Máte
otázku?

Náhrada škody priznaná v trestnom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trnava

Otázka: Náhrada škody priznaná v trestnom konaní

Dobrý deň, obvinený bol uznaný vinným zo spáchania trestného činu sprenevery podľa § 213/1 TZ, pričom už nie je možné podať sťažnosť. V hre sú však peniaze za nevykonané dielo, ktoré mi doteraz neboli vrátené (približne 2500 eur). Vyšetrovateľ zahrnul do spisu žiadosť o náhradu škody, kterou súd schválil. Aký by mal byť ďalší postup, aby som prišiel k dlžnej sume? Ďakujem.

Odpoveď: Náhrada škody priznaná v trestnom konaní

Dobrý deň. Vychádzajúc z Vašej otázky mám za to, že v rámci trestného konania Vám bol ako poškodenému priznaný nárok na náhradu škody. Pokiaľ obvinený túto škodu nenahradil a rozhodnutie je už vykonateľné, môžete na jeho základe podať návrh na vykonanie exekúcie.

Trápi vás "Náhrada škody priznaná v trestnom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Náhrada škody priznaná v trestnom konaní (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať: bol som právoplatne odsúdený podľa paragrafu 246, ods. 1, formou spolupáchateľstva a bol mi nariadený aj náhradný trest za vzniknutú škodu. Má poškodený právo odvolať sa napríklad v prípade, že nesúhlasí s výškou trestu? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Náhrada škody priznaná v trestnom konaní

(odpoveď odoslaná: 08.07.2019)

Dobrý deň,

V prípade ak odsudzujúci rozsudok nadobudol právoplatnosť, je možné v zmysle príslušných ustanovení Trestného poriadku využiť iba mimoriadne opravné prostriedky. Mimoriadnymi opravnými prostriedkami sú napr. dovolanie alebo návrh na obnovu konania.

Čo sa týka poškodeného, ten sa môže v trestnom konaní odvolať výlučne iba voči výroku o výške priznanej/nepriznanej škody, ktorú si v adhéznom konaní uplatnil riadne a včas. 

Poškodený sa tak v zmysle ustanovenia § 307 ods. 1 písm. c nemôže odvolať voči výroku o výške a druhu súdom uloženého trestu.  


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Náhrada škody priznaná v trestnom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.