Máte
otázku?

Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt


Online právna poradňa
Oblasť práva: Košice

Otázka: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

Dobrý deň, potrebujem pomoc. Chcem si vybaviť sociálny byt. Som matkou dvoch malých detí a neviem, ako to mám vybaviť. Zaujíma ma, či mi ho pridelia, keď dostávam iba rodičovský príspevok.

Odpoveď: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

Dobrý deň,

problematika úpravy sociálneho bývania je predmetom zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Tento zákon však definuje len všeobecný rozsah podmienok, preto konkrétnejšie zásady prideľovania sociálnych, resp. nájomných bytov určuje samotná obec prostredníctvom všeobecne záväzných nariadení. To si môžete vyhľadať aj priamo na príslušnej webovej stránke obce.

To znamená, že podmienky sa môžu u jednotlivých samospráv líšiť. Čo sa však týka zákonnej úpravy, podmienky sú vymedzené v § 22 ods. 3 tohto zákona. Zákonom stanovenou podmienkou je Váš príjem. Ten by mal byť maximálne vo výške 3-násobku životného minima. Môžete maj aj príjem vo výške 4-násobku životného minima, ale iba ak je členom domácnosti osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, ide o osamelého rodiča s nezaopatreným dieťaťom, prípadne aspoň jeden člen domácnosti zabezpečuje zdravotnícku starostlivosť, vzdelávanie, kultúru či ochranu pre obyvateľov mesta alebo obce.  V podmienkach obce často stanovujú, aby mal žiadateľ v danej samospráve trvalý pobyt, prípadne posudzujú aj schopnosť nájomcu platiť nájomné a poplatky za služby spojené s užívaním bytu. Žiadosť sa podáva na mestskom alebo obecnom úrade. Treba však počítať s tým, že na nájomné byty sa čaká pomerne dlho, ak sa ich žiadateľa vôbec dočkajú. Problémom je, že tieto podmienky spĺňa viac žiadateľov ako samotných voľných bytov, a tak sa môže ľahko stať, že sa ocitnete na dlhom zozname čakateľov.

Trápi vás "Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

Dobrý deň, chcel by som požiadať o sociálny byt, avšak neviem, ako mám postupovať. Mohli by ste mi pomôcť, prosím?

Odpoveď: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

(odpoveď odoslaná: 21.03.2024)

Dobrý deň,

v súčasnosti platí, že nájomné byty stavajú a prideľujú jednotlivé mestá, obce či kraje. Preto je potrebné, aby ste sa obrátili na obec, v ktorej máte trvalý pobyt, pretože podmienky si ustanovujú obce a môžu sa v každej obci mierne líšiť. Váš príjem, ako aj osôb, s ktorými by ste bývali v nájomnom byte by však nemal byť mesačne väčší ako trojnásobok životného minima. Treba rátať aj s tým, že žiadateľov býva viac ako je nájomných bytov, preto Vám byt nemusí byť automaticky pridelený, keď si podáte žiadosť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

Dobrý deň, momentálne žijem v byte s manželom a dcérou. Byt platím ja a je to pre mňa finančne veľmi náročné. Chcela by som odísť len s dcérou, ale nemáme kam. Je možné, aby sme si iba my dve žiadali o sociálny byt?

Odpoveď: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

(odpoveď odoslaná: 17.09.2022)

Dobrý deň,
z otázky predpokladáme, že byt v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov a preto z tohto dôvodu nezvládania platenia poplatkov spojených s bývaním nie je možné, aby vám bol pridelený sociálny byt.

Nepoznáme vaše konkrétne okolnosti prípadu, či manžel pracuje, aký je jeho príjem, vrátane vášho príjmu, výdavky na domácnosť a pod., preto riešením na vašej strane je podanie návrhu na súd o  v zmysle ust. § 146 ods. 1 Obč. zákonníka :

"(1) Ak dôjde medzi manželmi k nezhode o právach a povinnostiach vyplývajúcich z bezpodielového spoluvlastníctva, rozhodne na návrh niektorého z nich súd. "

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta na vysvetlenie celkovej situácie a zmierčieho riešenia veci. Ak by k dohode s manželov a hlavne jeho prispievaniu na domácnosť nedošlo, potom advokát by podal potrebnú žalobu na súd.


Podotázka: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či by som mohla požiadať o sociálny byt. Som mamičkou dvoch chlapcov vo veku 6 a 3 roky. Momentálne som nezamestnaná a skončil mi rodičovský príspevok. Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

(odpoveď odoslaná: 06.09.2022)

Dobrý deň,
sociálne byty majú v správe a vo vlastníctve obce (mestá). Tie sami upravujú pravidlá pre prideľovanie týchto bytov a nutnosť splnenie určitých podmienok. Preto Vám odporúčam v tejto veci vyhľadať na mestskom úrade sociálny alebo bytový odbor a informovať sa o podmienkach prideľovania sociálnych bytov.


Trápi vás "Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt " a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

Dobrý deň, Ako by som mal postupovať, ak si chcem požiadať o mestský byt?

Odpoveď: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

(odpoveď odoslaná: 23.06.2022)

Dobrý deň,
v tomto smere je potrebné informovať sa na mestskom úrade. Každé mesto/obec má určený svoj osobitný postup ako sa žiada o mestský byt. Rovnako majú určené kritériá podľa ktorých prideľujú takéto byty žiadateľom.


Podotázka: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem požiadať o sociálny byt, ak som pracovala do augusta 2021 a odvtedy som späť na materskej dovolenke. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt

(odpoveď odoslaná: 01.05.2022)

Dobrý deň,
podmienky na získanie sociálnych bytov, ktoré sú v súčasnosti takmer výlučne vo vlastníctve obcí a miest upravujú uznesenia a všeobecne záväzné nariadenia týchto obcí a miest. Preto je nutné sa informovať priamo na obci, kde chcete získať tento byt, že aké podmienky musia byť splnené.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Zníženie výživného po strate zamestnania

    Ako by to bolo so znížením výživného po strate zamestnania. ... iba to ísť oznámiť sociálnemu úradu o radu ako postupovať alebo požiadať súd o znížení výživného, ... Môžem byt trestne stíhaný, keď nebudem v tejto situácii platiť? ... Dobrý deň, chcela by som sa informovať na zníženie výživného na plnoleté dieťa, ktoré ešte ...

  • Zrýchlené vymáhanie do 10 dní [Advokáti Bratislava]

    14.06.2021 - Súdny prikaz · 14.06.2021 - Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt · 13.06.2021 - Ako postupovať pri vydržaní pozemku ?

  • Postup pri osvojení dieťaťa

    Chcela by som vedieť, či môžu na Slovensku požiadať o adopciu dieťaťa. ... okrem iného potrebný aj súhlas Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. ... Prosím Vás o radu ako postupovať, keď si môj manžel chce osvojiť moju dcéru z  ...

  • Podanie výpovede zamestnávateľovi počas materskej

    Dobrý deň, chcela by som ukončiť pracovný pomer so zamestnávateľom ... Môžem požiadať o ukončenie pracovného pomeru počas materskej dovolenky? ... Ako mám potom postupovať - prihlásiť sa na úrad práce? ... Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, kde Vám poskytnú presnejšie informácie vzhľadom k Vašej situácii.

  • Zastavenie exekúcie po 3 rokoch

    Dobrý deň, zaujímalo by ma, či už sa dostal, do platnosti zákon, ktorý mal byt v platnosti od 01. ... f) starú exekúciu, v ktorej bol v posledných 18 mesiacoch predo dňom, keď sa ... Dobrý deň, o zastavenie exekúcie ako povinná požiadať nemôžete. ... Dobrý deň, chcela som sa opýtať, ako mám postupovať v prípade, ak som ...

  • Následky smrti užívateľa sociálnej siete (napr. Facebook-u ...

    Problematika odstraňovania profilov užívateľov sociálnych sietí po ich smrti ... Súdny prikaz · 14.06.2021 - Ako postupovať, ked si chcem požiadať o sociálny byt ...

  • Ako postupovať, ak nájomcovia užívajú prenajatý byt aj po…

    Dobrý deň prajem, veľmi pekne by som Vás chcela požiadať o rady ohľadne krátkodobého nájmu. Sme vlastníci bytu, ktorý prenajímame jednej rodine.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.