Máte
otázku?

Musím dávať dieťa otcovi aj keď je choré?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Musím dávať dieťa otcovi aj keď je choré?

Dobrý deň! Rada by som Vás požiadala o informáciu. Môj ex-manžel si berie našu dcéru na štyri hodiny každý druhý týždeň. Náš parlamenták je často chorý a čelí vysokým teplotám. Chcela by som vedieť, či som povinná prisúdiť dcéru ex-manželovi aj vtedy, keď má vysokú teplotu, a to až 40 stupňov, najmä ak je jej stav infekčného pôvodu. Detská pediatrička nás totiž upozornila, že prevoz autom nebude vhodný a zmena prostredia môže situáciu ešte zhoršiť. Samozrejme, ak ide o bežné zdravotné obtiaže, ako je napríklad nádcha, nemám nič proti tomu, aby bola dcéra v prítomnosti otca. Zároveň by som sa rada opýtala, či som povinná otcovi dieťaťa ponúknuť náhradný termín, keďže otec si robí nárok na náhradné termíny. Tá skutočnosť, že nesmôže stráviť čas s dcérou, nevyplýva z môjho úmyslu mu to prekážať, ale z jej zdravotného stavu. Ďakujem.

Odpoveď: Musím dávať dieťa otcovi aj keď je choré?

Dobrý deň

pokiaľ má otec maloletého dieťaťa upravený styk a nie je možné ho vykonať, otec sa nemôže dožadovať náhradného termínu.

 

Odporúča sa, aby sa rodičia na termínoch dohodli, pokiaľ nie je možné z nejakých dôvodov styk vykonať podľa rozsudku súdu.

 

Pokiaľ ide o vašu otázku ohľadom teplôt, tak ak by sa prevodom dieťaťa ohrozil jeho život alebo zdravie, potom dieťa nemusíte odovzdať otcovi. Dôležité je, aby ste však mali na tento deň (keď ste mu dieťa nedali) dôkaz o tom, že dieťa malo vysoké teploty. 

 

Dôkazom môže byť čokoľvek, napríklad svedecká výpoveď alebo kamerový záznam, záznam z pohotovosti alebo iné.

Trápi vás "Musím dávať dieťa otcovi aj keď je choré?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musím dávať dieťa otcovi aj keď je choré? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či som povinná tráviť mesiac prázdnin u otca, aj keď to nechcem. Toto moje rozhodnutie nie je podmienené fyzickým alebo psychickým týraním alebo inými neprijateľnými podmienkami. Keď som u otca, väčšinou trávim čas pri počítači alebo odchádzame prechádzať sa. Chcem však zostať doma, pretože tu mám svojich kamarátov a priateľa. Napriek tomu, že súdnym rozhodnutím má možnosť tráviť so mnou čas aj počas iných prázdnin, vždy sme tam strávili viac času, než bolo dohodnuté. Keďže mám šesťnásť rokov, verím, že by som mala mať možnosť rozhodnúť sa sama, či tam chcem ísť alebo nie, a nemal by ma nútiť, ak ja sama nechcem ísť.

Odpoveď: Musím dávať dieťa otcovi aj keď je choré?

(odpoveď odoslaná: 08.06.2017)

Dobrý deň,

nikto Vás nemôže nútiť, aby ste na prázdniny k otcovi išla. Presne ako uvádzate, máte už vlastné názory a aktivity, ktoré nemusia korešpondovať s tými otcovými a navyše, ak sa Vám nevenuje, myslím si, že takéto trávenie času s otcom by nebolo vo Vašom záujme. Zákon o rodine totiž pri všetkom, čo sa týka maloletých detí presadzuje tzv. najlepší záujem dieťaťa. Okrem toho je súd zo zákona povinný prihliadať aj na názor maloletého dieťaťa. Odporúčam Vám sa s otcom dohodnúť a vysvetliť mu situáciu, že k nemu na prázdniny ísť nechcete, že máte naplánované vlastné aktivity. Ak nebude súhlasiť bude to potrebné vyriešiť prostredníctvom súdu návrhom na úpravu styku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musím dávať dieťa otcovi aj keď je choré?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.