Máte
otázku?

Neplatenie nájomného a záložné právo ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Obchodné právo, Košice

Otázka: Neplatenie nájomného a záložné právo ?

Dobrý deň. Sme majitelia kancelárskych priestorov a jeden z našich nájomníkov nám dlhuje nájomné za posledných šesť mesiacov. Ústne sme ho na túto situáciu upozorňovali, no keďže bez úspechu, požiadali sme ho o vypratanie priestorov. S nájomníkom máme riadnu zmluvu, avšak stále sa obávame, že nám nebude ochotný uhradiť vzniknutý dlh. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako by sme mali v tejto situácii postupovať? Ďakujem za radu! S pozdravom.

Odpoveď: Neplatenie nájomného a záložné právo ?

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Vychádzajúc z otázky, bez poznania samotného textu, treba uviesť, že v zmysle ust.  §  672  Obč. zákonníka  na zabezpečenie nájomného má prenajímateľ nehnuteľnosti záložné právo k hnuteľným veciam, ktoré sú na prenajatej veci a patria nájomcovi alebo osobám, ktoré s ním žijú v spoločnej domácnosti, s výnimkou vecí vylúčených z výkonu rozhodnutia. Záložné právo zanikne, ak sú veci odstránené skôr, než boli spísané osobou poverenou súdom, ibaže by boli odstránené na úradný príkaz a prenajímateľ ohlási svoje práva na súde do ôsmich dní po výkone. Ak sa nájomca sťahuje alebo ak sa odstraňujú veci, napriek tomu, že nájomné nie je zaplatené alebo zabezpečené, môže prenajímateľ zadržať veci na vlastné nebezpečenstvo, do ôsmich dní však musí žiadať o súpis osobou poverenou súdom, alebo musí veci vydať. Osobou poverenou súdom môže byť aj súdny exekútor.

2./ Podľa ust.  § 325 a nasl.  Civil. sporového poriadku   môžete sa obrátiť na súd s návrhom na vydanie  neodkladného opatrenia  za podmienky z dôvodu obavy, že  exekúcia bude ohrozená. Neodkladným opatrením možno strane uložiť najmä, aby okrem iných    aby  nenakladala s určitými vecami alebo právami. O návrhu súd rozhodne do 30 dní.

3./ Odporúčame Vám kontaktovať advokáta.

Trápi vás "Neplatenie nájomného a záložné právo ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neplatenie nájomného a záložné právo ? (Obchodné právo)

Dobrý deň, chcel by som Vás požiadať o radu týkajúcu sa problému exekúcie a nájmu bytu. Užívame byt na základe riadne uzatvorenej nájomnej zmluvy na dobu neurčitú. Z našej strany je všetko v poriadku - nájomné je riadne a včas zaplatené a žiadne iné problémy nevznikli. Avšak zistili sme, že majiteľ si riadne neplní svoje záväzky voči bytovému družstvu, a preto mu boli vydané dva návrhy na vydanie platobného príkazu. Nemáme informácie o tom, či riadne spláca hypotéku. Zaujíma nás, či nám hrozí niečo v prípade exekúcie bytu a aké máme práva na ochranu. Rovnako nás zaujíma, čo by sme mali robiť, aby sme sa jedného dňa nevrátili z práce a nezistili, že sme sa nemôžeme dostať do bytu, alebo že bol byt vyprataný aj s vecami v našom vlastníctve. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Neplatenie nájomného a záložné právo ?

(odpoveď odoslaná: 12.01.2019)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Pokiaľ máte uzatvorenú riadnu zmluvu nájme  v súlade s ust. § 680 Obč. zákonníka platí, že v prípade predaja bytu prenajímateľom - vlastníkom nehnuteľnosti, nový vlastník vstupuje do právneho postavenie prenajímateľa  (citujeme) :
"(1) Zničením prenajatej veci nájomná zmluva zaniká. 
(2) Ak dôjde k zmene vlastníctva k prenajatej veci, vstupuje nadobúdateľ do právneho postavenia prenajímateľa a nájomca je oprávnený zbaviť sa svojich záväzkov voči prvšiemu vlastníkovi, len čo mu bola zmena oznámená alebo nadobúdateľom preukázaná. 
(3) Ak dôjde ku zmene vlastníctva k nehnuteľnej veci, môže z tohto dôvodu vypovedať nájomnú zmluvu iba nájomca, a to aj vtedy, ak bola zmluva uzavretá na dobu určitú; výpoveď však musí podať v najbližšom výpovednom období, pokiaľ je zákonom alebo dohodou ustanovené. Pri zmene vlastníctva k hnuteľnej veci môže zmluvu vypovedať aj nadobúdateľ."

Poznamenávame, že podľa exek. poriadku ak ide o vykonanie exekúcie na vymoženie peňažnej pohľadávky, ktorá bez príslušenstva ku dňu doručenia návrhu na vykonanie exekúcie neprevyšuje 2 000 eur, nemožno exekúciu vykonať predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný hlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt podľa osobitného predpisu; právo zriadiť exekučné záložné právo na nehnuteľnosť tým nie je dotknuté.

Poznamenávame, že nik nie je oprávnený vstúpiť do Vášho bytu, nakoľko byt predstavuje Vaše obydlie. Vaše veci  v predmetnom byte nemôžu byť ani predmetom exekúcie.

Predpokladáme, že vlastník bytu - prenajímateľ náhlásil na príslušné bytové družstvo, že byt je v nájme tretej osoby a aj počet osôb v byte.

Odporúčame kontaktovať prenajímateľa a spôsob úhrady nájmu a za služby spojené s užívaním bytu môžete upraviť dohodou, aby dlh na bytovom družstve nebol, t.j. : platobným miestom bude účet bytového družstvo.

Z otázky usudzujeme, že máte uzatvorenú podľa ust. Občianskeho zákonníka, lebo nájom máte uzatvorený na dobu neurčitú. V prípade, že by Vám bola daná výpoveď z nájmu podľa ust. Obč. zákonníka, v zákonom stanovených prípadoch máte nárok na bytovú náhradu.

Odporúčame dať zmluvu o nájme prekontrolovať advokátovi.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neplatenie nájomného a záložné právo ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.