo osobne proti podpisu s tým, aby ste mali jeden doklad o odstúpení od zmluvy potvrdený predávajúcim. Súčasne žiadajte vrátenie uhradenej zálohy. Predávajúci nemá nárok na to, aby vám zálohu nevrátil napr. titulom zmluvnej pokuty. Na toto nemá predávajúci právny nárok.
V prípade problémov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odstúpenie od zmluvy pri nedodržaní termínu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.