POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nevrátila som peniaze, pôjdem do väzenia?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Nevrátila som peniaze, pôjdem do väzenia?

Dobrý deň. V januári som požiadala kamaráta o pomoc a on mi ochotne pomohol, požičiav mi 1300 EUR. Chcela som mu peniaze vrátiť naraz, ale nastali komplikácie, ako to býva v dnešnej dobe. Preťahovala som ho, pretože som si myslela, že situáciu vyriešim sama. Nikdy som mu nepovedala, že dlh nechcem splatiť. Dokonca som mu vrátila 470 EUR, no on napriek tomu chce podať trestné oznámenie. Veľmi sa toho obávam. Nikdy som ho neurážala, nezachovala som sa k nemu zle ani som nenapísala, že peniaze nevrátim. Prosím, čo mám ďalej robiť? Hrozí mi väzenie?

Odpoveď: Nevrátila som peniaze, pôjdem do väzenia?

Dobrý deň. S veľkou pravdepodobnosťou do väzenia nepôjdete. V tomto prípade by mohlo ísť o trestný čin podvodu, ale len vtedy ak by sa Vám preukázalo, že ste už v čase, keď Vám peniaze požičal vedeli, že mu ich nevrátite. A toto sa preukázať nepodarí, nakoľko ako ste uviedli, časť pôžičky ste mu vrátili. Takže si myslím, že trestné oznámenie, ak by bolo podané bude odmietnuté, prípadne ak by začalo trestné stíhanie, tak by bolo zastavené, nakoľko v tomto prípade nejde o trestný čin. Skôr by ste sa mohli pokúsiť s ním dohodnúť na podpísaní zmluvy o urovnaní, kde sa zaviažete, že do určitej doby mu peniaze vrátite, prípadne sa dohodnete na splátkovom kalendári. Nech má aj on istotu, že ho nemáte v úmysle podviesť, ale si svoj záväzok riadne splníte. S vypracovaním dohody Vám pomôže mediátor, ale aj advokát. 

Trápi vás "Nevrátila som peniaze, pôjdem do väzenia?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nevrátila som peniaze, pôjdem do väzenia? (Občianske právo)

Dobrý deň! Potrebujem poradiť. Pred rokom som spolu s priateľom predal byt. No doteraz sme okrem zálohy a sumy, ktorú banka požadovala na vymazanie ťarchy, nedostali žiadne ďalšie peniaze. Nechceli sme sa súdiť, ale už ďalej neplánujeme čakať. Doteraz sme dostali len sľuby. Ako máme ďalej postupovať? Ďakujem za Vašu odpoveď!

Odpoveď: Nevrátila som peniaze, pôjdem do väzenia?

(odpoveď odoslaná: 09.06.2017)

Dobrý deň. Z Vašej otázky usudzujem, že Vám nebola vyplatená celá kúpna cena za prevod bytu. V takom prípade je potrebné vec riešiť vymáhaním pohľadávky. Pohľadávky možno vymáhať v zásade dvoma spôsobmi, a to súdnou a mimosúdnou cestou. Z Vašej situácie však vyplýva, že je na mieste riešiť vec cez súd. Pre súdne vymáhanie pohľadávky je potrebné podať žalobu a pripojiť k nej všetky rozhodujúce dokumenty, čo vo Vašom prípade predstavuje najmä dokumentáciu súvisiacu s prevodom bytu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nevrátila som peniaze, pôjdem do väzenia? (Občianske právo)

Dobrý deň! V roku 2006 som si zobral pôžičku od nebankovej spoločnosti, ktorú - priznávam - som bol nevedel splácať. Nakoniec ma v roku 2007 za to odsúdili na 12 mesiacov s podmienečným odkladom na 18 mesiacov. Podľa zmluvy som mal vrátiť 27 000 Sk, avšak súd nariadil vrátiť len 18 600 korún, a to v čase skúšobnej doby. Napriek rozhodnutiu súdu som vrátil sumu, ktorú sme podpísali, teda 27 000 korún. Túto sumu som zaplatil v zákonom stanovenej lehote, čiže v polovici skúšobnej doby, teda 9 mesiacov po vynesení rozsudku. Následne začala nočná mora - začali mi chodiť papiere od rôznych exekútorov, ktorí žiadali zaplatiť to, čo som už dávno zaplati. Keďže som v tom čase bol nezamestnaný, neboli schopní nič urobiť. Avšak, každému z nich som preposlal všetky dôkazy o tom, že nie len to, že nie som dlžník, ale dokonca som splatil svoj dlh nadštandardne. V roku 2015 som sa zamestnal a takmer okamžite začal exekútor siahať na môj plat. Následne som to začal riešiť cez súd. Súd prvého aj druhého stupňa mi dal za pravdu a exekúciu zastavil, resp. zrušil. Medzitým však exekútor získal odo mňa 1 417 EUR, ktoré teraz odmieta vrátiť. Argumentuje tým, že on za tie peniaze pracoval a potom, že súd ho v uznesení nevyzval, aby vrátil danú sumu. Požiadal som súd o doplnenie uznesenia, ale moju žiadosť zamietol s tým, že z ich strany je vec ukončená. Čo by som mal podľa vás urobiť, aby som získal späť svoje peniaze? Som obyčajný pracujúci človek, pre ktorého táto suma predstavuje celý majetok. Vopred ďakujem za radu.

Odpoveď: Nevrátila som peniaze, pôjdem do väzenia?

(odpoveď odoslaná: 07.06.2017)

Dobrý deň, bežne sa pri exekúciách postupuje tak, že kým súd rozhoduje o námietkach povinného, nemali by sa zrazené sumy zo mzdy vyplácať oprávnenému a prerozdeľovať. Tzn. že na tento čas ich  súdny exekútor drží u seba. Nakoľko súdy rozhodli vo Váš prospech, t.j. exekúciu zastavili, táto suma Vám mala byť vrátená, nakoľko odpadol právny titul ich nadobudnutia. Súdny exekútor mal tieto peniaze vrátiť aj bez toho, aby ho na to súd zaviazal. Nepostupoval správne. V prípade, že s Vami odmieta súdny exekútor komunikovať ohľadom tejto záležitosti odporúčam Vám obrátiť sa na Slovenskú komoru exekútor. Prostredníctvom ich stránky www.ske.sk je možné podať sťažnosť na postup súdneho exekútora, ktorý oni následne preveria. Týmto postupom môžete dosiahnuť nápravu vo Vašej veci.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nevrátila som peniaze, pôjdem do väzenia?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.