Máte
otázku?

Odblokovanie účtu exekútorom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Žilina

Otázka: Odblokovanie účtu exekútorom

Dobrý deň, chcem sa opýtať: exekútor mi zablokoval účet. Moja výplata mi momentálne chodí na iný účet, pričom mi sťahuje dlžnú čiastku. Rád by som sa preto opýtal, ako môžem dosiahnuť odblokovanie svojho účtu, keďže momentálne ho nemôžem používať. Veď exekútor si už sťahuje z mojej mzdy. Môžem teda mať opäť plne funkčný svoj účet? Na tomto účte predsa platím poplatky.

Odpoveď: Odblokovanie účtu exekútorom

Dobrý deň. 

Exekútor, ktorý vydal exekučný príkaz - príkaz na vykonanie exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke v zmysle § 96 Exekučného poriadku (zákon č. 233/1995 Zb. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti v platnom znení), je tiež oprávnený vydať príkaz na odblokovanie účtu povinného. 

Odblokovanie účtu je upravené v § 96 ods. 4 Exekučného poriadku, ktorý znie:

"Ak exekútor nevydá exekučný príkaz v lehote uvedenej v odseku 1, je povinný vydať príkaz na odblokovanie účtu povinného. Exekútor môže vydať príkaz na odblokovanie účtu povinného aj z dôvodov hodných osobitného zreteľa. Dôvod, pre ktorý došlo k odblokovaniu účtu, musí exekútor uviesť v príkaze na odblokovanie účtu. Príkaz na odblokovanie účtu sa doručí banke prostriedkami elektronickej komunikácie za podmienok uvedených v dohode podľa § 95 ods. 2 alebo do vlastných rúk, ak existujú technické prekážky elektronickej komunikácie za podmienok uvedených v dohode; banka účet odblokuje hneď po doručení príkazu na odblokovanie účtu."

Odblokovanie účtu a nevydanie exekučného príkazu

V zmysle tohto ustanovenia je exekútor povinný vydať príkaz na odblokovanie účtu povinného, ak nastane niektorá z dvoch predpokladaných skutočností:

1) ak nevydá exekučný príkaz (príkaz na vykonanie exekúcie prikázaním pohľadávky z účtu v banke) do 14 dní od uplynutia lehoty na vznesenie námietok proti exekúcii alebo

2) ak povinný síce podal námietky proti exekúcii, ale súd ich zamietol a exekútor po tom, čo mu bolo rozhodnutie súdu doručené, nevydal exekučný príkaz.

Exekučný poriadok výslovne neustanovuje lehotu, v ktorej je exekútor povinný príkaz na odblokovanie účtu vydať, avšak máme za to, že exekútor je povinný vydať príkaz na odblokovanie účtu v rovnakej lehote ako exekučný príkaz, t.j. do do 14 dní po uplynutí lehoty na vznesenie námietok proti exekúcii. Dôvod, pre ktorý exekútor vydal príkaz na odblokovanie účtu, musí byť v zmysle § 96 ods. 4 predposlednej vety v samotnom príkaze na odblokovanie účtu uvedený. Príkaz na odblokovanie účtu sa doručí banke do vlastných rúk.

Odblokovanie účtu a dôvody hodné osobitného zreteľa

Exekučný poriadok v ustanovení § 96 ods. 4 druhá veta umožňuje exekútorovi  odblokovať účet z tzv. dôvodov hodných osobitného zreteľa, ktoré nie sú v Exekučnom poriadku vypočítané. Je teda na exekútorovi, aby zvážil okolnosti toho-ktorého prípadu a rozhodol, či vydá príkaz na odblokovanie účtu alebo nie, pričom súdny exekútor môže z dôvodov hodných osobitného zreteľa odblokovať účet aj čiastočne. V príkaze na odblokovanie účtu musí exekútor uviesť dôvod, pre ktorý má dôjsť k odblokovaniu účtu. 

V praxi môže ísť napr. o situáciu, keď bolo príkazom na začatie exekúcie zablokovaných povinnému viac bankových účtov, a to buď v jednej banke, alebo vo viacerých bankách, pričom súhrn zablokovaných prostriedok prevyšuje vymáhanú pohľadávku oprávneného vrátanie jej príslušenstva a trov exekúcie.

Ďalšou situáciou, kedy prichádza do úvahy využitie tohto spôsobu odblokovania účtu, je uzavretie písomnej dohody o postupnom splatení vymáhanej pohľadávky medzi exekútorom a povinným. 

Odblokovanie účtu a odklad exekúcie

Odblokovanie bankového účtu povinného, zablokovaného na základe príkazu na začatie exekúcie, prichádza do úvahy aj pri jednom z dôvodov odkladu exekúcie a to, ak ide o sociálne dôvody. 

„Na návrh povinného môže súd povoliť odklad exekúcie, ak sa povinný bez svojej viny ocitol prechodne v takom postavení, že by neodkladná exekúcia mohla mať pre neho alebo pre príslušníkov jeho rodiny zvlášť nepriaznivé následky a oprávnený by nebol odkladom exekúcie vážne poškodený. Odklad exekúcie môže súd povoliť iba na návrh povinného, ktorý je fyzickou osobou.“ (§ 56 ods. 1 Exekučného poriadku)

Ak súd povolí odklad exekúcie z vyššie uvedených dôvodov, banka v zmysle ustanovenia § 101 ods. 1 Exekučného poriadku uvoľní pohľadávky na účte povinného, ak je exekúcia odložená a ide o odklad bez blokovania. Ak je exekúcia odložená a ide o odklad s blokovaním, banka v zmysle § 101 ods. 2 Exekučného poriadku blokuje pohľadávky na účte povinného ďalej, ale blokované sumy nepoukazuje exekútorovi, kým sa odklad exekúcie nezruší.

Záver:

Odporúčam obrátiť sa na exekútora so žiadosťou o odblokovanie účtu v banke, v ktorej zdôvodnite prečo už nie je potrebné účet blokovať, keďže k zvyšku splnenia dochádza inak než týmto spôsobom.

 

 

 

 

 

Trápi vás "Odblokovanie účtu exekútorom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odblokovanie účtu exekútorom (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na nasledujúci problém. Každý mesiac sa stretávam s exekútorom, aby som mu splácala dlžnú čiastku. Ak by som si chcela vytvoriť účet v banke, budú ho schopní zablokovať, alebo nie? Atuálne nemám účet v banke, peniaze mi dáva vedúca priamo na ruku. Chcela by som však tieto peniaze vkladať na účet. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odblokovanie účtu exekútorom

(odpoveď odoslaná: 06.09.2022)

Dobrý deň,
ak nemáte povolenie splácať dlžnú sumu v exekučnom konaní v splátkach, tak po zriadení bankového účtu na Vaše meno dôjde k jeho zablokovaniu hneď pri ďalšej lustrácii bánk, ktoré vykoná súdny exekútor. Akonáhle zistí, že máte bankový účet, zablokuje ho.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odblokovanie účtu exekútorom (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Účet môjho priateľa bol zablokovaný exekútorom kvôli výživnému. Aj keď výživné platí, suma nie je taká, akú určil súd. Priateľ sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal a súd ešte nespravil ďalšie rozhodnutie. Ďakujem.

Odpoveď: Odblokovanie účtu exekútorom

(odpoveď odoslaná: 23.06.2022)

Dobrý deň,
rozhodnutia o výživnom sú tzv. predbežne vykonateľné. Tzn. že aj keď sa Váš priateľ odvolal voči rozhodnutiu, výživné musí platiť vo výške, v ktorej určil súd. Až po rozhodnutí krajského súdu bude môcť výšku výživného zmeniť, ak krajský súd napríklad zníži sumu výživného. Do rozhodnutia krajského súdu však musí platiť výživné uvedené v rozhodnutí okresného súdu.


Podotázka: Odblokovanie účtu exekútorom (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, niekoľkonásobne som preplatila pôžičku exekútorovi, ktorý mi zablokoval účty.

Odpoveď: Odblokovanie účtu exekútorom

(odpoveď odoslaná: 20.09.2017)

Dobrý deň, ak Vám súdny exekútor blokuje účet za vymáhanie pohľadávky, ktorý ste už uhradili veriteľovi je potrebné mu to preukázať a požiadať ho o odblokovanie účtu. Ak ste exekúciou vymáhanú pohľadávku uhradili priamo súdnemu exekútorovi a exekúcia je už ukončená, mal by Vám bez zbytočného odkladu odblokovať účet. Ak sa tak nestalo je potrebné ho o tom informovať a požiadať ho, aby čo najskôr vykonal nápravu tohto nezákonného stavu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odblokovanie účtu exekútorom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.