Máte
otázku?

Musím uhradiť zvyšnú škodu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Banská Bystrica

Otázka: Musím uhradiť zvyšnú škodu?

Počas škodovej udalosti uhradila poisťovňa z PZP zo sumy 2430,57 sumu 498,94. Majiteľ vozidla požaduje, aby som uhradila rozdiel 1931,63. Kontaktovala som poisťovňu a ona tvrdí, že uvedenú sumu uhradila podľa obhliadok a rozsahu opravy. Som povinná zaplatiť túto sumu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musím uhradiť zvyšnú škodu?

Dobrý deň,

v zmysle názorov odbornej verejnosti ako aj rozhodovacej praxe súdov, je za spôsobenú škodu primárne zodpovedný škodca. Ak aj poisťovňa uhradí časť škody, poškodený môže stále rozdiel vymáhať od škodcu. Ak od Vás poškodený požaduje uhradiť zvyšok škody, domnievam sa, že má na toto plnenie právny nárok, ktorého by sa mohol domáhať na súde. Musel by však preukázať, že škoda bola skutočne v rozsahu, aký požaduje. Mohli by ste sa napríklad brániť znaleckým posudkom, ktorý vyhotovila poisťovňa

Trápi vás "Musím uhradiť zvyšnú škodu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musím uhradiť zvyšnú škodu? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať na ďalší postup. Stavebná firma mi zničila prakticky všetko v dome tým, že odstránila strechu a následné dažde spôsobili výrazné škody. Odničila sa mi výplasť, na ktorej sa objavila plesňa. Navyše sú poškodené aj kuchynská linka, nábytok, parkety a ďalšie. Firma stavbu nedokončila, tak som bol nútený si všetko dokončiť sám. Majiteľ firmy priznal, že urobil chybu, keď odstránil strechu a nemal pripravený materiál na jej zakrytie. Dokonca som zistil, že nemal ani peniaze, ktoré som mu zaplatil ako zálohu. Disponujem nahrávkami, správami a emailom, v ktorých tvrdí, že ak mu to finančná situácia dovolí, preplatí mi všetky vzniknuté škody. Bohužiaľ, od septembra už nereaguje na moje zprávy ani na list, ktorý som mu poslal poštou. Prosím o radu, či mám podať trestné oznámenie alebo návrh na súd. Ďakujem.

Odpoveď: Musím uhradiť zvyšnú škodu?

(odpoveď odoslaná: 02.12.2019)

Dobrý deň, 
vo Vami uvedenom prípade je treba vychádzať zo zmluvy o dielo, ktorú predpokladáme, že ste mali uzatvorenú písomne. 
Z otázky vyplýva, že zhotoviteľ dielo nevykonal v dohodnutej dobe a preto ste stavebné práce vykonali na vlastné náklady resp. prostredníctvom iného zhotoviteľa.

Postup z Vašej strany by mal byť ten, že písomne odstúpite od zmluvy o dielo a požiadate zhotoviteľa o vyúčtovanie vykonaných prác, vrátane finančného vyrovnania (v otázke uvádzate, že poskytnutá záloha nebola použitá na Vaše dielo) vo Vami uvedenej lehote a zároveň zhotoviteľa upozornite, že budete od neho vymáhať náhradu škody. Súčasne ho požiadajte o oznámenie v ktorej poisťovni je poistený a číslo poistnej zmluvy. So zhotoviteľom komunikujte doporučenými podaniami.

Podanie trestného oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu by prichádzalo do úvahy v prípade, že zhotoviteľ ohľadom poskytnutej zálohy na dielo resp. nákup materiálu už v čase prevzatia peňazí vedel, že dielo nevykoná a bol s tým uzrozumený.

Podľa ust. § 221 Trestného zákona platí :

"Podvod 

(1) Kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

(2)Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním väčšiu škodu."

 

Pokiaľ ide o škody, ktoré vznikli nedokončením diela, škodovú udalosť je potrebné nahlásiť Vašej poisťovni. Vychádzame z predpokladu, že RD ako nehnuteľnosť prípadne rozostavanú stavbu máte poistenú. Poisťovňa následne bude vymáhať škodu od škodcu resp. jeho poisťovne- zhotoviteľa ako stavebnej firmy. Druhou vecou je či stavebná firma je poistená zo zodpovednosti za škody vzniklé jej činnosťou. 
Ak by došlo k rozdielom vo výške spôsobenej škody a poistným plnením, ktoré by Vám mala preplatiť poisťovňa, túto budete musieť vymáhať od zhotoviteľa diela.

Odporúčame teda v prvom rade nahlásiť poistnú udalosť poisťovni, urobiť  si príslušnú fotodokumentáciu.
V prípade, že k úhrade Vám vzniklých škôd nedôjde, budete musieť podať žalobu na súd.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Musím uhradiť zvyšnú škodu? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Volám sa Ivan. Rád by som položil otázku ohľadom mojej situácie. Moja bývalá manželka sa ma pokúsila súdiť za alimenty za tri mesiace, ktoré som údajne nezaplatil. V skutočnosti som jej však pravidelne platil, pokiaľ som bol na Slovensku (aj keď o tom nemám dôkaz). Potom, keď som v marci 2007 odišiel do zahraničia, ma opäť obvinila. Priznávam, že som jej nemohol platiť, pretože som v zahraničí mal vlastné problémy s novou rodinou a štyrmi deťmi. Ale v decembri 2007 som sa jej pokúsil poslať chýbajúce 5000 Sk, čo však odmietla (prijímala náhradné alimenty). Napriek tomu moja dcéra neskôr prijala peniaze vo výške približne 400 eur. Po niekoľkých rokoch som bol trestne stíhaný za alimenty vo výške 160 eur. Chcem sa spýtať, či sa suma, ktorú som jej poslal, môže odpočítať z dlžnej sumy a trestné stíhanie tak môže byť zrušené? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Musím uhradiť zvyšnú škodu?

(odpoveď odoslaná: 03.09.2017)

Dobrý deň, ak ste celé dlžné výživné uhradili a zároveň uhradili Vašej dcére aj bežné výživné treba to oznámiť vyšetrovateľovi, ktorý vyšetruje Vašu trestnú vec. Jedine orgány činné v trestnom konaní môžu rozhodovať o tom akým spôsobom naložia s trestnou vecou. Vzhľadom na to, že Vy ste už uhradili celú dlžnú sumu, kvôli ktorej sa viedlo trestné stíhanie je pravdepodobné, že trestné stíhanie voči Vašej osobe bude zastavené. Treba však o úhrade informovať vyšetrovateľa.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musím uhradiť zvyšnú škodu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.